Hopp til innhold

Ⱥ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bokstaven Ⱥ, slik Christian Kølle så den for seg, i «dansk skrift» (fraktur).

Ⱥ og (A med skråstrek gjennom) er en modifisert bokstav i det latinske alfabetet. Senćoŧen, som bare skrives med majuskler har Ⱥ som den tredje bokstaven i alfabetet, mellom Á og B, og bruker den til å representerere diftongen [ej].

Christian Kølle gav ut to bøker, der han brukte sin egen rettskrivning: Kort Beskrivelse over Snarøen (1792) og Ær dæt fårnuftigt at have Religion? (1794). Prinsippet bak Kølles rettskrivning var ortofoni, dvs. at hver lyd skulle representeres av en bokstav og at en bokstav alltid representerte samme lyd. Kølle brukte bokstaven som en erstatning for bokstavkombinasjonen aa (altså som en moderne å). Bokstaven ble ikke bare brukt der man vanligvis skrev aa, men også der o ble uttalt som å, for eksempel i «som» – «sⱥm», «komme» – «kⱥmme». Grunnen til at Kølle valgte å sette skråstrek gjennom en a, var at dette var det samme som ble gjort med o når den representerte lyden ø.[1]

I Unicode kodes ⱥ som U+023A (Ⱥ) og U+2C65 (ⱥ).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kølle, Kristian: Kort Avhandling om den Danske Skriverigtighed til nøyere Overveyelse, Christiania: 1794, side 133.