Victor McLaglen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Victor Everleigh McLaglen, (født 11. desember 1883 i Tunbridge Wells, Kent, England, død 7. november 1959) var en britisk-amerikansk skuespiller. I 1935 vant han en Oscar for sin rolle som «Gypo Nolan» i filmen Angiveren, (The Informer). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

McLaglen forlot hjemmet i en alder av fjorten år for å bli med i den britiske hæren for å kjempe i den andre boerkrigen. Men til hans ergrelse ble han stasjonert på Windsor Castle, og han ble senere tvunget til å forlate hæren da hans riktige alder ble oppdaget. Fire år senere flyttet han til Canada, hvor han tjente til livets opphold som bryter og tungvektsbokser, med flere imponerende seire i bokseringen. Mellom kampene, turnerte McLaglen med et sirkus, og tilbød $25 til den som kunne gå tre runder mot ham i ringen.

McLaglen returnerte til England i 1913 og under første verdenskrig var han kaptein i The Princess of Wales Royal Regiment. Han fortsatte med boksing, og ble kåret til tungvektsmester i den britiske hæren i 1918. Etter første verdenskrig begynte han å ta roller i britiske stumfilmer. McLaglens karrière tok en overraskende vending i 1920, da han flyttet til Hollywood. Han ble en populær karakterskuespiller, med en spesiell evne til å spille fylliker. Flere ganger spilte han roller som irer, noe som førte til at mange filmfans feilaktig antok at han var irsk snarere enn engelsk.

Høydepunktet i karrièren hans var en Academy Award for beste skuespiller for hans rolle i The Informer (Angiveren) fra 1935, basert på en roman av Liam O'Flaherty. Mot slutten av karrièren ble McLaglen nominert igjen, denne gangen for beste mannlige birolle, da han spilte mot John Wayne i filmen The Quiet Man (1952). McLaglen var eldre bror av skuespiller Cyril McLaglen. Han var gift tre ganger. Hans første ekteskap var med Enid Lamont i 1919. Paret fikk en datter, Sheila, og en sønn, Andrew. Andrew McLaglen arbeidet som regissør.

Hans kone, Enid Lamont McLaglen, døde i 1942 etter en ride-ulykke. Hans andre ekteskap var med Suzanne M. Brueggeman, hvis ekteskap varte fra 1943 til 1948. Hans tredje og siste ekteskap var med Margaret Pumphrey, som han giftet seg med i 1948. Han forble gift med Margaret, inntil han døde av et hjerteinfarkt i 1959. McLaglen hadde innen den tid blitt naturalisert amerikansk statsborger. Han ble begravet på Forest Lawn Memorial Park i Glendale i California.


Forrige mottaker:
 Clark Gable 
Oscar for beste mannlige hovedrolle
Neste mottaker:
 Paul Muni