Klovdyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klovdyr
Sjiraffer
Sjiraffer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Artiodactyla
Owen, 1848
Norsk(e) navn: partåede hovdyr
klovdyr
klauvdyr
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Gruppe: hvaler og klovdyr
Antall arter: ca. 362
Habitat: Land, alle habitater
Utbredelse: hele verden unntatt Antarktis
Delgrupper:

Klovdyr,[1] klauvdyr eller partåede hovdyr (Artiodactyla) er en gruppe pattedyr som kjennetegnes ved at de har et partall tær, eller klauver. Klovdyrene utgjør en stor gruppe pattedyr med omkring 362 arter, og mange av de største landpattedyrartene finnes i denne gruppa. Mange av husdyrene våre finnes også her, og flere av de ville artene har også stor økonomisk betydning.

Vanligvis utgjør klovdyrene en orden, men nyere forskning tyder på at klovdyrene også er forfedre til hvaler. Samlet omtales de to gruppene som orden hvaler og klovdyr (Cetartiodactyla).

Disse dyrene lever alle steder i verden bortsett fra Antarktis; i Australia finnes kun innførte arter.[2]

Systematisk historie[rediger | rediger kilde]

Klovdyrene er en av de eldste og mest veletablerte systematiske enhetene med røtter helt tilbake til Linné.[3] Formell systematikk for klovdyrene er:

Klovdyrene er godt kjent fra fossilfunn, så i tillegg til disse kommer en serie utdødde familier. O'Leary and J. Gatesy (2008) plasserer dessuten Cetacea (hvaler) i Artiodactyla, som i tilfellet blir nærmest identisk med Cetartiodactyla.[4]

I løpet av 1990-tallet ble det klart at hvaler er nært beslektet med klovdyrene. Nøyaktig hvordan slektskapsforholdet mellom de hvalene og klovdyrene ser ut er foreløpig usikkert. Fossilfunn og genetikk peker i flere retninger, og drøvtyggerne eller flodhester kan være nærmere beslektet med hvaler enn noen av dem er med de øvrige klovdyrene.[5] Mange forskere foretrekker derfor i dag å slå sammen hvaler og klovdyr til én gruppe: Cetartiodactyla, men begge gruppene er så innarbeidede at klovdyr fortsatt brukes som en orden, selv om den trolig er en parafyletisk gruppe.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artsdatabanken: Artsnavnebasen Gruppens norske navn fastsatt til «klovdyr» september 2009
  2. ^ Naturfakta - Artiodactyla
  3. ^ Hos Linné het forløperen til klovdyrene Pecoria, og omfattet det vi i dag annser som klovdyr med unntak av svin og flodhester, se Linnaeus, C. (1758): Systema Naturae (10. utgave.). side 65-72. http://www.biodiversitylibrary.org/page/727554#65]
  4. ^ M. O'Leary and J. Gatesy. 2008. Impact of increased character sampling on the phylogeny of Cetartiodactyla (Mammalia): Combined analysis including fossils. Cladistics 24: 397-442.
  5. ^ Naylor, G.J.P. & Adams, D.C (2001): Are the Fossil Data Really at Odds with the Molecular Data? Morphological Evidence for Cetartiodactyla Phylogeny Reexamined. Systematic Biology No 50, side 444-453 Are the Fossil Data Really at Odds with the Molecular Data? Morphological Evidence for Cetartiodactyla Phylogeny Reexamined pdf Arkivert 13. juni 2010 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]