Richard Burton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Richard Burton
Richard Burton
I filmen Men jeg så ham dø (1953).
Født Richard Walter Jenkins
10. november 1925
Wales Pontrhydyfen, Wales
Død 5. august 1984 (58 år)
Sveits Céligny, Sveits
Ektefelle Sybil Williams (1949–1963)
Elizabeth Taylor (1964–1974, 1975–1976)
Susan Hunt (1976–1982)
Sally Hay (1983–1984)
Aktive år 1944–1984
Nettsted www.richardburton.com
IMDb IMDb
Signatur
Richard Burtons signatur

Richard Burton (født Richard Walter Jenkins 10. november 1925, død 5. august 1984) var en walisisk skuespiller.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Som ung skuespiller slo han gjennom som en eminent Shakespeare-tolker, blant annet i rollen som Hamlet. Som filmskuespiller spilte han blant annet erkebiskop Thomas Becket i filmen Becket (1964),der Peter O'Toole spilte rollen som Henrik II av England. De ble begge nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle, men prisen gikk til Rex Harrison for rollen som professor Higgings i My Fair Lady.

Privatlivet hans var preget av forholdet til skuespillerinnen Elizabeth Taylor, som han var gift med to ganger. De møttes under innspillingen av Cleopatra, og forlot begge sine respektive ektefeller for å gifte seg med hverandre. Det var barn i begge ekteskap, og forholdet ble samtidens store sositetsskandale.

Ekteskapet ble meget stormfullt. I filmen Hvem er redd for Virginia Woolf? (1966) spilte de mot hverandre, og mange oppfattet denne filmen, om et ektepar som bryter hverandre ned, som et portrett av Burton og Taylors eget ekteskap. De ble begge nominert til Oscar for henholdsvis beste mannlige og beste kvinnelige hovedrolle, men bare Taylor fikk prisen.

Burton var nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle i alt seks ganger, samt én gang for beste mannlige birolle.

Burton og Taylor fikk ingen felles barn, men adopterte en datter. Burton utviklet etter hvert et massivt alkoholmisbruk og døde 59 år gammel.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.