Konsil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Konsil (eller koncilium, på norsk kirkemøte) betegner en sammenkomst i den kristne kirke som avgjør lærespørsmål og rettsregler.[1]

Syv konsiler kalles økumeniske og er anerkjent av den østlige (Den ortodokse kirke), den vestlige kristenheten (Den katolske kirke) og mange protestantiske kirker. På disse ble de kristologiske stridighetene avgjort. 21 konsiler kalles økumeniske av den romersk-katolske kirken, men av disse nyter bare de syv første den høyeste autoriteten, mens de følgende, med kun representanter for vestkirken til stede, har mindre autoritet.

Mindre omfattende kirkemøter (synoder) kalles iblant også for konsiler.

Se også[rediger | rediger kilde]

Historiske konsiler (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Buddhistiske konsiler[rediger | rediger kilde]

Kristne konsiler[rediger | rediger kilde]

Konsilet i Agde, Hérault i Languedoc, ble holdt i 506.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Konsilhistorie». Den katolske kirke (norsk). Besøkt 11. februar 2022. 
  2. ^ a b c «Egil Lothe: "Buddhismen", en bok i Gyldendals temabibliotek, Gyldendal 2001». Buddhistforbundet. Besøkt 11. februar 2022. «Det første konsilet fant sted i Rajagriha etter Buddhas død. Det femte konsilet ble holdt i 1871 i Mandalay i Burma. Der ble alle tekstene var blitt gransket av munkene. Etterpå ble hele tripitaka hugget inn på 729 marmortavler. Det sjette konsilet ble holdt i 1954 i Rangon i Burma. En ny utgave av tripitaka og de gamle kommentarskriftene (som utgjør omkring 50.000 sider med tekst) ble utgitt etter dette konsilet. Senere er denne utgaven blitt utgitt på CD-ROM.» 
  3. ^ The Science of Marrying Your Cousin, 14. februar 2014
  4. ^ 80% of all marriages in history have been between second cousins or closer
  5. ^ Council of Agde: Concerning Slaves of the Church, 506
  6. ^ Lewis Spence: An Encyclopaedia of Occultism (s. 164)