Vinland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Et frimerke fra 1992, var en islandsk-norsk-færøysk fellesutgivelse som markerte ca. 1000 års-jubileet for Vinlandsferden og 500-årsjubileet for Christofer Columbus.

Vinland er det navnet Leiv Eiriksson ga til det landet han fant i dagens Canada i Nord-Amerika 9. oktober år 1000. En utgravning gjort av Helge Ingstad og hans kone, arkeologen Anne Stine Ingstad, i 1960 ga bevis for at norrøne menn hadde bosatt seg på dagens L'Anse aux Meadows i provinsen Newfoundland and Labrador i Canada.

Vinland ble først omtalt av Adam av Bremen, en prest, forfatter og historiker, i boken Descriptio insularum Aquilonis i 1075. For å skrive, besøkte han den danske kongen Svein Estridsson, som hadde kunnskap om de nordlige landene og deres historie. Det norrøne ordet «vin», «naturlige åpne gressmarker», altså områder som man ikke trenger å rydde for skog.

Skálholt-karta fra 1570, med «promontorium Winlandiae»

Hovedkilden til vikingferdene til Vinland er de to islendingesagaene Eirik Raudes saga og Grønlendingenes saga. Disse sagaene ble skrevet ned omtrent 250 år etter at Grønland ble bosatt, og er innbyrdes selvmotsigende og åpne for tolkning.

Ved å studere disse to bøkene, ser det ut til at det ble gjort noen få enkeltstående forsøk på å bosette seg på Vinland, men ingen av dem varte i mer enn to år. Grunnen var trolig krangel og strid mennene i mellom, blant annet om de få kvinnene som var med på reisen. Det var også strid med de innfødte, som de norrøne omtalte som skrælinger, antagelig både indianere og inuitter.

Historien forteller at handelsmannen Bjarne Herjolvsson, som var på vei fra Island til Grønland, kom inn i en storm og oppdaget derfor østkysten av Nord-Amerika ved et uhell i 985 eller 986. Denne historien fortalte han til Leiv Eriksson, som senere seilte dit. Han ble der ikke lenge, men oppdaget at det nye landet hadde mye skog. Nettopp skog var det lite av på Grønland, og lysten til å utforske det nye landet var derfor stor. Leiv kom senere tilbake, og lagde en liten, kortlivet koloni på en del av kysten som han kalte Vinland.