Wallace Beery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Beery, ca. 1914

Wallace Fitzgerald Beery (født 1. april 1885 i Kansas City i Missouri, død 15. april 1949 i Beverly Hills i California) var en amerikansk skuespiller. I 1932 vant Wallace Beery en Oscar for sin rolle som Andy «Champ» Purcell i filmen The Champ.

Beery var yngre bror av skuespillerne William Beery og Noah Beery, som hadde lange karrièrer i filmindustrien, og han var onkel til skuespiller Noah Beery Jr, hvis skuespillerkarrière varte i syv tiår. Ifølge US Census Records, ble alle tre Beery-brødrene født av de samme foreldrene, noe som gjør dem til brødre og ikke halvbrødre som mange biografier om dem har hevdet. Beery rømte hjemmefra og sluttet seg til Ringling Brothers Circus i en alder av 16 år som assisterende trener for elefantene. Han forlot sirkuset to år senere, etter å ha blitt klort av en leopard.

Wallace i Min and Bill (1930)

Beery fant arbeid i New York City som baryton ved en opera, og han opptrådte på Broadway. I 1913 flyttet han til Chicago for å jobbe for Essanay Studios. Han spilte i flere komedier med Marie Dressler og Marjorie Main, men hans karrière begynte å avta i hans siste år. Hans første kone var skuespiller Gloria Swanson og de giftet seg i 1916, de utførte flere produksjoner sammen. Ifølge Swansons selvbiografi, skal Beery ha lurt henne til å svelge et abort-fremkallende middel da hun ble gravid, og det gjorde at hun mistet barnet sitt. De skilte seg i 1919. Beerys andre kone var Rita Gilman, men også dette ekteskapet endte i skilsmisse.

Beery døde i sitt eget hjem i Beverly Hills, California av et hjerteinfarkt i 1949. Han ble begravet på Forest Lawn Memorial Park i Glendale i California. For hans mange bidrag til filmindustrien, ble Wallace Beery tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 7001 Hollywood Blvd.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Lionel Barrymore 
Oscar for beste mannlige hovedrolle
Neste mottaker:
 Charles Laughton