Hopp til innhold

Ə

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ə og ə er en bokstav som brukes for å skrive aserbajdsjansk, der den representerer lyden /æ/. Både majuskelen og minuskelen er basert på en minuskel e, typesatt opp-ned; i motsetning til den nigerianske Ǝ, der majuskelen er basert på en majuskel E typesatt opp ned. Bokstaven var den syvende bokstaven (mellom E og F) i det felles-latinske alfabetet som ble brukt i Sovjetunionen for tyrkiske minoritetsspråk i mellomkrigstiden. I 1939 gikk man over til kyrillisk skrift også for minoritetsspråk, men bokstaven ə ble beholdt (som kyrillisk ә, den andre bokstaven i alfabetet mellom а og б). Da Sovjetunionen ble løst opp og Aserbajdsjan fikk sin uavhengighet, valgte man å gjeninnføre det latinske alfabetet. Først ble ə erstattet med ä, som i andre språk med lignende ortografi, men dette ble tidlig skiftet tilbake til ə av historiske grunner.

Mellom 1957 og 1986 ble bokstaven også brukt for å skrive zhuang, men da man gikk over til ASCII-kompatibel rettskriving ble den erstattet av digrafen «ae». Lyden den representerte er den samme som i jaŋalif-alfabetet, /æ/.

Minuskelen brukes i det internasjonale fonetiske alfabetet, dog med en annen verdi, og da kalles tegnet og lyden schwa.[1]

I Unicode kodes ə som U+018F (Ə) og U+0259 (ə).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jukka Korpela. Unicode Explained (side 366). O'Reilly Media Inc 2006.
Autoritetsdata