Battlefield 4

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Battlefield 4
UtviklerDICE
UtgiverElectronic Arts
DistributørMicrosoft Store
Steam
Humble Store
PlayStation Now[1]
PlayStation Store
RegissørLars Gustavsson, Stefan Strandberg
ProdusentAleksander Grøndal, Tobias Dahl
DesignerThomas Andersson, Mikael Kasurinen
ForfatterJesse Stern, Mikael Säker, Adrian Vershinin
KunstnerGustav Tilleby
KomponistJohan Skugge, Jukka Rintamäki
SpillmotorFrostbite 3
PlattformMicrosoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
UtgivelseMicrosoft Windows, PlayStation 3 og Xbox 360[2][3]
NA 29. oktober 2013
AU 31. oktober 2013
NZ 1. november 2013
UK 1. november 2013

PlayStation 4
NA 15. november 2013
EU 29. november 2013

Xbox One
INT 22. november 2013
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusEnspiller og flerspiller
AldersgrensePEGI: 18[4]
Del av serien Battlefield

Battlefield 4 er et førstepersonsskytespill fra 2013 utviklet av DICE og gitt ut av Electronic Arts. Spillet er en etterfølger til Battlefield 3 fra 2011. Spillet ble sluppet ut 29. oktober 2013 i Nord-Amerika, 31. oktober i Australia, 1. november i Europa og New Zealand og 7. november i Japan. Spillet ble gitt ut til Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 og Xbox One.

Battlefield 4 fikk positiv kritikk. Spillet ble rost for flerspillerdelen og grafikken, men ble også kritisert for dets enspillerdel, som flere mente var veldig kort, i tillegg til flere problemer med spillet i starten. Spillet solgte over syv millioner kopier.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Spillets heads-up display (HUD) består av to kompakte rektangler, den nedre venstredelen har et kart og kompass, mens den nedre høyredelen viste hvor mye ammunisjon man har og hvor mye liv man har. Øvre høyredelen vises det hvem som har drept hvem i spillet. Kartet viser symboler for tre typer personer i spillet, blå for allierte, grønn for lagkamerater, og orange for fiender. Dette kan endres for å støtte personer med forskjellige grader av fargeblindhet.

Spillere kan bruke våpen med flere sikter og velge mellom skytemodus, for eksempel semiautomatisk eller fullautomatisk. Man kan merke mål, altså fiender eller kjøretøy brukt av fiender i både enspiller- og flerspiller-modusene. Spillets kulefallsystem har blitt forbedret betydelig fra tidligere Battlefield-spill, så spillere må tenke på avstand som en faktor for å sikte nøyaktig med skytevåpnene sine. I tillegg har spillere flere kampmuligheter, slik som å kunne motangripe knivangrep, skyte med pistolen sin mens man svømmer og å dykke under vann for å unngå å bli sett av fiender.

Enspiller[rediger | rediger kilde]

Enspiller-komponenten har mange forskjeller fra flerspiller-komponenten. For det meste skal spilleren i enspillerkampanjen reise gjennom minisandkassenivåer, noen ganger med kjøretøy som tanker eller båter. Spillerkarakteren, Recker, kan bruke to enspillereksklusive funksjoner, evnen til å gi ordre til resten av troppen og en taktisk kikkert. Spilleren kan gi ordre om å angripe fiender i spesifikke områder. Kikkerten kan brukes som en laserdesignator, slik at spilleren kan se hvem som er fiender og hvem som er vennlige, samt finne ammunisjon, eksplosiver og lignende. I en del av enspillerkampanjen mister Recker kikkerten sin, og kan derfor bare bruke direkte ordre for å lede troppen sin.[5][6]

Enspillerkampanjen spesifikke mål som gjør forskjellige og nye typer våpen tilgjengelig for spilleren. Ammunisjonskasser kan bli funnet gjennom alle nivåene, og ved disse kan man bytte våpen eller fylle opp med ammunisjon. Disse ammunisjonskassene har bare standardvåpen etter at man har funnet dem, men det finnes noen unike våpen som kun kan brukes i ett spesifikt nivå.[5][6]

Flerspiller[rediger | rediger kilde]

Battlefield 4s flerspillerkomponent har tre spillbare land, USA, Kina og Russland, alle mot hverandre, med opptil 64 spillere på PlayStation 4, og Xbox One. En gjeninnført kommandørmodus, sist sett i Battlefield 2142, gir en spiller på hvert lag en sanntidsstrategispill-lignende syn over hele banen og evnen til å gi ordre til lagkamerater. Kommandøren kan også se banen gjennom spillere som er på bakken, og kan gi dem ammunisjon eller kjøretøy, samt kalle inn missiler mot fiendtlige mål.[7][8] En tilskuermodus er også inkludert, så spillere kan se på hva andre spillere gjør, i tillegg til å ha et fritt kamera til å se rundt i banen.

Ved Electronic Entertainment Expo 10. juni 2014 viste DICE frem banen «Siege of Shanghai», hvor Folkets frigjøringshær er i kamp mot United States Marine Corps. De viste frem den nye kommandør modusen, nye kjøretøy og våpen og «Levolution». Videoen de viste viste frem flere av disse nye tilleggene, blant annet en spiller som ødelegger en støttestolpe for så å fange en tank under en bygning, samt en høy skyskraper som kollapser i midten av banen og lager en stor støvsky.[9][10] «Levolution» inkluderer også effekter som å skyte et brannslukkingsapparat for så å skape en stør dekkende sky, bilalarmer som slåes på under spillet, metalldetektorer som slår alarm når man går gjennom dem, eller å skru av strømmen i et rom for å redusere andres sikt.[9][11]

Banene som er med i standardspillet uten noen utvidelsespakker er «Siege of Shanghai», «Paracel Storm», «Zavod 311», «Lancang Dam», «Flood Zone», «Rogue Transmission», «Hainan Resort», «Dawnbreaker», «Operation Locker» og «Golmud Railway».[12][13] Spilltypene som kan spilles er «Conquest», «Domination», «Rush», «Obliteration» og «Defuse». Disse er mer vanlige blant Battlefield-spillere, men det finnes spilltyper som er mer tradisjonelle blant andre førstepersonskytespill, som «Team Deathmatch» og «Squad Deathmatch».[13][14]

De fire utstyrssettene (på engelsk: kits) fra Battlefield 3 er med i Battlefield 4. «Assault»-utstyrssettet kan bruke en defibrillator for å gjenopplive spillere som har dødd nylig, men i motsetting til Battlefield 3 må den lades opp etter man har gjenopplivet en spiller. «Engineer»-utstyrssettet bruker PDWer, og karabiner kan brukes i alle utstyrsettene. «Support»-utstyrssettet kan bruke fjernstyrte bombekastere og XM25-granatkasteren. «Recon»-utstyrssettet er mer mobilt enn i Battlefield 3 og kan bruke skarpskyttergeværer og C4.[15][16][17]

Nye kjøretøy ble introdusert i spillet. Siden Kina er med i dette spillet, inkluderes i nye kjøretøyene blant annet Type 99 MBT, ZFB-05, og Z-10W-helikopteret. Jagerflyene har også blitt ombalansert fra Battlefield 3. Nå deles jagerflyflyene i to klasser, Angrep og Stealth, angrepsjagerflyene fokuserer på å angripe fiendene på bakken, mens Stealthjagerflyene fokuserer på kamp i luften.

Det finnes også flere tilpasningsmuligheter i Battlefield 4 enn i Battlefield 3, med nye kamuflasjemønstre for alle våpen. En ny automatisk tilpassende kamuflasje ble også lagt til i spillet, som justerer seg i forhold til hvilken bane spilleren spiller på. Kamuflasjene kan også bli brukt på jagerfly, tanker, helikoptre og andre kjøretøy. Tidligere var også kamuflasjen på spillernes fallskjermer, men nå vises spillerens emblem istedenfor.

Sammendrag av enspillerkampanjen[rediger | rediger kilde]

Kontekst og karakterer[rediger | rediger kilde]

Battlefield 4s enspillerkampanje er satt i 2020, seks år etter Battlefield 3. Forholdet mellom Russland og USA blir stadig verre, og landene har vært i konflikt i de siste seks årene.[18] I tillegg er Kina på nippet til å havne i en borgerkrig. Admiral Chang, antagonisten, har planer om å kaste ut den nåværende kinesiske regjeringen. Om han lykkes, vil han få full støtte fra Russland, som vil lede Kina inn i krig mot USA.

Spilleren spiller som Sersjant Daniel «Reck» Recker, nestkommanderende i en amerikansk spesialoperasjonsstyrke med kodenavnet Tombstone. De andre i styrken hans inkluderer SSgt. William Dunn, SSgt. Kimble «Irish» Graves, og Sgt. Clayton «Pac» Pakowski.[5][19] Tidlig i enspillerkampanjen, møter Tombstone CIA-operativ Laszlo W. Kovic, tidligere kjent som «Agent W.» i Battlefield 3s enspillerkampanje; og den kinesiske agenten Huang «Hannah» Shuyi.[19][20][21][22] I enspillerkampanjen møter man også på Dimitri «Dima» Mayakovsky fra Battlefield 3s enspillerkampanje, fortsatt i live etter atomvåpenet som ble sluppet over Paris for seks år siden, og anholdt av kinesiske militærmyndigheter av ukjente grunner.

Handling[rediger | rediger kilde]

I motsetting til Battlefield 3, er handlingen i enspillerkampanjen i Battlefield 4 lineær. Kampanjen prosesserer kronologisk. Spilleren spiller alltid som Recker, spilleren bytter aldri karakter. Starten av spillet er satt i Baku i Aserbajdsjan, Tombstone-troppen, som da består av Recker, Dunn, Irish, og Pac, flykter fra byen, med viktig informasjon og russiske spesialstyrker som er ute etter dem. Etter å ha blitt jaget et stykke av de russiske spesialstyrkene, finner troppen seg i en sivil bil, og kjører ut i havet. Dunn er fanget mellom setene og hardt skadet, og gir sin revolver til Recher, og gir han ordre om at han skal skyte frontruten for å svømme ut. Recker skyter frontruten og Dunn drukner siden han sitter fast i bilen, men de andre svømmer opp til overflaten. Når Tombstone-troppen har svømt opp til overflaten, hører spilleren fra sin kommanderende, Kaptein Garrison, via radio at Admiral Chang planlegger et statskupp, og hvis han får det till, hår han full støtte fra Russland.[5][6] Tombstone kommer tilbake til USS «Valkyrie», et amfibisk skip på vei mot Kinas kyst. Når de er ombord, forteller Garrison dem om attentatet mot den kinesiske presidentkandidaten Jin Jié, og at Chang har overbevist kineserne at USA var ansvarlig for dette.

Garrison sender Tombstone, med Recker som troppleder, på et hemmelig oppdrag i Shanghai for å redde tre VIP-er: Kovic, Hannah, og Hannahs ektefelle. Med hjelp fra Tombstone, tar Kovic de andre VIP-ene med seg til USS «Valkyrie» med et helikopter. I mellomtiden tar Tombstone en sivil turistbåt og kjører mot USS «Valkyrie», få øyeblikk senere går det av en elektromagnetisk puls over byen, som ødelegger alt elektronisk utstyr i sin rekkevidde. De innser at det er mange sivile rundt dem, som er strandet på båtene sine, så de leder dem bort til USS «Valkyrie», selv om Pac protesterer.[5][19] Når de har kommet ombord på USS «Valkyrie», reiser de mot USS «Titan», et skip i Nimitz-klassen, for videre hjelp. Når de finner USS «Titan», finner de ut av at den har blitt hardt skadet av Admiral Chang og hans styrker.[23] Garrison gir ordre til Tombstone, nå med Kovic som troppleder etter at Recker mistet den posisjonen, at de skal gå ombord det nå synkende skipet for å finne ut av hvor det var på vei.[24][25] Tombstone finner en harddisk med den informasjonen de var ute etter, og kommer seg ut igjen mens andre kinesiske soldater prøver å kapre skipet. USS «Titan» knekkes i to under sin egen vekt, hvilket tvinger Tombstone til å hoppe av skipet. De kommer seg tilbake til USS «Valkyrie» med en kapret kinesisk kampbåt. Kovic blir kritisk skadet og dør, hvilket fører til at Recker blir troppleder igjen. Tombstone kommer seg tilbake til USS «Valkyrie», og finner Hannahs ektefelle igjen, i tillegg til Garrison.

Garrison går gjennom en plan med Recker og Pac angående det kommende angrepet mot lufthavnen Singapore, som er under kinesisk kontroll, for å skade kinesisk luftsuverenitet, mens alle de kinesiske flyene er på bakken på grunn av en storm. Hannah blir med dem, selv om Irish er imot dette. De kommer seg opp på stranden i Singapore, og begynner å dra mot lufthavnen. Mens de er på vei over en bro, blir Recker satt fast mellom en bil blåst av vinden og kanten av broen. Mens de andre prøver å få han løs krasjer et lasteskip i broen, hvilket ødelegger den, og gruppen faller i vannet. De overlever og kommer seg til lufthavnen. De gir signalet til Garrison for å skyte missilene mot lufthavnen. De prøver å evakuere med et stjålet kjøretøy, men blir slått ut når missilene kommer. Hannah tilsynelatende forråder troppen, og står sammen med kinesiske soldater, som dermed slår resten av troppen bevisstløse.

Recker og Irish blitt tatt med kineserne til et fengsel i Kunlunfjellene. Der blir de torturert og avhørt av kineserne om sitt oppdrag i Shanghai, og blir deretter kastet inn i fengselsceller. Recker blir vekket av «Dima», en russisk fange som lider av strålingssyke. Recker hjelper Dima med å komme seg ut av fengselet, og starter et stort opprør i fengselet, som vaktene har problemer med å håndtere. De kommer seg ut av fengselet og blir fanget av Hannah og to andre kinesiske soldater. Hannah skyter dermed de to andre soldatene, og forteller at hun hadde fått i oppdrag å beskytte Jin Jié, som hadde latet som han var Hannahs ektefelle. Gruppen kommer seg hele veien ut, og bort til en taubane som går ned fra fjellet de er på. Taubanen blir skutt ned av et fiendtlig helikopter, og Dima dør som følge av dette. Resten av gruppen overlever.

De fortsetter å gå til fots i to dager, og finner etterhvert veien til Tashgar (egentlig Kashgar), hvor både russerne og kineserne er i kamp. Hannah forklarer at hun tok med seg Jin Jié for å møte familien hennes, men at Changs tropper drepte dem før hun og Jin Jié kom dit. De møter Major Greenland, som kommanderer de gjenværende amerikanske troppene i Tashgar. Hun sier at russernes antiluftvåpen skaper problemer for dem. Tombstone melder seg frivillig til å håndtere russerne, ved å ødelegge en demning, i bytte mot en tur tilbake til USS «Valkyrie». De fullfører oppdraget sitt, og blir sendt mot Suezkanalen.

De blir plukket opp av en C-130 using the Fulton surface-to-air recovery system, og hopper ned til USS «Valkyrie» med fallskjerm. Skipet er like ved Suezkanalen og seiler blindt inn i Changs tropper. Tombstone klarer å finne Garrison, sammen med Jin Jié og flere andre overlevende, blant annet Pac, som de trodde hadde dødd i Singapore. Kort tid etter kommer kinesiske soldater bankende på døren og krever at de skal åpne den. Jin Jié overtaler Recker å vise sitt ansikt til de kinesiske soldatene, siden soldatene hadde blitt lurt av Chang at Jin Jié hadde blitt drept. Recker åpner døren og blir slått ned av kineserne, men Jin Jié roer ned soldatene, og soldatene feirer at han fortsatt er i live og gir ordre om å avslutte angrepet.

Chang hører at Jin Jié er i live, og bestemmer seg for å avfyre en missil inn i USS «Valkyrie», i håp om å «begrave sannheten og alle med den». Siden USS «Valkyrie» ikke har noe å slå tilbake med, bestemmer Recker, Irish og Hannah seg for å sprenge Changs skip med eksplosiver, ved å kjøre en båt bort dit. De kjører inn i skipets blindsone, og plasserer ladningen. De skyter kroker opp på Suezbroen før de detonerer ladningen, som gjør dem trygge. Ladningen detonerer ikke, og en av dem må gå ned og plassere en ny ladning. Hannah melder seg frivillig, men Irish vil ikke at hun skal gjøre det. Recker, i dette oppdraget karakteren spilleren er, får valget om hvem som skal gå ned: Irish eller Hannah. Etter å ha valgt en, detonerer Recker ladningen, ødelegger skipet, og dermed dreper den som han valgte. Et helikopter kommer og plukker Recker og den som ble igjen, og rapporterer tilbake til Garrison og forteller at det var en som ikke overlevde. men om man bruker for lang tid vil USS «Valkyrie» bli sprengt av Changs styrker, dette er tilført som den hemmelige avslutningen. så spillern kan velge tre forskjellige avslutninger Under spillets rulletekster, hører spilleren en dialog mellom Irish og Hannah, som diskuterer bakgrunnene sine, og at de må gå fremover uten å angre.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Electronic Arts' president Frank Gibeau bekreftet selskapets planer om å lage en etterfølger til Battlefield 3 during mens han var ved University of Southern California, der sa han at det kom til å bli et Battefield 4.[26] Kort tid før Battlefield 3 ble sluppet ut, sa EA Digital Illusions CE til Eurogamer at de håpet på å få muligheten til å lage Battlefield 4. Produsenten Patrick Bach sa at han gledet seg til å lage spillet, siden Frostbite 2-spillmotoren hadde åpnet opp mange muligheter for spillstudioet.[27]

Battlefield 4 er bygd oppå den nyere Frostbite 3-spillmotoren. Denne nye spillmotoren tillater mer realistiske omgivelser, partikkeleffekter og grafikk. I tillegg synkronisere spillmotoren omgivelsene for alle spillerne, slik at alle spillerne kan for eksempel se samme bølge samtidig.[28] Tesseleringen i spillet ble også gjort bedre. En alfa-versjon av spillet ble sluppet ut 17. juni 2013 visse tilfeldige Battlefield 3-spillere. Versjonen varte i to uker. Den versjonen av spillet bruke «Siege of Shanghai»-banen, men med ingen kunst for bygginger og slikt.[28][29]

På grunn av blandet kritikk rundt tospillermodusen i Battlefield 3, bestemte DICE seg for å ikke ha med modusen i Battlefield 4 og fokuserte istedenfor på enspiller- og flerspillerdelene.[6][30][31]

AMD og DICE gikk sammen slik at Battlefield 4 skulle kunne bruke AMDs Mantle API. Målet var å få spillet til å kjøre bedre med AMD-grafikkort, eller i hvert fall bedre enn de ville kjørt med OpenGL eller DirectX.[32] Tidlige tester viste at APIen var effektiv ved bruk av saktere prosessorer.[33]

DICE ga ut en åpen beta for spillet som var tilgjengelig for Windows (kun 64-bit versjoner), Xbox 360 og PlayStation 3. Den hadde spillmodusene «Domination», «Conquest» og «Obliteration» og kunne spilles på banen «Siege of Shanghai». Den åpne betaen startet 4. oktober 2013 og ble stengt 15. oktober 2013.[34]

Tekniske problemer og juridiske problemer[rediger | rediger kilde]

Når spillet ble sluppet ut, hadde det et mangfold med tekniske problemer. EA og DICE ga ut flere oppdateringer til spillet på alle plattformer[35][36][37][38][39][40] og DICE sa at alt arbeid på andre spill, blant annet Mirror's Edge, Star Wars: Battlefront og Battlefield 4-utvidelsespakker ville stå på vent inntil Battlefield 4 fungerte slik som det skulle. I desember 2013, mer enn en måned etter spillet ble sluppet ut, sa en representativ fra EA at å fikse spillet var selskapets første prioritet, og at DICE jobbet så hardt de kunne for å ordne opp.[41]

EAs president Peter Moore sa i januar 2014 at selskapet ikke hadde sett noen negativ innflytelse på salget av spillet selv om det ble sluppet ut med et mangfold med tekniske problemer. Han sa at de negative innflytelsene som var, var mest på grunn av overgangen fra den syvende konsollgenerasjonen til den åttende, altså fra Xbox 360 og PlayStation 3 til Xbox One og PlayStation 4, og at andre videospillserier som FIFA og Need for Speed vise det samme.[42] Som en slags belønning til spillere som hadde kjøpt spillet tidlig og fortsatt spilt spillet, ga DICE flere spillere i februar 2014 gratis ting i spillets flerspillermodus, som våpen og kamuflasje.[43]

På grunn av det mangfoldet av problemer som var med spillet, ble EA mottager av flere søksmål. Holzer Holzer & Fistel, LLC begynte en etterforskning av EAs uttalelser angående spillet mellom 24. juli 2013 og 4. desember 2013, for å funne ut om selskapet prøvde å lure sine investorer med falsk informasjon angående spillet.[44] Kort tid etter gjorde Robbins Geller Rudman & Dowd LLP det samme av lignende grunner.[45] Bower Piven anklagde EA for å ha brutt Securities Exchange Act of 1934, siden EA ikke hadde informert sine investorer om problemene med spillet, som også viste seg gjennom utviklingen av spillet, og at EA prøvde å lure sine investorer ved å ikke gi dem all informasjon. Etter å gjort anklagene sine, prøvde Bower Piven å finne investorer som hadde tapt mer enn 200 000 amerikanske dollar, for å være de ledene saksøkerne.[46] I oktober 2014 avviste Judge Susan Illston et av søksmålene med grunnlaget at EA ikke villedet sine investorer med vilje, istedenfor var mange av EAs utsagn om Battlefield 4 vagheter og optimisme.[47]

Seks måneder etter spillet ble først sluppet ut, i april 2014, lanserte DICE et program kalt Community Test Environment (CTE), som lot et begrenset antall PC-spillere teste forskjellige versjoner av Battlefield 4 for å teste nye oppdateringer før de ble sluppet ut til resten av offentligheten.[48] En av de større oppdateringene var en for spillets nettkode, spesifikt spillets tickrate[48], hvilket er hvor fort og ofte spillet og spillserveren oppdaterer. På grunn av at Battlefield 4 sender mye informasjon til både spillere og servere under spilling, bestemte DICE seg for i starten å gi spillet en lav tickrate. Dette førte til flere av problemene med spillet, og generelle forsinkelser for flere spillere. CTE-programmet testet spillet med en høyere tickrate,[48][49] og startet å komme med oppdateringer til spillet i midten av 2014.[50][51]

I oktober 2014, nesten et helt år etter den første lanseringen av spillet, ble det fortsatt sluppet ut oppdateringer til spillet. DICEs produsent David Sirland sa at selskapet anerkjente at lanseringen av Battlefield 4 hadde fått flere spillere til å ikke stole på selskapet like mye som før.[52] Sirland sa at lanseringen av Battlefield 4 ikke hadde gått som forventet og hadde fått selskapet til å reevaluere modellen sin, og ville i fremtiden planlegge å ha flere beta-versjoner, og gjøre det lettere for både investorer og spillere å finne ut av hva selskapet faktisk driver med. Sirland sa også at han trodde at flere spillere ikke stolte på dem, at de ikke kunne lansere et fullstendig spill uten problemer, men at de ønsket at folk slukke tro det.[52]

Markedsføring[rediger | rediger kilde]

I mars 2013 åpnet Electronic Arts Battlefield 4-nettsiden med tre trailere, og hver av de hintet mot tre typer kamprom, luft, land og hav.[53] EA forsatte å slippe ut trailere helt opp til Game Developers Conference, da de annonserte spillet der, 26. mars 2013.[54] Dagen etter viste EA frem spillet første spilltrailer, som også var en trailer for Frostbite 3-spillmotoren.[5] Kort tid etter gjorde EA det mulig å forhåndsbestille spillet på Origin for Microsoft Windows, PlayStation 3, og Xbox 360, men ikke for de nyere konsollene, PlayStation 4 og Xbox One.

I juli 2012 ble Battlefield 4 annonsert for første gang på en vag måte ved at de som forhåndsbestilte Medal of Honor: Warfighter gjennom Origin ville kunne spille beta-versjonen av Battlefield 4 beta, og senere ble det sagt at dette ville også gjelde for Battlefield 3 «Premium»-spillere.[55][56] Spillere som ville kvalifisere for beta-tilgang ville fortsatt bare få ett pass til beta-versjonen, og kunne ikke gis bort til andre spillere. Beta-versjonen ble tilgjengelig 1. oktober 2013 for visse spillere, og ble åpen 4. oktober 2013. Betaen var på tre plattformer, PC, Xbox 360, og PlayStation 3.[57]

DICE viste frem mer av Battlefield 4 ved Electronic Entertainment Expo i 2013, blant annet flerspillermodusen, og lot folk spille spillet. Enda mer informasjon ble avslørt ved Gamescom i 2013, blant annet «Premium»-versjonen av Battlefield 4 og alle fordelene spillere fikk av å kjøpe denne versjonen.

En av DICEs markedsføringsstrategier var å promotere for spillet på TV og internett med tittelen Only in Battlefield 4[58][59] (på norsk: Bare i Battlefield 4). Hver av disse reklamene besto av en spiller som fortalte om sine opplevelser i spillet og video fra spillet; dette viste frem spillets frie natur, og at spillere kunne gjøre mer eller mindre det de ville. I tillegg demonstrerte de noen av forbedringene fra Battlefield 3.

På grunn av dårlig mottagelse, sluttet EA å selge sesongpass til spillere fra og med 30. mai 2013. Dette gjaldt også Battlefield 4.[60]

En applikasjon for å følge med ens statistikk i spillet eller generell spillstatistikk ble sluppet ut for både iOS og Android.[61][62]

Nedlastbart innhold[rediger | rediger kilde]

Battlefield 4 fikk fem utvidelsespakker som inkluderte nye baner og noen andre tillegg til spillet.[63][64] Alle fem ble sluppet ut to uker tidligere for spillere som hadde kjøpt «Premium»-versjonen av spillet. Når støtte for Battlefield 4 sluttet, sa DICE at alle fremtidige utvidelsespakker ville være gratis.

China Rising[rediger | rediger kilde]

21. mai 2013 annonserte DICE utvidelsespakken China Rising på sine nettsider og sa at den ville inkludere fire ekstra baner, «Silk road», «Altai Range»,"Dragon Pass" og «Guilin peaks», som er satt på det kinesiske fastlandet, ti nye baner, nye kjøretøy og en ny spillmodus.[65] Utvidelsespakken ble gitt gratis til de som forhåndsbestilte spillet. Utvidelsespakken ble gjort tilgjengelig for «Premium»-spillere 3. desember 2013, og for andre spillere 17. desember 2013.[66]

Second Assault[rediger | rediger kilde]

10. juni 2013 annonserte DICE Second Assault under Electronic Entertainment Expo i 2013. Utvidelsespakken ville debutere på Xbox One. Den ble sluppet ut 22. november 2013, samme dagen som Xbox Oneen ble sluppet ut. Utvidelsespakken inkluderte fire populære baner fra Battlefield 3 og introduserte «Capture the Flag» som en ny spillmodus. 18. februar 2014 ble utvidelsespakken eksklusiv for «Premium»-brukere, men ble tilgjengelig igjen for ikke-«Premium»-brukere 4. mars 2014.[67]

Mellom 29. januar 2015 og 28. februar 2015 var utvidelsespakken gratis for alle EA Access-abonnenter.[68]

Naval Strike[rediger | rediger kilde]

3. august 2013 viste DICE frem Naval Strike ved Gamescom i 2013. Utvidelsespakken inkluderer fire baner som er satt i Øst-Asia og en ny spillmodus kalt «Carrier Assault» inspirert av Battlefield 2142.[69][70] Utvidelsespakken skulle bli sluppet ut 25. mars 2014 for ikke-«Premium»-brukere, men ble forsinket noen timer før den skulle bli sluppet ut, uten en ny dato for utgivelse. 27. mars 2014 ble Naval Strike sluppet ut for «Premium»-brukere på Xbox One, og for PC-brukere 31. mars 2014.

Dragon's Teeth[rediger | rediger kilde]

DICE viste frem Dragon's Teeth ved Gamescom i 2013. De fire banene i utvidelsespakken er satt i krigsherjede byer i Kina. Dragon's Teeth ble sluppet ut 15. juli 2014 for «Premium»-brukere. For ikke-«Premium»-brukere ble den sluppet ut to uker senere, 29. juli 2014. En ny spillmodus kalt «Chain Link» er med i denne utvidelsen. Det er også elleve nye oppdrag og en nytt kjøretøy kalt «R.A.W.R» er med på de fire banene i utvidelsen.

Final Stand[rediger | rediger kilde]

20. august 2013 vieste DICE frem Final Stand ved Gamescom 2013. Final Stand fokuserer på slutten av krigen i spillet, som er i 2020. Utvidelsen har fire baner og nye våpen og kjøretøy. De nye banene er «Operation Whiteout», «Giants of Karelia», «Hammerhead» og «Hangar 21». Den ble sluppet ut for «Premium»-brukere 18. november 2014, ett minutt etter midnatt, og for ikke-«Premium»-brukere 2. desember 2014, ett minutt etter midnatt.[71][72]

Weapons Crate[rediger | rediger kilde]

Denne utvidelses pakken ble annonsert av DICE 30. mars 2015 som en gratis utvidelse for alle Battlefield 4-spillere. Utvidelsen introduserte fem nye våpen, en ny spillmodus og endringer i spillets statistikk. Utvidelsen ble sluppet ut etter å ha vært i et alfa-stadium 16. mai 2015.[73]

Night Operations[rediger | rediger kilde]

I august 2015 annonserte DICE utvidelsespakken Night Operations som en gratis utvidelse for alle Battlefield 4-spillere. Denne utvidelsen inkluderer tre nye versjoner av andre baner i Battlefield 4, og ble testet med Community Test Environment.[74]

Community Operations[rediger | rediger kilde]

Community Operations ble sluppet ut 27. oktober 2015, og var gratis for alle Battlefield 4-spillere. Utvidelsen inkluderer bare en bane, med samme navn som utvidelsen. Banen er middels stor sammenlignet med de andre banene i spillet, og full av planteliv. Det er begrenset med tunge kjøretøy som tanker, og banen har ingen jagerfly og helikoptre. Banen tokk stort hensyn til tilbakemeldinger fra diverse spillere.[75]

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Samling av flere omtaler
Samler Poengsum
GameRankings 77,71%, 79,47%, 80,00%, 80,50%, 85,00%, varierer med plattform[81][82][83][84][85]
Metacritic 79/100, 80/100, 81/100, 85/100, varierer med plattform[76][77][78][79][80]
Omtaler
Publikasjon Poengsum
GameSpot 8/10[86]
GameZone 8/10[87]
IGN 8/10, 8,5/10, varierer med plattform[88][89]
Joystiq 4.5/5 stjerner4.5/5 stjerner4.5/5 stjerner4.5/5 stjerner4.5/5 stjerner, 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner, varierer med plattform[90]
Official Xbox Magazine 8/10, 8,5/10, varierer med plattform[91]

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Battlefield 4 fikk positive anmeldelser fra kritikere. Chris Watters fra GameSpot roste «Obliteration»-spillmodusen og flerspillerelementene men syntes at det ikke var mye spesielt med enspillerkampanjen. Mitch Dyer fra IGN sa at Battlefield 4 tokk de beste trekkene fra de tidligere spillene og samlet trekkene i ett spill.[92][93] Evan Lahti fra PC Gamer sa at selv om spillet lignet veldig på Battlefield 3, så var det fortsatt tilfredsstillende, spesielt med det visuelle, og var et solid spill.[94] Kommandørmodusen og det varierte baneutvalget ble også rost som gode tillegg til spillet. David Hinkle fra Joystiq sa at spillet putter spillere i en mer eller mindre åpen verden og lar spilleren gå fritt. Han roste også enspillerelementene, men syntes at flerspillermodusen ikke hadde mye overraskende.[95] Lance Liebl fra GameZone sa at ens suksess i spillet hadde mye med å gjøre hvor bra man spiller med laget sitt, og hvor bra laget er i å samarbeide. Han syntes også at det var ett av de mest givende spillene han hadde spilt, men la godt merke til problemene som var med spillet i starten, spillet hadde en tendens til å krasje tilsynelatende uten grunn. Men flerspillermodusen gjorde opp for dette.[96] Lawrence Sonntag fra Machinima roste «Levolution» og flerspillermodusen.[97]

Flere kritikere sa at flerspillerdelen av spillet hadde blitt sluppet ut med flere problemer som i mange tilfeller gjorde det vanskelig eller umulig å spille spillet. Dette var gjennomgående gjennom alle plattformer spillet hadde blitt sluppet ut på, og inkluderte at spillet krasjet, at man ikke kunne koble til servere, og forsinkelser i spillet.[98][99][100] Polygon anmeldte spillet dagen det kom ut, og ga det 7,5 ut av 10, men senket det etter kort tid til 4 fordi for mange spillere var spillet såvidt spillbart.[101]

DICE anerkjente senere problemene med flerspillerdelen av spillet, og at de arbeidet med å få problemene ordnet opp i, og at de ikke skulle arbeide med flere utvidelsespakker før problemene var ordnet opp i.[102][103] Selv om DICE sa dette, ble spillets andre utvidelsespakker sluppet ut selv om det var flere problemer med spillet som ennå ikke var løst.[104]

Forbud i Kina[rediger | rediger kilde]

I desember 2013, kort tid etter lanseringen av «China Rising»-tilleggspakken, forbydde Kina salget av Battlefield 4, og ga ordre til butikker og nettsteder i Kina om å fjerne spillet, og oppfordret de som allerede hadde kjøpt det å fjerne det fra sine enheter. Spillet ble ansett som en nasjonal sikkerhetsrisiko i formen av en kulturell invasjon, siden tilleggspakken hadde fire baner som skulle forestille forskjellige steder i Kina.[105]

En artikkel i Folkets frigjøringshærs dagblad gitt ut i desember 2013 kritiserte spillet for å diskreditere Kinas nasjonale suverenitet, og sa at tidligere hadde Sovjetunionen hatt fast plass som den onde karakteren i videospill, og nå har Kina fått den plassen.[106]

Salg[rediger | rediger kilde]

I den første uken med salg i Storbritannia ble Battlefield 4 det nest best selgende spillet gjennom alle formater, bare bak Assassin's Creed IV: Black Flag.[107] Spillets salg var 69 % dårligere sammenlignet med seriens forrige spill, Battlefield 3. EA skyldte på mindre etterspørsel grunnet usikkerhet i den nye generasjonen med konsoller, PlayStation 4 og Xbox One.[108]

Ifølge tall fra NPD Group var Battlefield 4 det nest best selgende spillet i november i USA, bare bak Call of Duty: Ghosts.[109] I februar 2014 sa EA at «Premium»-versjonen av spillet hadde solgt mer en 1,6 millioner kopier.[110] I mai 2014 hadde spillet solgt mer enn syv millioner kopier.[111]

Priser[rediger | rediger kilde]

Ifølge EA fikk Battlefield 4 priser fra over 30 videospillmedier.[112]

Liste over priser og nominasjoner til Battlefield 4
År
Pris Kategori
Mottager Resultat
2013 GamesRadar, E3 2013 «Most Valuable Game Award» Battlefield 4 Fikk pris
«Game of Show» Battlefield 4 Fikk pris
«Best Graphics» Battlefield 4 Fikk pris
Game Chronicles, E3 2013 «Best Multiplayer Game» Battlefield 4 Fikk pris
«Best FPS Game» Battlefield 4 Nominert
«Best Game of Show» Battlefield 4 Nominert
«Public Award» EA Digital Illusions CE Fikk pris

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «All PS Now games A-Z», undertittel Browse the full list of games available to play with your PS Now membership, arkiv-URL web.archive.org, arkiveringsdato 3. juli 2021, verkets språk engelsk, besøkt 5. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ «Battlefield 4 release date announced, will arrive late October/early November». PC Gamer (engelsk). Arkivert fra originalen 5. mars 2016. Besøkt 5. november 2016. 
 3. ^ «Battlefield 4 with China Rising Expansion Pack». Game (engelsk). Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 5. november 2016. 
 4. ^ «PEGI Pan European Game Information - Advanced Search». PEGI (engelsk). Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 5. november 2016. 
 5. ^ a b c d e f «Battlefield 4: Official 17 Minutes "Fishing in Baku" Gameplay Reveal». YouTube (engelsk). Besøkt 5. november 2016. 
 6. ^ a b c d «18 Things We Know About Battlefield 4». Game Informer (engelsk). Arkivert fra originalen 8. april 2016. Besøkt 5. november 2016. 
 7. ^ Yin-Poole, Wesley (15. april 2013). «Battlefield 4 promo material reveals return of Commander Mode, three playable factions». Eurogamer (engelsk). Arkivert fra originalen 3. mars 2016. Besøkt 5. november 2016. 
 8. ^ «Battlefield 4: Official Commander Mode Trailer». YouTube (engelsk). Besøkt 5. november 2016. 
 9. ^ a b «Battlefield 4: Official Levolution Features Video». YouTube (engelsk). Besøkt 5. november 2016. 
 10. ^ «Battlefield 4 -- E3 Multiplayer Gameplay -- Best Moments». YouTube (engelsk). Besøkt 5. november 2016. 
 11. ^ «The Battlefield Blog | Ask DICE: Battlefield 4 – Levolution and Commander Mode» (engelsk). Arkivert fra originalen 21. september 2013. Besøkt 5. november 2016. 
 12. ^ «The Battlefield Blog | All Battlefield 4 Multiplayer Maps Revealed» (engelsk). Arkivert fra originalen 2. oktober 2013. Besøkt 5. november 2016. 
 13. ^ a b «Battlefield 4 announces the full list of maps and modes available at launch». PC Gamer (engelsk). Arkivert fra originalen 29. mai 2016. Besøkt 5. november 2016. 
 14. ^ «The Battlefield Blog | The Road to Battlefield 4: Every Game Mode Revealed» (engelsk). Arkivert fra originalen 23. oktober 2013. Besøkt 5. november 2016. 
 15. ^ GameSpot (10. juni 2013). «Battlefield 4 Multiplayer Demo - Siege of Shanghai E3 2013» (engelsk). Besøkt 5. november 2016. 
 16. ^ «Battlefield 4: Official Battlelog Features Video». YouTube (engelsk). Besøkt 5. november 2016. 
 17. ^ «The Battlefield Blog | The Road to Battlefield 4: Tweaked to the Core» (engelsk). Arkivert fra originalen 18. august 2013. Besøkt 5. november 2016. 
 18. ^ «Battlefield 4 - hands on». PlayStation (engelsk). Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 5. november 2016. 
 19. ^ a b c «Battlefield 4 – Campaign Details Reveal». Battlelog (engelsk). Arkivert fra originalen 9. juli 2016. Besøkt 5. november 2016. 
 20. ^ «Internet Archive Wayback Machine». 15. april 2013. Besøkt 2. desember 2015. 
 21. ^ «Battlefield 4 | Single Player». Battlefield 4 (BF4). Arkivert fra originalen 4. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 22. ^ «High-Resolution Battlefield 4 Tombstone Squad Character Renders and Fishing in Baku Concept Art - Lightning Gaming News». Lightning Gaming News (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 23. ^ https://www.youtube.com/watch?v=IEZhbV9s1Ag. Besøkt 2. desember 2015. 
 24. ^ «Delving into Battlefield 4's marine combat with «Angry Sea» E3 demo». VR-Zone (engelsk). Arkivert fra originalen 21. juni 2013. Besøkt 2. desember 2015. 
 25. ^ «New Battlefield 4 Campaign Information Emerges». 2. august 2013. Arkivert fra originalen 2. august 2013. Besøkt 2. desember 2015. 
 26. ^ «EA president mentions Battlefield 4 during college keynote». VG247.com. Besøkt 2. desember 2015. 
 27. ^ «EA: there is going to be a Battlefield 4». Eurogamer.net. Besøkt 2. desember 2015. 
 28. ^ a b https://www.youtube.com/watch?v=R9yVV6g3q7g
 29. ^ «Battlefield 4 confirmed for fall 2013». GameSpot. Besøkt 2. desember 2015. 
 30. ^ «Battlefield 4 release date, Xbox One version announced». Eurogamer.net. Besøkt 2. desember 2015. 
 31. ^ «Battlefield 4». Battlefield 4 (BF4). Arkivert fra originalen 27. november 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 32. ^ «AMD's low-level Mantle graphics could mean big things for PC gaming». PCWorld. Besøkt 2. desember 2015. 
 33. ^ «Test procesorów i kart graficznych: Battlefield 4 Mantle vs DirectX». Besøkt 2. desember 2015. 
 34. ^ «Battlefield 4 Beta Information» Arkivert 29. oktober 2013 hos Wayback Machine..
 35. ^ «Battlefield 4 PC update addresses server crashes, frame rate issues [Update: Issues tracker added]». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 36. ^ «Battlefield 4 patched on Xbox One, again». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 37. ^ «Three Battlefield 4 updates follow Xbox One's bug-squashing lead». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 38. ^ «Battlefield 4 patched for PS3, 'small patch' for PS4». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 39. ^ «Delayed Battlefield 4 Xbox One update may arrive 'late this week'». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 40. ^ «Battlefield 4 PC update eliminates kill trading». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 41. ^ «Battlefield 4 Problems Halt 'Future Projects' and Expansions - IGN». IGN. Besøkt 2. desember 2015. 
 42. ^ «Battlefield 4 sales not hurt by 'quality issues,' EA says». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 43. ^ «Battlefield 4 thanks players in February with daily Battlepacks, shortcut kits». Engadget. Arkivert fra originalen 19. februar 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 44. ^ «Law firm investigating EA for allegedly misleading investors with Battlefield 4». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 45. ^ «Battlefield 4 targeted in class action lawsuit». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 46. ^ «EA finds itself in third law firm's iron sights over Battlefield 4 issues». Engadget. Arkivert fra originalen 28. januar 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 47. ^ «Battlefield 4 class action lawsuit dismissed on 'puffery'». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 48. ^ a b c «'Battlefield 4' Community Test Environment Enrollment Opens Up As EA DICE Turns To 'BF4' Players For Input On New Fixes». International Business Times. Besøkt 2. desember 2015. 
 49. ^ «Battlefield 4 Is Finally Getting Fixed». Kotaku (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 50. ^ «[ALL PLATFORMS] Game - Forums - Battlelog / Battlefield 4». battlelog.battlefield.com. Besøkt 2. desember 2015. 
 51. ^ «New Battlefield 4 patch released with Final Stand». bf4central.com. Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 52. ^ a b «Battlefield 4's Rocky Launch «Absolutely» Damaged Player Trust, Producer Says». GameSpot. Besøkt 2. desember 2015. 
 53. ^ «Battlefield 4 teaser trailer 'Prepare for Battle: Air'». Besøkt 2. desember 2015. 
 54. ^ https://www.youtube.com/watch?v=ZD9fWUUeL00. Besøkt 2. desember 2015. 
 55. ^ «EA announces Battlefield 4 with Medal of Honor pre-order bonus». Eurogamer.net. Besøkt 2. desember 2015. 
 56. ^ «Battlefield 4 retailer image shows October 31 release - GameSpot.com». 28. april 2013. Arkivert fra originalen 28. april 2013. Besøkt 2. desember 2015. 
 57. ^ «BATTLEFIELD 4™ Exclusive Beta | Official Site». 10. juli 2013. Arkivert fra originalen 10. juli 2013. Besøkt 2. desember 2015. 
 58. ^ «TV advert highlights «only in Battlefield 4» moments». GamesRadar+. Besøkt 2. desember 2015. 
 59. ^ «Stealthy Box | Battlefield 4 TV Ad Hypes «Only in BF4 Moments»». www.stealthybox.com. Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 60. ^ «Online Pass has been discontinued, and its requirement for older games will be eliminated.». help.ea.com. Arkivert fra originalen 15. november 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 61. ^ «Battlefield 4 Companion App For iOS And Android Released [Download Now] | Redmond Pie». Redmond Pie. Besøkt 2. desember 2015. 
 62. ^ «Frostbite Tech Demo: Battlefield 4 on iOS - Frostbite». Frostbite (engelsk). Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 63. ^ «Battlefield 4». Battlefield 4 (BF4). Arkivert fra originalen 5. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 64. ^ «Battlefield 4 DLC». bf4central.com. Arkivert fra originalen 4. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 65. ^ https://www.youtube.com/watch?v=QQXhaVdOi2A. Besøkt 2. desember 2015. 
 66. ^ «Battlefield 4: China Rising DLC broadens horizons for both veterans and raw recruits». VG247.com. Besøkt 2. desember 2015. 
 67. ^ «Battlefield 4 Second Assault Is Rolling Out». Battlelog (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 68. ^ «Battlefield 4: Second Assault will be free to EA Access members tomorrow - Battlefield 4 for Xbox One News». VideoGamer.Com (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 69. ^ «Ask DICE: Battlefield 4 Naval Strike». Battlelog (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 70. ^ «The Battlefield Blog | Battlefield 4 Naval Strike: Carrier Assault». 12. mars 2014. Arkivert fra originalen 12. mars 2014. Besøkt 2. desember 2015. 
 71. ^ «Battlefield 4 Final Stand Release Date: November 18». Battlelog (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 72. ^ «Battlefield 4». Battlefield 4 (BF4). Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 73. ^ «Battlefield 4: Weapon Crate DLC brings five free weapons, here’s what they are». VG247.com. Besøkt 2. desember 2015. 
 74. ^ «Gear Up for Battlefield 4 Night Operations». Battlelog (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 75. ^ «Introducing Battlefield 4 Community Operations». Battlelog (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 76. ^ «Battlefield 4 for PC Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Besøkt 1. november 2013. 
 77. ^ «Battlefield 4 for PlayStation 3 Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Besøkt 1. november 2013. 
 78. ^ «Battlefield 4 for PlayStation 4 Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Besøkt 1. november 2013. 
 79. ^ «Battlefield 4 for Xbox 360 Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Besøkt 5. november 2013. 
 80. ^ «Battlefield 4 for Xbox One Reviews». Metacritic. Besøkt 5. mai 2014. 
 81. ^ «Battlefield 4 for PC». GameRankings. CBS Interactive. Arkivert fra originalen 9. desember 2019. Besøkt 1. november 2013. 
 82. ^ «Battlefield 4 for PlayStation 3». GameRankings. CBS Interactive. Arkivert fra originalen 9. desember 2019. Besøkt 1. november 2013. 
 83. ^ «Battlefield 4 for PlayStation 4». GameRankings. CBS Interactive. Arkivert fra originalen 9. desember 2019. Besøkt 1. november 2013. 
 84. ^ «Battlefield 4 for Xbox 360». GameRankings. CBS Interactive. Arkivert fra originalen 9. desember 2019. Besøkt 1. november 2013. 
 85. ^ «Battlefield 4 for Xbox One». GameRankings. CBS Interactive. Besøkt 1. november 2013. 
 86. ^ Watters, Chris (28. oktober 2013). «Battlefield 4 Review». GameSpot. Besøkt 29. oktober 2013. 
 87. ^ Liebl, Matt (5. november 2013). «Call of Duty: Ghosts Review: A dog-gone good time». GameZone. Besøkt 5. november 2013. 
 88. ^ Dyer, Mitch (28. oktober 2013). «Battlefield 4 PC Review». IGN. Besøkt 29. oktober 2013. 
 89. ^ Dyer, Mitch (28. oktober 2013). «Battlefield 4 Xbox 360 and PlayStation 3 Review». IGN. Besøkt 29. oktober 2013. 
 90. ^ Hinkle, David (29. oktober 2013). «Battlefield 4 review: Corralling chaos». Joystiq. Arkivert fra originalen . Besøkt 29. oktober 2013. 
 91. ^ Cocke, Taylor (29. oktober 2013). «Battlefield 4 review». Official Xbox Magazine. Besøkt 1. november 2013. 
 92. ^ «Battlefield 4 PC Review - IGN». IGN. Besøkt 2. desember 2015. 
 93. ^ «Battlefield 4 Xbox 360 and PlayStation 3 Review - IGN». IGN. Besøkt 2. desember 2015. 
 94. ^ «Battlefield 4 PC review». PC Gamer. Besøkt 2. desember 2015. 
 95. ^ «Battlefield 4 review: Corralling chaos». Engadget. Arkivert fra originalen 16. mars 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 96. ^ «Battlefield 4 review: great when it works». www.gamezone.com. Besøkt 2. desember 2015. 
 97. ^ «Inside Gaming». YouTube. Besøkt 2. desember 2015. 
 98. ^ «Battlefield 4 Review - PC Invasion». PC Invasion (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 99. ^ «Battlefield 4 Xbox One Review - IGN». IGN. Besøkt 2. desember 2015. 
 100. ^ «Battlefield 4 PC servers hit by DDOS, while crashes plague PS4 version». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 101. ^ 29, Arthur Gies on October; 12:00a, 2013 at. «Battlefield 4 review: bullet drop». Polygon. Besøkt 2. desember 2015. 
 102. ^ «DICE acknowledges that Battlefield 4 PC crashes «affecting a large number of players»». GameSpot. Besøkt 2. desember 2015. 
 103. ^ «DICE Halts Work on Other Projects to Fix Battlefield 4 | Inside Gaming Daily». 10. februar 2014. Arkivert fra originalen 10. februar 2014. Besøkt 2. desember 2015. 
 104. ^ «Known Battlefield 4 Issues and Next Steps (Updated: Mar 25) - Answer HQ». answers.ea.com. Besøkt 2. desember 2015. 
 105. ^ «Battlefield 4 Now Banned in China». Tom's Hardware. 27. desember 2013. Besøkt 2. desember 2015. 
 106. ^ «官媒:国外游戏抹黑中国形象 扭曲事实误导青少年 _游戏_腾讯网». games.qq.com. Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 107. ^ «Assassin's Creed sales down 60% year-on-year, Battlefield 4 down 69% on Battlefield 3 - Assassin's Creed 4: Black Flag for Xbox 360 News». VideoGamer.Com (engelsk). Besøkt 2. desember 2015. 
 108. ^ «EA: Next-Gen consoles are the reason for lower sales of Battlefield 4! | Ghost Company». 22. februar 2014. Arkivert fra originalen 22. februar 2014. Besøkt 2. desember 2015. 
 109. ^ «November NPD: PS4 is 'top-selling' console, Xbox One is 'fastest-selling' [Update: Nintendo boasts big numbers, too]». Engadget. Besøkt 2. desember 2015. 
 110. ^ «Battlefield 4 Premium sales top 1.6 million». bf4central.com. Arkivert fra originalen 4. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 111. ^ «Battlefield 4 sells 7+ million, only 2% are still playing». bf4central.com. Arkivert fra originalen 4. desember 2015. Besøkt 2. desember 2015. 
 112. ^ «The Battlefield Blog | Over 30 Game Industry Awards Earned by Battlefield 4». 23. oktober 2013. Arkivert fra originalen 23. oktober 2013. Besøkt 2. desember 2015. 

Siteringsfeil: <ref>-taggen med navnet «MC-PC» i <references> gruppe «» har ikke noe innhold.
Siteringsfeil: <ref>-taggen med navnet «MC-PS3» i <references> gruppe «» har ikke noe innhold.
Siteringsfeil: <ref>-taggen med navnet «MC-PS4» i <references> gruppe «» har ikke noe innhold.
Siteringsfeil: <ref>-taggen med navnet «MC-X360» i <references> gruppe «» har ikke noe innhold.
Siteringsfeil: <ref>-taggen med navnet «MC-XONE» i <references> gruppe «» har ikke noe innhold.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]