Martin Scorsese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Martin Scorsese
Martin Scorsese
Født 17. november 1942 (72 år)
Queens, New York, USA
Yrke filmregissør

Martin Marcantonio Luciano Scorsese (uttales skorsesi) (født 17. november 1942 i Queens, New York, USA) er en Oscar-belønnet amerikansk filmregissør. Det er særlig innen gangstersjangeren han opererer mest. Han har gitt oss noen av filmhistoriens mest kjente gangsterfilmer. De mest kjente er Taxisjåføren (1976) og Mafiabrødre (1990). Etter å ha blitt nominert til Oscar for «beste regi» fem ganger tidligere, vant han for første gang prisen i 2007 under den 79. Oscar-utdelingen for filmen The Departed. The Departed var totalt nominert til fem Oscar og vant fire av dem, inkludert «beste film».

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hans første spillefilm var Who's That Knocking At My Door?, som han lagde sammen med Harvey Keitel. Deretter ble han medlem av de såkalte «movie brats» i 1970-årene sammen med bl.a. Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, George Lucas og Brian De Palma. Gjennom De Palma ble Scorsese kjent med Robert De Niro, og de to ble gode venner og arbeidet sammen på flere prosjekter. Deres første film var Mean Streets. Etter dette ble begge store stjerner på Hollywoods himmel, spesielt etter Taxi Driver med den berømte scenen der De Niro sier til sitt eget speilbilde: 'Are you talking to me?'.

Etter en skuffelse med filmen New York, New York kom Scorsese tilbake med filmen Den rasende oksen (Raging Bull), nok en gang med de Niro i hovedrollen. Martin Scorsese produserte den kontroversielle filmen Jesu siste fristelse (The Last Temptation of Christ) i 1988. Deretter kom New York-filmen Mafiabrødre (Goodfellas), som ble godt mottatt av både publikum og kritikere.

I 2002 lagde Scorsese filmen Gangs of New York med Daniel Day-Lewis, Leonardo Di Caprio og Cameron Diaz. Filmen var hans hittil dyreste, men den fikk blandet mottakelse. Filmen ble nominert til hele 10 Oscar-priser, men vant ikke en eneste. Martin Scorsese har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Han er en god venn av Leonardo DiCaprio og Robert De Niro. Hans nyeste film, The Departed, handler nok engang om gangstere og politi. Noen av de medvirkende er Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Mark Wahlberg og Martin Sheen.

Han grunnla i 2007 den ideelle World Cinema Foundation som jobber for bevaring og restaurering av filmer som har blitt oversett og glemt.

I 2011 ble det bekreftet at Scorsese hadde sagt ja til å regissere filmatiseringen av Jo Nesbøs suksessroman Snømannen.

Priser[rediger | rediger kilde]

Oscar for beste regi[rediger | rediger kilde]

Nominert:

Vant:

Golden Globe for beste regi[rediger | rediger kilde]

Nominert:

Vant:

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Han har tre barn med tre forskjellige kvinner, og han er gift med Helen Morris.


Utvalgte filmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Martin Scorsese hos Internet Movie Database

Forrige mottaker:
 Ang Lee 
Oscar for beste regi
Neste mottaker:
 Joel og Ethan Coen 
regissørstubbDenne biografien om en regissør er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.