Bob Hoskins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bob Hoskins

Robert William «Bob» Hoskins (født 26. oktober 1942 i Bury St. Edmunds, Suffolk, England) er en engelsk skuespiller. Han er best kjent for roller som gangster og sine framtredende i familiefilmer som Hvem lurte Roger Rabbit? (1988) og Hook (1991). Han har to barn med sin nåværende kone, og to barn fra et tidligere ekteskap.

Hoskins hadde hatt en mengde ulike jobber før han prøvde seg som skuespiller. Han fikk sin scenedebut 1969.

Efter en del småroller på film og TV fikk han 1978 sitt store gjennombrudd i den lovprisede TV-serien Pennies from Heaven i rollen som Arthur Parker.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hoskins rolletolkninger i britiske filmer som Mona Lisa gjorde ham til en kritikerfavoritt, og han ble Oscarnominert for sin rolle som sjåfør for den luksusprostituerte Mona Lisa 1986. Han fikk BAFTAprisen og pris ved filmfestivalen i Cannes. Hoskins gjorde senere komiske roller i Terry Gilliams Brazil, Super Mario Bros og Mrs. Henderson presenterer (den rollen ble han senere en Golden Globenominert for i kategorien Beste mannlige birolle). Sent på 80-tallet og tidlig på 90-tallet medvirket han i reklamer for privatselskapene British Gas og British Telecom.

Filmografi[rediger | rediger kilde]