Frank Sinatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Frank Sinatra
Francis Albert Sinatra
Frank Sinatra
Frank Sinatra i 1960.
Født 12. desember 1915
USA Hoboken, New Jersey, USA
Død 14. mai 1998 (82 år)
Yrke sanger, skuespiller
Kallenavn Ol' Blue Eyes,
The Chairman of the Board,
The Voice
Sjanger jazz, swing, pop
Aktive år 19351995
Plateselskap Columbia, Capitol, Reprise
Nettsted franksinatra.com

Francis Albert «Frank» Sinatra (født 12. desember 1915 i Hoboken i New Jersey, død 14. mai 1998) var en amerikansk sanger og skuespiller som blir oppfattet som av én av de aller best vokalister på sin tid, spesielt anerkjent for sin perfekte frasering og timing. Mange kritikere plasserer ham på siden av Bing Crosby, Elvis Presley, og The Beatles som de viktigste navnene innenfor populærmusikk på midten av 1900-tallet.

Han var far til sangerinnen Nancy Sinatra. Han var gift fire ganger, blant annet med skuespillerne Ava Gardner og Mia Farrow.

I en alder av 37 år startet Sinatra sin andre karriere som filmskuespiller, og ble anerkjent som en filmpersonlighet betydelig tøffere enn hans behagelige sangstil. Sinatra hadde også en større-enn-livet framtreden i øynene på sitt publikum, særlig det amerikanske, og som «The Chairman of the Board» ble han et amerikansk ikon, kjent for sin arrogante, noen ganger selvgode framtreden, tydeliggjort i hans signatursang «My Way».

Etter en film- og musikkarriere som på slutten av 1960-tallet og begynnelsen på 1970-tallet som gikk i nedadgående retning la Frank Sinatra opp i 1971, for så i 1973 og gjøre comeback. Han spilte inn flere album og fikk til slutt en megahit i 1980 med «(Theme From) New York, New York»

Albumet In the Wee Small Hours regnes som en klassiker av musikkavisen Panorama.[1] På 1960-tallet sang han sangen I Won't Dance.

Sinatra var sammen med Dean Martin og Sammy Davis Jr. supergruppa The Rat Pack.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sinatra var enebarn av en stille far og en talentfull og emosjonell mor, som jobbet på deltid i en abortklinikk. Sinatra bestemte seg for å bli en sanger etter å ha hørt Bing Crosby synge i radioen. Han begynte å synge i små klubber i New Jersey før han endelig fikk oppmerksomheten til trompetisten og orkesterlederen Harry James. Som plateartist på Columbia Records hadde han blant annet den norskættede Axel Stordahl som orkesterleder. Han har fått tre stjerner på Hollywood Walk of Fame for film, musikk og TV.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Frank Sinatra i 1973

Som regissør[rediger | rediger kilde]

Som produsent[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Anthony Quinn 
Oscar for beste mannlige birolle
Neste mottaker:
 Edmond O'Brien 
musikerstubbDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.