Type 99

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Type 99
Type 99A

Type 99 eller WZ-123 (tidligere kalt Type 98) er en moderne kinesisk stridsvogn med en 125 mm kanon. Den ble først sett av vestlige observatører på en militærparade i Beijing 1. oktober 1999.

Stridsvognen likner russiske T-72 utvendig, men med et mye større og mer kantete tårn. Kanonen er utstyrt med automatlader, noe som gjør at mannskapet er på bare tre personer. Kineserne melder at vognen veier rundt 50 tonn. Den er produsert av Norinco.

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

Type 99-prosjektet var basert på Tysklands Leopard 2 og tok hensyn til kinesiske analyser av Gulfkrigen (ifølge Armor Magazine). I 1999 ble det vist en lignende stridsvogn på kinesiske våpenmesser kalt Type 98 som mest sannsynlig var en prototyp til Type 99.

Stridsvognens nåværende status i kinesisk tjeneste er usikker. På den første paraden ble 18 vogner vist, og kineserne har ikke bekreftet hvor mange som er produsert eller i hvilket tempo de produseres.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Vognføreren sitter framme i skroget, vognkommandøren sitter på høyre side av tårnet og skytteren på venstre side.

Kanonen har kaliber 125 mm og er utstyrt med en automatlader.

Motoren er en 1 200 hk dieselmotor plassert bak i skroget.

Type 99 er utstyrt med et lasersystem til selvforsvar. Det består av en sensor som kan merke om vogna blir truffet av en laserbelyser. Dette er kuppelen oppå tårnet. Hvis vogna bli belyst, så dreier tårnet mot trusselen og bruker sin egen laser mot kilden. Laseren sitter i boksen oppå tårnet bak skytterens posisjon.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Armor Magazine; The Chinese Type 98 Main Battle Tank mai/juni 2000
  • Chinese Defence Today (lest 26. november 10:00)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]