ß

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ß ble brukt som forkortelse for skillingen.
Gatenavnet Schloßstraße («Slottgate») i delbydelen Steglitz i Berlin skrevet med tradisjonell, sammenskrevet, tysk dobbelt-s. Etter rettskrivningsregler fra 1996 kan gatenavnet også skrives som Schlossstraße med vanlige s-er og «trippelkonsonant».[1]

ß, dobbel-s eller tysk s (på tysk kalt Eszett, uttales «ess-tsett», eller sjeldnere scharfes s, «skarp s» ) er et skrifttegn for bokstavkombinasjonen ss som brukes i skrevet tysk etter lang vokal og etter diftongene au, äu, eu och ei. Bokstaven blir sortert i alfabetet som ss. Tegnet brukes i dag bare i Tyskland og Østerrike, ikke i Sveits og Liechtenstein.

ß som ligatur av en ſ og en s (eller en z i frakturskrift)

Tegnet er egentlig en ligatur, det vil si en typografisk sammensmelting, av tegnene ſ (lang s) og s (rund s), eller ſ og z i frakturskrift («tysk gotisk skrift»).

Bokstaven ß eksisterte i over hundre år kun som minuskel («liten bokstav») i offisiell rettskrivning. I 2017 ble den for første gang offisielt tillatt skrevet som majuskel («stor bokstav»).[2][3] Før dette har bokstaven gjerne vært brukt som majuskel i de skriftsnittene som tillater det; den har digitalt sett vært tilgjengelig som Unicode-tegn siden 2008. Majuskelen er likevel ikke obligatorisk å anvende; minuskel og å erstatte majuskel med SS er likestilt med majuskel.[2][3]

ß må ikke forveksles med den greske bokstaven β (beta) som har har et lignende utseende, men ingen historisk forbindelse.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Etter rettskrivningsreformen i 1996 brukes ß nå bare etter lang vokal (inkl. diftonger). Selv om bokstaven grovt sett er ekvivalent med «ss», kan forskjellen være meningsbærende:

  • in Maßen uttales med lang a og betyr «med måte» (dativ flertall av Maß);
  • in Massen uttales med kort a og betyr «massevis» (dativ flertall av Masse).

Det har derfor delvis vært tillatt å erstatte ß med «sz», men bare hvis ß ikke var tilgjengelig og «ss» kunne ha ført til misforståelser (in Maszen). Denne regelen praktiseres ikke lenger offisielt.

Majuskel (ẞ)[rediger | rediger kilde]

Selv om Unicode har innført en ß-majuskel (ẞ) i 2008, var ikke denne del av den offisielle rettskrivningen før 2017.[2][3] Dersom man skrev hele ord i majuskler, ble ß da enten gjengitt som minuskel eller som «SS», sjeldnere som «SZ». Dette kan illustreres med etternavnet Weiß:

  • WEISS er den vanligste gjengivelsen (men kan forveksles med etternavnet Weiss)
  • WEIß er en annen vanlig skrivemåte (og brukes i pass og andre dokumenter, der korrekt skrivemåte er kritisk)
  • WEISZ har til dels blitt brukt for å unngå forvekslinger
  • WEIẞ var frem til endringen typografisk mulig, men ikke offisielt godkjent.

ß på datamaskiner[rediger | rediger kilde]

I Unicode kodes ß som U+00DF. Majuskelen ẞ kodes som U+1E9E.

På Windows-systemer kan ß bli skrevet ved å holde inne Alt-tasten og taste 225 på det numeriske tastaturet. På OS X skrives den med Option-tasten+S.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]