Kikkert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stilisert illustrasjon av optikken i en kikkert
1 – Objective
2-3 – Porro prisms
4 Eyepiece
En kikkert montert på stativ.

En kikkert er et optisk instrument for å vise fjerne objekter med forstørret synsvinkel, slik at de opptrer som om de er nærmere. Kikkerten består vanligvis av to speilvendt symmetriske teleskoper, ett for hvert øye. Bildet forstørres av okularet, som er linsen nærmest øyet.

Kikkerter kan fås med forstørrelse fra ca. 2–20×. Forstørrelsen angir i hvilken grad avstanden til objektet man observerer fortoner seg i kikkerten i forhold til observasjon med det blotte øyet. Ser du f.eks en fugl på 200 meters avstand, vil det gjennom en kikkert med 10x forstørrelse fortone seg som om den sto 20 meter unna. Kikkerter kan fås både som monokulære (for ett øye) og binokulære (for to øyne) og som håndholdte eller brillemonterte (kikkertbriller). Felles for alle kikkerter er at de må fokuseres for den avstanden de skal brukes på. Ved bruk av kikkert kreves det at den holdes stabil, et krav som forsterkes jo høyere forstørrelse kikkerten har. Kikkerter med forstørrelse på mer enn 10× er vanskelige å bruke uten stativ.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Kikkerter brukes primært for å se på noe på lang avstand, og brukes gjerne under jakt, på sjøen, eller av fuglekikkere. Kikkerter kan også brukes som lesehjelpemiddel og gir da lengre leseavstand enn en lupe. Fordelen med lengre leseavstand tapes imidlertid gjennom mindre synsfelt og dårligere lysstyrke. Det er derfor sjelden at kikkerter blir valgt som lesehjelpemiddel.

Ulike typer kikkerter[rediger | rediger kilde]

Det finnes ulike typer kikkerter:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]