I (med og uten prikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Majuskel og minuskel I, uten og med prikk.

I, ı og İ, i (stor og liten I uten prikk, og stor og liten I med prikk) er, henholdsvis, den ellevte og tolvte bokstaven i det tyrkiske alfabetet, og brukes også i alfabetene til andre tyrikske språk, som baserer seg på det tyrkiske.

İ og i (begge med prikk), representerer den samme lyden som i gjør på norsk.
I og ı (begge uten prikk), representerer lyden /ɯ/. Denne lyden er beskrevet som «en urundet norsk o (dersom man kan tenke seg dette), altså som en i som artikuleres svært langt tilbake i munnen.»[1]

Forholdet mellom i og ı, er som forholdet mellom u og ü og o og ö. De to siste bokstavene ble adoptert fra tysk, mens ı er en unik tyrkisk oppfinnelse. Forholdet mellom disse bokstavene er at de bokstavene uten prikk/er representerer en fremre vokal, mens de med prikk/er representerer en bakre vokal.

Den tyrkiske utgaven av J derimot er den samme som i det ordinære latinske alfabetet: minuskelen har prikk, mens majuskelen ikke har det.

Det er ikke uvanlig at nye tegn legges til det latinske alfabetet (norsk har for eksempel lagt til Æ, Ø og Å), men det som er uvanlig med disse tyrkiske bokstavene er at man ikke har lagt til en ny stor og liten bokstav i par: I stedet har man laget en ny majuskel for den allerede eksisterende minuskelen i (İ), og en ny minuskel for den allerede eksisterende majuskelen I (ı). Dette har selvfølgelig bydd på problemer for programmerere (for eksempel skaperne av Unicode), siden man da må opprette et par bokstaver som ikke hører sammen, men utgjør et par med bokstaver et annet sted i tegnsettet.[2] Minuskel ı (uten prikk) har Unicode-kode U+0131, mens majuskel İ (med prikk) har Unicode-kode U+0130.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bernt Brendemoens «Forbemerkninger» til oversettelsen av Orhan Pamuk (2006). Svart bok (2. utg.). Oslo: Gyldendal. s. 5-6. 
  2. ^ Tex Texin (24. juli 2004). «Internationalization for Turkish: Dotted and Dotless Letter "I"». Besøkt 10. august 2008.