OpenGL

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

OpenGL (Open Graphics Library) er en API-spesifikasjon for utvikling av 2D- og 3D-datagrafikk. Med OpenGL, i likhet med Direct3D, er formålet å skjule kompleksiteten ved å kommunisere med ulike skjermkort. OpenGL er plattformuavhengig og fungerer på blant annet Mac, Linux, Solaris, Windows og PlayStation.

OpenGL ble laget av Silicon Graphics i 1992, og står for Open Graphics Library og er basert på et eldre grafikkbibliotek som het IRIS GL som var laget av samme selskapet. OpenGL er ikke en implementasjon, men en spesifikasjon, det vil si at OpenGL i seg selv, er kun en oppskrift på hvordan man skal lage et grafikk API uten noe vekt på om det skal være nødvendig med hardware akselerasjon, eller om det skal kjøre ren software. I tillegg så skal det være like egnet til 2D grafikk, som 3D grafikk, selv om dette ikke er praktisk tilfelle, OpenGL er sjelden brukt i ren 2D grafikk.

OpenGL i Windows[rediger | rediger kilde]

I Windows fram til og med Windows XP, er OpenGL 1.1 implementert i software. Det vil si at hvis OpenGL hardware ikke er tilgjengelig, vil OpenGL kun bruke prosessoren til å tegne grafikk, og kun OpenGL 1.1-funksjoner vil være tilgjengelig. I Windows Vista er OpenGL 1.4 implementert software. Intels Windows-drivere for Haswell-baserte grafikkort støtter versjoner 4.2 og utover.

OpenGL-utvidelser[rediger | rediger kilde]

OpenGL bruker et utvidelsessystem som kalles extensions. Dette muliggjør at OpenGL lett kan utvides med funksjoner som implementasjonen støtter, uten at brukeren trenger å tenke på å oppgradere OpenGL. OpenGL utvidelser begynner med bokstavene GL, deretter fulgt av en understrek, og koden til utvikleren. for nVidia er dett NV, for ATI er dette ATI, og for Architecture Review Board, ARB. Generelt støttede utvidelser får navnet EXT. Et eksempel på dette kan være utvidelsen

GL_EXT_TEXTURE_3D
Denne utvidelsen muliggjør teksturer med tre dimensjoner.

Utvidelser hentes på forskjellig måte i forskjellig operativsystemer. I Windows bruker man en funksjon som heter wglGetProcAddress som henter en peker til en funksjon gitt ved navn, for eksempel

GLTEXIMAGE3DEXTPROC glTexImage3D = (GLTEXIMAGE3DEXTPROC)wglGetProcAddress("glTexImage3DEXT");

Man må alltid sjekke først om utvidelsen er støttet, eneste måten man kan gjøre det på, er å hente ut en tekst som inneholder alle støttede utvidelser, adskilt med mellomrom, med glGetString funksjonen.

char* supported_ext = glGetString(GL_EXTENSIONS);

Deretter må man lete etter utvidelsen i denne teksten.

OpenGL i bruk[rediger | rediger kilde]

OpenGL ble før mye brukt til CAD-programmer og lignende, selv om dette gjelder i dag også, så har Direct3D fått mye mer innpass her en det hadde tidligere. OpenGL er strengt prosedyrebasert, men en halvveis objektorientert form (gjennom vanlige prosedyrer) har blitt mer vanlig i det siste, blant annet med GL_ARB_shader_objects-utvidelsen som kom i OpenGL 1.5. OpenGL er et API som er forholdsvis lett å lære seg, det er veldig grunnleggende, noe som gjør at det kreves mye jobb for å lage en effektiv grafikkmotor ved bruk av OpenGL. I motsetning, er Direct3D objektorientert, og alle klasser man trenger følger med. OpenGL krever at brukeren har tilgang til pekere, noe som kan gjøre bruken av teksturer eller Vertex Array kranglete i enkelte språk, dog sjelden umulig. Fordelen med OpenGL sin funksjon, er at alt går ut ifra at implementasjonen er skrevet i C, som er støttet av nær sagt alle eksterne språk, som har gjort at såkalte wrappers, eller implementeringer av OpenGL, har skjedd i nærmest alle språk, mens Direct3D krever at programmet skrives i enten C++, eller noen av .NET-språkene ved bruk av Managed DirectX. Visual Basic 6.0 hadde også et eget Direct3D-bibliotek.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Open GL 1.x

Den første varsjonen (1.0) ble lansert i januar 1992. OpenGL 1.1 ble offentliggjort en 4. mars 1997. Siste utgave av 1-serien (ver. 1.5) fant sted den 29. juli 2003.

Open GL 2.x

OpenGL 2.0 ble offentlig den 7. september 2004. Siste versjon i serien var 2.1 fra juli 2006.

Open GL 3.x

OpenGL 3.0 ble annonsert den 9. september 2007 og var ganske omstridt, siden den bygget på en helt ny arkitektur. Den 30. oktober kunngjorde Khronos-gruppen at lanseringen var utsatt. Den ble endelig presentert den 11. august 2008. Siste versjon var 3.3 fra 11. mars 2010.

Open GL 4.x

OpenGL 4.0 ble offentlig den 11. mars 2011. Spesifikasjonen dekker maskinvare som støtter Direct 3D opp til versjon 11. Versjon 4.4 støttes av Nvidia GeForce 400-serien, GeForce 500-serien, GeForce 600-serien, GeForce 700-serien og GeForce 800M-serien, AMD Radeon HD 5000-serien, AMD Radeon HD 6000-serien, AMD Radeon HD 7000-serien, AMD Radeon HD 8000-serien og AMD Radeon Rx 200-serien.

Per februar 2015 var siste utgave versjon 4.5. På dette tidspunktet omfatter den grafikkortene i Nvidia GeForce 400-serien, GeForce 500-serien, GeForce 600-serien, GeForce 700-serien, GeForce 800M-serien, GeForce 900-serien, samt Tegra K1 og Tegra X1 fra samme produsent.

OpenGL Vulkan

OpenGL Vulkan (tidligere kalt GL Next) er et initiativ for å omforene Open GL- og Open GL ES-spesifikasjonene med et felles programmeringsgrensesnitt (API). Denne versjonen kommer ikke til å være kompatibel med tidligere utgaver.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.