Tom Hanks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tom Hanks
TomHanksJan2009 cropped.jpg
Tom Hanks i 2009
Født Thomas Jeffrey Hanks
9. juli 1956 (58 år)
USA Concord, California, USA
Ektefelle Samantha Lewes (1978–1987)
Rita Wilson (1988–d.d.)
Barn Colin Hanks (1977)
Yrke Skuespiller, produsent, regissør, stemmeskuespiller, manusforfatter
Aktive år 1980–d.d.
IMDb IMDb

Thomas Jeffrey Hanks (født 9. juli 1956) er en amerikansk skuespiller. Han har hatt flere store hovedroller, blant annet i filmer som Forrest Gump, Redd menig Ryan, Cast Away og Den grønne mil. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han er angivelig i slekt med Abraham Lincoln.

Hanks i april 2009
Hanks i filmen Forrest Gump i 1994

I 1979 flyttet Hanks til New York City, hvor han gjorde sin filmdebut i lavbudsjetts slasher-filmen He Knows You`re Alone (1980). Tidlig i 1979 hadde Hanks hovedrollen som Callimaco i Riverside Shakespeare Company sin produksjon av Niccolò Machiavelli The Mandrake, regissert av Daniel Southern. I filmen Philadelphia, spilte Hanks en homofil advokat med AIDS som saksøker firmaet han jobber i for diskriminering. Hanks ble tildelt Academy Award i 1993 for beste skuespiller for sin rolle i filmen Philadelphia. Etter Philadelphia spilte Hanks i den populære filmen Forrest Gump som Hanks vant sin andre Academy Award for.

Hanks sin neste rolle var da han portretterte astronaut Jim Lovell, i filmen Apollo 13 fra 1995, der han spilte mot Kevin Bacon og Ed Harris. Filmen har også fått ni Oscar-nominasjoner, og den vant to av disse. Samme år spilte Hanks i den animerte storfilmen Toy Story der han gir stemmen til leketøyet Sheriff Woody. Hanks neste prosjekt var Saving Private Ryan der han slo seg sammen med Steven Spielberg og lagde en film som er lagt til det krigsherjede Frankrike etter D-dagen for å bringe tilbake en soldat hvis tre brødre er drept i krigen. Denne film en ble nevnt som en av de beste krigsfilmer som noensinne er laget.

I 1999 spilte Hanks i en tilpasning av Stephen Kings roman The Green Mile. Hanks ga også stemmen til Woody i oppfølgeren Toy Story 2. I 2001 var Hanks produsent for flere episoder i mini-serien Band of Brothers som ble sendt på kanalen HBO i USA. Hanks spilte mot Leonardo DiCaprio i suksessfilmen Catch Me If You Can, basert på den sanne historien om Frank Abagnale Jr. I en alder av 45 år, ble Hanks den yngste noensinne som har mottatt en American Film Institute Life Achievement Award den 12. juni 2002.

I 2010 gjentok Hanks sin rolle som Sheriff Woody i den tredje filmen i den animerte Toy Story-serien, Toy Story 3. I 2011 regisserte Hanks og spilte mot Julia Roberts i den romantiske komedien Larry Crowne. Filmen har fått gjennomgående dårlige anmeldelser. Hanks var gift med skuespillerinne Samantha Lewes fra 1978 til 1987. Paret hadde to barn, sønnen Colin Hanks som også er skuespiller, og datteren Elizabeth Ann. I 1988 giftet Hanks seg med skuespillerinne Rita Wilson.

I 2006 ble Hanks tildelt Douglas S. Morrow Public Outreach Award fra Space Foundation. Den gis årlig til en person eller organisasjon som har gjort betydelige bidrag til offentlig bevissthet om romprogram. I juni 2006 ble Hanks innlemmet som æresmedlem av United States Army Rangers Hall of Fame for sin nøyaktige skildring av en kaptein i filmen Saving Private Ryan, Hanks, som ikke kunne delta på innlemmelses-seremonien, er den første skuespilleren som har fått en slik ære. Asteroide 12818 Tomhanks er oppkalt etter Tom Hanks.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne Lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Al Pacino 
Oscar for beste mannlige hovedrolle
Neste mottaker:
 Tom Hanks 
Forrige mottaker:
 Tom Hanks 
Oscar for beste mannlige hovedrolle
Neste mottaker:
 Nicolas Cage