Kunlunfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Utsyn over Kunlunfjellene

Kunlunfjellene (forenklet kinesisk: 昆仑山; tradisjonell kinesisk: 崑崙山; pinyin: Kūnlún Shān, mongolsk: Хөндлөн Уулс) er en av de lengste fjellkjeder i Asia, og er mer enn 3 000 km lang.

Den løper langs Kinas vestgrense sørover ved siden av Pamirfjellene, og bøyer så av mot øst og danner den fjellrygg som avgrenser Det tibetanske høyland i sør fra Tarimbekkenet, med Taklamakan- og Gobiørkenen, i sør.

Kunlunfjellene kan i det vesentlige deles mellom Prsjevalskifjellene som ligger i nordranden av fry tibetanske høyland, og Marco-Polo-fjellene, som også grenser til det tibetanske høyland og dessuten sørranden av Qaidam-bekkenet. Fra Prsjevalskifjellene utløper mot nordøst fjellpartiet Nan Shan. Den østlige fortsettelsen kalles Qinling Shan.

Fjellkjeden har over 200 fjelltopper på over 6 000 moh. De tre høyeste toppene er Kongur Tagh (7 719 m), Dingbei (7 625 m) og den berømte Muztagata (7 546 m). I 2001 ble området utsatt for et kraftig jordskjelv.

En sørlig utløper av Kunlunfjellene danner vannskillet mellom tilfangsbassengene til Kinas to lengste elver, Chang Jiang og Huang He.

Kunlunfjellene har gitt navn til det amfibiske landingsskipet «Kunlun Shan».

Mytologi[rediger | rediger kilde]

Den legendariske gule keiser.

Kunlunfjellene går igjen i kinesisk mytologi og ble ansett som det taoistiske paradis. Den første som ifølge legendene besøkte dette paradiset var kong Mu (1001-947 f.Kr.) fra Zhou-dynastiet. Han skal ha oppdaget jadepalasset til Huang-Di, den mytiske gule keiser (som ble betraktet som den kinesiske kulturs far), og møtt Xi Wangmu (eller Hsi Wang Mu), Vestens kongelige mor, som også hadde sitt bosted i disse fjellene.