Hopp til innhold

É

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

É og é (E med akutt aksent er den 7. bokstaven i det islandske alfabetet, der den representerer lyden /jɛː/. Den er den 10. bokstaven i det ungarske alfabetet, der den representerer lyden /eː/. I tsjekkisk og slovakisk er den den 12. bokstaven og har verdien /ɛː/. På kasjubisk er den den 8. bokstaven og representerer lyden /ɛ/ (med de dialektiske allofonene [ej] og [i]/[ɨ].

På andre språk der denne bokstaven brukes, for eksempel norsk, svensk, dansk og spansk, anses bokstaven bare for å være en annen utgave av bokstaven e. På disse språkene brukes é primært for å markere en trykksterk i -e i slutten av et ord, som i idé og café. På fransk markerer é at e-en skal uttales /e/ og ikke /ɛ/ eller /ə/. Der et ord slutter på lyden /e/, skrives denne som -é, ettersom -e på slutten av et fransk ord vanligvis er stum. Siden franske ord alltid har trykk på siste stavelse vil ord som slutter på -é har trykk på denne bokstaven, men det er ikke aksenten som gjør bokstaven trykksterk.

På fransk og spansk er aksenten valgfritt over majuskel e, slik at ordet école i begynnelsen av en setning vil kunne skrives både som «Ecole» og «École».

Autoritetsdata