Anførselstegn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anførselstegn
« »
Skilletegn

apostrof ( ' ) ( )
kolon ( : ) ( ː )
komma ( , )
tankestrek ( , , m.fl. )
bindestrek ( )
bindestrek‐minus ( - )
hard bindestrek ( )
ellipse ( ) ( ... )
utropstegn ( ! ) ( ¡ )
punktum ( . )
halvhøyt punktum ( · )
interrobang ( )
ironitegn ( ؟ )
spørsmålstegn ( ? ) ( ¿ )
anførselstegn (« ») (‹ ›) ( “ ” ) ( ‘ ’ ) m. fl.
seksjonstegn (paragraf) (§)
semikolon ( ; )
skråstrek ( / )
omvendt skråstrek ( \ )
loddrett strek ( | )
understrek ( _ )
aldusblad ( ) ( )
asterisk ( * )
asterisme ( )
kors ( )
nummertegn (# )
dobbeltkors ( )
innsettingstegn ( ^ )
avsnittstegn, alinea ( )
listepunkter ( • ▪ ‣)

Mellomrom
Hardt mellomrom (   )

mange flere ( ) ( ) ( ) ( )

Parenteser
rundparenteser ( ( ) )

klammerparenteser ( [ ] )
krøllparenteser ( { } )
vinkelparenteser ( 〈 〉 )
piggparenteser ( ⁅ ⁆ )

s  d  r

Anførselstegn eller sitattegn er tegn som brukes for å uttrykke tale eller sitater eller for å vise noe som blir omtalt på en spesiell måte.

Utseendet på tegnene varierer, og hvilken form som er den vanligste i trykt skrift er forskjellig fra land til land.

Norsk[rediger | rediger kilde]

Anførselstegn brukes for å markere og sitere utdrag fra andre tekster og utenlandske ord i norsk tekst, samt ved uttrykk som ikke følger normen, bryter med skrivestilen eller som brukes på en uvanlig måte (alternativt til kursiv). Ved sitat kan også anførselstegn brukes alternativt til tankestrek. Her tilsier anførselstegn at teksten er sitert ordrett, mens tankestrek viser at sitatet eller utsagnet kan være endret for tilrettelegging av tekstforfatteren. Ved slik sitering skal intet endres i sitatet. Forkortinger og slikt skal stå slik de er. Utelatte ord eller passasjer i sitat skal merkes med en ellipse i hakeparentes ([…]). Om man siterer en hel setning skal det avsluttende skilletegnet plasseres innenfor anførselstegnet – ellers skal det plasseres utenfor. Det skal aldri plasseres skilletegn både utenfor og innenfor anførselstegnet («Han var en god mann.», ikke «Han var en god mann.».).

Ordet såkalt brukes ikke sammen med anførselstegn. Det skal skrives enten den såkalte Røkke-løkka eller «Røkke-løkka»; ikke den såkalte «Røkke-løkka».[1][2]

I norsk typografi brukes fortrinnsvis sjevroner og de betraktes vanligvis som «den riktige siteringsmåten» av utdannede typografer og de fleste lesere[2][3] (doble vinkler: « og »), selv om det ikke er noen regel som noensinne er blitt påbudt offisielt av de norske språkmyndighetene.[4]skrivemaskiner var bare varianten "sitat" (med symbolet for tomme/inch) tilgjengelig.[3] Den pleier også å oppstå automatisk ved bruk av datamaskin[3] og er derfor relativt vanlig når man skriver med datamaskin.[4] Symbolet for tomme ("sitat") blir iblant automatisk konvertert til de amerikanskengelske “doble apostrofer” på grunn av utstyrets amerikanske opprinnelse, selv om det finnes en teknisk mulighet for å konvertere til sjevroner i stedet og den benyttes også av typografer.[3] Derfor kan variantene "sitat" og “sitat” forekomme i trykte bøker de siste ti-tjue årene,[når?] men de betraktes som feil og «amatørmarkører» der.[5][3] Tidligere var også varianten „sitat” som i polsk vanlig i håndskrift[4] og varianten „sitat“ som i tysk bruktes ofte i trykk i begynnelsen av 1900-tallet.[3]

Ved sitat-i-sitat finnes det flere muligheter alt ettersom hvilke anførselstegn som blir brukt. Hvis de korrekte «doble vinklene» brukes skal sitatet i sitatet også ha «doble vinkler»[5] eller ‘enkle apostrofer’[2]. For sitat-i-sitat-i-sitat kan “doble apostrofer” brukes.[2]

I tidligere versjoner av Microsoft Office-programmene, der norsk stavekontroll er valgt, blir tegnene " og ' byttet ut med avrundede, henholdsvis ” og ’. Dette er ikke korrekt, da tegnet som bøyer seg nedover og til venstre antyder sitat-slutt. I nyere utgaver er blir tegnet " byttet ut med sjevroner (« og »). Denne feilen forekommer med ekstrem hyppighet. Det korrekte tegnet (opp og til høyre) bør settes inn via «sett inn symbol»-funksjonen. Til kontrast blir tegnene på engelsk erstattet med henholdsvis “ ” (avhenger av om tegnet er sitat-start eller sitat-slutt) og ‘ og ’. På tysk erstattes de med „ “ og ‚ ‘.

Ved bruk av doble vinkler i norsk tekst skal de settes slik at hakene peker utover: «tekst». På samme måte skal de doble apostrofene settes slik at spissene peker mot sitatet: “tekst”. De doble vinklene er mer skikket da de ikke forstyrrer inntrykket i den løpende teksten like mye som de høyt flaggede doble apostrofene. Ved siden av dette kan de doble vinklene ofte bli satt uten mellomrom til de avgrensende ordene.

Andre språk[rediger | rediger kilde]

På andre språk brukes andre siteringsmåter. Lengre sitater på andre språk brukt i norsk tekst skal følge norsk praksis.

Språk sitat sitat-i-sitat merknader
norsk «ord»
„ord“
«tekst ‘ord’ tekst»
„tekst ,ord‘ tekst“
svensk ”ord”
»ord«
»ord»
”text ’ord’ text”
»text ’ord’ text»
dansk »ord«
„ord“
»tekst »ord« tekst«
„tekst „ord“ tekst“
engelsk “word”[a]
‘word’[b]
“text ‘word’ text”
‘text “word” text’
Hvis et sitat går over flere avsnitt, starter hvert avsnitt med et anførselstegn, uten at forestående anførselstegn lukkes.
tysk „Wort“
»Wort«
„Text ‚Wort‘ Text“
»Text ›Wort‹ Text«
I hele Sveits og i Liechtenstein brukes som oftest «Text ‹Wort› Text».
fransk « mot » « texte « mot » texte »
« texte “mot” texte »
Anførselstegn legges vanligvis rundt en setning, selv om ikke alt som står innenfor er direkte tale: « Mais non ! ajouta-t-elle, ce n'est pas vrai ! » («Åh nei! sa hun, det er ikke sant!») Det anførte mellomrommet mellom tegnene er vanlig praksis. Noen ganger, særlig i aviser, vil sitatet skrives i kursiv for å tydeliggjøre hva som er et sitat: « Mais non ! ajouta-t-elle, ce n'est pas vrai ! »
Der en samtale gjengis, vil gjerne hvert utsagn begynne med tankestrek, og hele samtalen omgis med et enkelt sett anførselstegn.
spansk «palabra» «texto “palabra” texto»
italiensk «parola» «testo «parola» testo»
rumensk „cuvânt” „text «cuvânt» text”

Ved siden av dette brukes anførselstegn for å markere titler på dikt, noveller, essay, musikkstykker, sanger, kunstverk, fartøy og artikler (men boktitler, avistitler, tidsskriftstitler, filmtitler og teaterstykketitler skrives i kursiv).

Tastekombinasjoner[rediger | rediger kilde]

Tegn Windows Mac Mac US Linux
« Alt+174 Alt+ Shift+V Alt+\ AltGr+Z
» Alt+175 Alt+ Shift+B Alt+ Shift+\ AltGr+X
Alt+0139 Alt+V Alt+ Shift+3
Alt+0155 Alt+B Alt+ Shift+4
Alt+0147 Alt+ Shift+N Alt+[ AltGr+V
Alt+0148 Alt+ Shift+M Alt+ Shift+[ AltGr+B
Alt+0132 Alt+ Shift+, (komma) Alt+ Shift+W
Alt+0145 Alt+N Alt+] AltGr+ Shift+V
Alt+0146 Alt+M Alt+ Shift+] AltGr+ Shift+B
Alt+0130 Alt+, (komma) Alt+ Shift+0

Se også[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Amerikanske anførselstegn
  2. ^ Britiske anførselstegn

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Godt språk: Det ”vanskelige” anførselstegnet - Apeland». Apeland. Besøkt 31. oktober 2015. 
  2. ^ a b c d «Anførselstegn (sitattegn): Bruk av anførselstegn i norsk - Korrekturavdelingen». www.korrekturavdelingen.no. Besøkt 31. oktober 2015. 
  3. ^ a b c d e f Torbjørn Eng (29. september 2010). «Sitattegn, anførselstegn, gåseøyne, hermetegn - hodepine i norsk typografi» (norsk). Typografi.no. Besøkt 18. august 2011. «Det er liten tvil om at « » blir oppfattet som riktig siteringsmåte av lesere flest i Norge i dag.» 
  4. ^ a b c http://www.sprakradet.no/sprakhjelp/Skriveregler/tegn/Hermeteikn/
  5. ^ a b Typografisk håndbok. Oslo: Spartacus. 2000. s. 67. ISBN 8243001530. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]