Õ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Õ õ

Õ eller õ er en modifisert bokstav i det latinske alfabetet, og består av bokstaven O med en tilde.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Skoltesamisk[rediger | rediger kilde]

skoltesamisk er Õ den 25. bokstaven i alfabetet, mellom O og P. Den representerer en halvtrang, midtre vokal [ɘ], som minner om den samme lyden som Õ representerer på estisk.

Estisk[rediger | rediger kilde]

estisk er Õ den 27. bokstaven i alfabetet, og står mellom W og Ä. Den representerer lyden [ɤ]. Tidligere ble den skrevet Ö, men tidlig i det 19. århundre innførte Otto Wilhelm Masing Õ for å unngå forvirring mellom flere homografer.

I uformelle sammenhenger som SMS-meldinger og når man bruker et tastatur hvor det ikke er mulig å skrive Õ brukes estere ofte 6 for å angi bokstaven.

Portugisisk[rediger | rediger kilde]

portugisisk angir Õ lyden [o] eller [õ]. Den regnes ikke som en egen bokstav, men en modifisert O.

Vietnamesisk[rediger | rediger kilde]

vietnamesisk angir Õ lyden [o] eller [o̰], en stigende tone med glottalt brudd fulgt av videre stigning. Man finner også tegnene Ỗ og Ỡ.

Bruk på internett[rediger | rediger kilde]

I HTML skrives den Õ for Õ og õ for õ.

På grunn av problemer med tegnkoding ser man på mange ungarskspråklige sider at Õ er satt inn for Ő, O med dobbel akutt aksent. Dette skjer fordi tegnene deler kode i ISO 8859-1 og 8859-2 samt i Windows-1252 og Windows-1250. Problemet oppstår når den som lager siden ikke passer på å angi at det skal kodes for ungarsk. Õ eksisterer ikke i det ungarske alfabetet.