F. Murray Abraham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
F. Murray Abraham
F. Murray Abraham
Født Fahrid Murray Abraham
24. oktober 1939 (75 år)
Pittsburgh, Pennsylvania
Ektefelle Kate Hannan (1962-)
IMDb IMDb
Best Actor
1984 Amadeus
Best Actor – Motion Picture Drama
1985 Amadeus

F. Murray Abraham (født Fahrid Murray Abraham 24. oktober 1939 i Pittsburgh i Pennsylvania) er en amerikansk skuespiller. Abraham vant en Oscar for sin rolle som Antonio Salieri i filmen Amadeus.

Hans far var opprinnelig fra Syria og emigrerte til USA på 1920-tallet under hungersnøden i hjemlandet. Hans mor, et av fjorten barn, var av italiensk-amerikansk opprinnelse. Abraham vokste opp i El Paso, Texas, nær grensen til Mexico. Han var gjeng-medlem i løpet av tenårene, og studerte ved det som i dag heter University of Texas i El Paso. Senere ble Abraham immatrikulert ved University of Texas i Austin. I tillegg studerte han teater og drama ved Brooklyn College. Abraham begynte sin karriere som profesjonell skuespiller ved et teater i Los Angeles.

Abraham er kanskje best kjent som en snakkende haug med druer i en rekke reklamer på TV for Fruit of the Loom. Murray hadde rollen som narkolangeren Omar Suárez i gangster-filmen Scarface fra 1983 med Al Pacino i hovedrollen. Murray har gjort flere gjesteopptredener i TV-serier som Saving Grace, hvor han hadde rollen som engel, og i Law & Order: Criminal Intent der han spilte doktor. Murray har holdt en forholdsvis lav profil som skuespiller etter at han mottok sin Academy Award. Han har vært gift med Kate Hannan siden 1962, og paret har to barn sammen.


Forrige mottaker:
 Robert Duvall 
Oscar for beste mannlige hovedrolle
Neste mottaker:
 William Hurt