Nicolas Cage

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nicolas Cage
Nicolas Cage
Nicolas Cage i 2009.
Født Nicholas Kim Coppola
7. januar 1964 (51 år)
USA Long Beach, California, USA
Ektefelle Patricia Arquette (1995-2001)
Lisa Marie Presley (2002-2004)
Alice Kim (2004-nå)
Yrke Skuespiller, produsent, regissør
Aktive år 1980 -
Kjente roller Randy i Valley Girl
Ben Sanderson i Adjø Las Vegas
IMDb IMDb
Oscar for beste mannlige hovedrolle
1995 Adjø Las Vegas
Golden Globe Award for Best Actor - Motion Picture Drama
1996 Adjø Las Vegas

Nicolas Cage (født Nicholas Kim Coppola 7. januar 1964 i Long Beach i California) er en amerikansk skuespiller. Han er av italiensk og tysk opphav, sønn av August og Joy Coppola, og barnebarn av komponisten Carmine Coppola. Han er Francis Ford Coppolas og Talia Shires nevø.

Da Cages foreldre ble skilt i 1976, flyttet han til Beverly Hills sammen med sin far. Han gikk blant annet på High School med andre kjendiser som Slash fra Guns N' Roses og Lenny Kravitz.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Cage byttet navn tidlig for å forsøke å bygge sin egen karriere fremfor å dra fordeler av sin onkels omdømme. Han valgte navnet «Cage» etter tegneseriehelten Luke Cage, Power Man.

Cage hadde en liten rolle i Hæla i taket i 1982, men mesteparten ble kuttet bort. Hans neste nevneverdige roller var i filmene Rumble Fish og Valley Girl fra 1983, og sistnevnte var hans gjennombruddsfilm.

Cage vant Oscar for Beste Mannlige skuespiller for sin rolle i Adjø Las Vegas (1995), hvor han spiller en rolle om en mann som reiser til Las Vegas for å drikke seg til døde. Han har utviklet et omdømme hvor han alternerer mellom action-filmer, seriøse roller i dramafilmer og som skuespiller i sorte komedier. Han er kjent for å leve seg så mye inn i rollene sine at han påvirkes av disse også privat. Han skal derfor til tider være vanskelig å leve sammen med. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Ekteskap og barn[rediger | rediger kilde]

Cage har en sønn, Weston Coppola Cage (født i 1990), sammen med modellen Kristina Fulton. Den 8. april 1995 giftet han seg med skuespillerinnen Patricia Arquette. De ble skilt 18. mai 2001. Den 10. august 2002 giftet han seg med Lisa Marie Presley og søkte om skilsmisse mindre enn fire måneder senere. De ble skilt 16. mai 2004. Han giftet seg med tidligere servitør Alice Kim den 30. juli 2004, i en privat seremoni i nordlige California. Sammen har de sønnen Kal-el Coppola Cage (født 3. oktober 2005).

Ekteskapene[rediger | rediger kilde]

Interesser[rediger | rediger kilde]

Cage er en stor fan av Elvis.

Cage er også en stor tegneserie-fan, og hans favorittfigur er Ghost Rider. I juli 2005 ble han valgt til å spille rollen som «Johnny Blaze», Ghost Riders alter ego. Filmen Ghost Rider kom ut i 2006.

Filmografi[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Tom Hanks 
Oscar for beste mannlige hovedrolle
Neste mottaker:
 Geoffrey Rush 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]