Broderick Crawford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Broderick Crawford og George Burns

Broderick Crawford, (født 9. desember 1911 i Philadelphia i Pennsylvania, død 26. april 1986 i Rancho Mirage i California) var en amerikansk skuespiller.

Crawford var sønn av skuespillerne Lester Crawford og Helen Broderick. Crawford opptrådte i varitéer og på radio før han scenedebuterte i 1932 i London. Året etter debuterte han på Broadway, der en av hans største suksesser var i rollen som Lennie i John Steinbecks Om mus og menn (Of Mice and Men).

Crawfords første filmrolle var i Woman Chases Man i 1937. I mange år spilte han kun mindre roller, men i 1949 fikk han sitt store gjennombrudd i filmen Det kan hende overalt (All the King's Men), der han spilte rollen som den ærgjerrige og korrupte Willie Stark. For denne rollen ble han belønnet med en Oscar. Han hadde ytterligere noen hovedroller før han, på 1960-tallet, gikk over til å spille hardfør tøffing i spanske og italienske westernfilmer.

Crawford er blitt hedret med to stjerner på Hollywood Walk of Fame, en for film og en for TV.


Forrige mottaker:
 Laurence Olivier 
Oscar for beste mannlige hovedrolle
Neste mottaker:
 José Ferrer 
skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.