Brad Pitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Brad Pitt
Brad Pitt
Brad Pitt på premieren til World War Z i 2013
Født 18. desember 1963 (50 år)
Shawnee, Oklahoma, USA
Ektefelle Jennifer Aniston (2000-2005)
Angelina Jolie (2014–)
Kjente roller Tyler Durden i
Fight Club
Richard Jones i
Babel
David Mills i
Se7en
Jeffrey Goines i
Twelve Monkeys
Rusty Ryan i
Ocean's Eleven
IMDb IMDb

William Bradley «Brad» Pitt (født 18. desember 1963 i Shawnee i Oklahoma) er en amerikansk skuespiller. Foruten å være en suksessrik skuespiller, har han ved to anledninger (1995 og 2000) blitt kåret til verdens mest sexy mann av People Magazine.

29. juli 2000 giftet han seg med skuespillerinnen Jennifer Aniston, men etter nesten 5 års ekteskap ble de separert i januar 2005. Nyheten om separasjonen var overraskende ettersom paret nylig hadde vært på det som ble omtalt som en «kjærlighetsferie» til øya Anguilla i Karibien sammen med Jennifers Friends-kollega Courteney Cox og hennes mann David Arquette.

Under innspillingen av filmen Mr. & Mrs. Smith gikk det rykter om en romanse mellom Angelina Jolie og Brad Pitt. Begge to nektet da at de hadde et forhold. Senere bekreftet Angelina at de forelsket seg under innspillingen, da Brad fremdeles var gift. Nå har de både biologiske og adopterte barn sammen: datteren Shiloh Nouvel, født 27. mai 2006, tvillingene Knox Leon og Vivienne Marcheline, født 13. juli 2008, er deres felles, biologiske barn. Maddox Chivan (8) (fra Kambodsja), Zahara Marley (5) (fra Etiopia) og Pax Thien (5) (fra Vietnam) er adopterte av Angelina alene. I motsetning til hva mange tror, har Brad Pitt ikke offisielt adoptert de tre eldste barna, selv om de har hans navn.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Pitt ble født i Shawnee i Oklahoma, hos sine Southern Baptist-foreldre William og Jane Pitt. Brad og hans to søsken, Doug og Julie Neal Pitt, vokste opp i Springfield i Missouri. Pitts foreldre og søsken bor fortsatt nær Springfield. På Kickapoo High School var Pitt involvert i sport, debatter og studentstyre. Han begynte på Missouri School of Journalism ved University of Missouri – Columbia hvor han var medlem av Sigma Chi-ordenen. Han manglet åtte poeng for å få en journalist-grad da han sluttet i 1986 for å prøve lykken i Hollywood. I følge en av hans tidligere reklamevirksomhets-professorer på MU, jobbet Pitt på et selvstendig prosjekt som var en kalender kalt «The Men of Mizzou». Pitt var kreativ regissør for hele prosjektet, men det ble aldri fullført og han fikk ikke karakteren sin. Hans valg av karriere kom som en overraskelse på alle rundt han. Pitt hadde spilt i flere brorskaps-show, men aldri uttrykt noen trang til å spille profesjonelt. Det virket som Pitt var mer lovende innenfor musikk. Men plutselig, uten noen reell erfaring bak seg, reiste han til California med bare 325 dollar i lomma.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter ankomsten i Hollywood, studerte Pitt under instruktør Roy London i seks år. Han dukket først opp i situasjonskomedien Head of the Class, og en stund datet han programmets stjerne Robin Givens. Han var også med i en episode av Growing Pains.

Pitt dukket opp som Chris i såpeoperaen Another World. Mens han var på audition for showet Our House, ble han spurt om å lese for en annen rolle, og endte opp med å spille Shalane McCalls kjæreste Randy i TV-serien Dallas. Han hadde også en rekke roller i beste sendetid i serier som for eksempel Thirty Something, 21 Jump Street, og Freddy's Nightmares. Pitt dukket opp (uten å få noen ære for det) i både Less Than Zero og Charlie Sheens No Man's Land før han fikk en av hovedrollene i filmen Cutting Class. Han begynte å date motspiller Jill Schoelen som tidligere hadde blitt sett sammen med Keanu Reeves.

Pitt fikk i 1990 en rolle i TV-filmen Too Young to Die? som handler om en misbrukt tenårings dødsstraff for mord. Pitt spilte Billy Canton, en rusmisbruker som utnyttet en tenåringsjente og rømling spilt av Juliette Lewis. I det virkelige livet ble de to et par. «Det var ganske romantisk», har han senere sagt, «å pumpe henne full av narkotika og lignende stoffer». Paret var sammen i tre år og spilte også sammen i thrilleren Kalifornia fra 1993.

I 1988 fikk Pitt sin første hovedrolle i The Dark Side of the Sun, hvor han spilte en ung amerikaner som oppholdt seg sammen med foreldrene sine ved Adriaterhavet for å finne en kur mot den fryktelige hudsykdommen sin. Filmen ble filmet i Jugoslavia sommeren 1988. Brad fikk betalt $1 523 per uke i syv uker. Da redigeringen av filmen nesten var ferdig, brøt borgerkrigen ut, og store deler av materialet gikk tapt og ble ikke funnet før i 1996. Brad Pitt hadde i mellomtiden blitt en stor stjerne, og det bidro til at filmen kunne utgis ett år senere, i 1997.

1991-1993[rediger | rediger kilde]

I 1991 spilte Pitt løpstalentet Joe Maloney i Across the Tracks. Motspiller var Rick Schroder, Maloneys tidligere kriminelle bror.

Pitt tiltrakk seg et bredere publikums oppmerksomhet da han fikk en birolle som kriminell dagdriver og forfører av Geena Davis' figur i Thelma & Louise, regissert av Ridley Scott. Brad hadde faktisk vært et tredjevalg til rollen som egentlig var påtenkt William Baldwin. Gjennom Thelma & Louise skaffet Pitt seg for alvor et navn i Hollywood.

Brad Pitt fikk en hovedrolle i Tom DiCillos lavbudsjettsfilm Johnny Suede fra 1991 om en keitete drømmer som gjerne ville være rockestjerne. Hans medspillere var blant andre Catherine Keener, Samuel L. Jackson og Nick Cave. Etter å ha spilt nok en hovedrolle i den hovedsakelig animerte filmen Cool World, fikk Pitt rollen som karismatisk fluefisker og sjarmør i Robert Redfords A River Runs Through It fra 1992. Senere fulgte rollen som seriemorder i Kalifornia i 1993.

1994-2000[rediger | rediger kilde]

I 1994 spilte Pitt vampyren Louis de Pointe du Lac i filmen basert på Anne Rices roman Interview With The Vampire. Pitt spilte sammen med den da elleve år gamle Kirsten Dunst, samt Tom Cruise, Christian Slater og Antonio Banderas. Senere var han hovedrolleinnehaver i Legends of the Fall (Lidenskapens pris) (1994) og Se7en (1995). I førstnevnte spilte han Tristan Ludlow, den villeste av tre brødre bosatt i Montana i tiden før, under og etter første verdenskrig. Faren i filmen, oberst Ludlow, ble spilt av Anthony Hopkins. I Se7en spilte Pitt detektiven David Mills som sammen med sjefen sin, spilt av Morgan Freeman, jakter på en seriemorder som henter inspirasjon til drapene sine fra de syv dødssynder. Pitt ble nominert til Academy Award for beste birolle i filmen Twelve Monkeys (1995), regissert av Terry Gilliam. Her spilte han blant annet mot Bruce Willis.

I 1997 var Pitt igjen hovedrolleinnehaver, denne gang i The Devil's Own som IRA-terroristen Rory Devaney som flyttet inn til familien til Harrison Fords figur. I filmen snakker Pitt med irsk aksent. Det samme året hadde han hovedrollen som den østerrikske fjellklatreren Heinrich Harrer i Jean Jacques Annauds film Seven Years In Tibet. Pitt øvde i måneder på rollen som krevde en hel del vandring og fjellklatring. Han trente med den engelske motspilleren David Thewlis ved å klatre i California og Alpene. Takket være kjenningsmelodien (den Tibetanske nasjonalsangen) i filmen, utviste den kinesiske regjeringen Pitt og Thewlis fra Kina på livstid. I 1998 hadde Pitt hovedrollen i filmen Meet Joe Black. Pitt spilte en personifikasjon av Døden som holder til i kroppen til en ung mann for å lære mens han informerer en milliardær om at livet på jorda snart er over. Filmen dekker mange historier på en gang, inkludert den naive Døds første opplevelse av enkel glede som for eksempel peanøttsmør og å bli forelsket i den unge kvinnen spilt av Claire Forlani. Filmen ga Pitt en ny sjanse til å spille sammen med den walisiske skuespilleren Anthony Hopkins som han tidligere hadde jobbet med i Legends of the Fall.

I 1999 var Pitt med i Fight Club, basert på en roman av Chuck Palahniuk. Her fikk han igjen jobbe med regissøren han hadde jobbet med i Se7en, denne gang i en film hvot Pitt framstilte figuren Tyler Durden, en veldig fargerik og kompleks figur.

I 2000 spilte Pitt en irsk sigøynerbokser i gangsterfilmen Snatch sammen med Vinnie Jones og Benicio del Toro. Filmen omhandlet et vilt kupp som involverte et tyveri av en diamant, russisk og amerikansk mafia og en lyssky undergrunnsverden. I filmen blir Pitt brakt inn som en sikker vinner av to boksepromotører.

2000 - nåtiden[rediger | rediger kilde]

I 2001 jobbet Brad Pitt med venninnen og skuespilleren Julia Roberts i den komiske «road movien» The Mexican. Etter bryllupet med Friends-skuespilleren Jennifer Aniston sommeren samme år begynte han straks å filme Spy Game, en triller fra «den kalde krigen» der han spilte sammen med veteranen Robert Redford, som spilte rollen som hans mentor. Mot slutten av året avsluttet Pitt filmingen av Ocean's Eleven sammen med George Clooney og Matt Damon, en gjenskapning av 1960-versjonen der Frank Sinatra hadde hovedrollen. Filmen etablerte et sterkt vennskap mellom de tre, spesielt mellom Pitt og Clooney.

Sidan har Pitt vært med i mange filmer, inkludert Ocean's Twelve og den gresk historiske filmen Troja i 2004 der han spilte den historiske figuren Akilles. I løpet av produksjonen av Troja fikk Pitt en skade i akillessenen mens han spilte Akilles.

I 2005 spilte Pitt i Mr. & Mrs. Smith, der han og hans partner Angelina Jolie hadde hver sin tittelrolle. Det var stor spekulasjon i pressen om hvorvidt Pitt innledet et forhold til Angelina mens filmen var under produksjon, men Pitt nektet at det var noe intimt engasjement med Jolie mens han var gift med Jennifer Aniston.

Pitt kom tilbake til Hollywood høsten 2006, i Alejandro González Iñárritus kritiske hyllest Babel, sammen med Cate Blanchett. Så langt har filmen fått en Golden Globe nominasjon for beste birolle. I mars 2006 ble det annonsert at Paramount hadde skaffet seg rettighetene til The Sparrow for Pitts produksjonsfirma, Plan B, og at Pitt skulle spille hovedrollen Sandoz. I juni 2006 ble det annonsert at Paramount og Plan B ville jobbe på en ny zombiefilm kalt World War Z, basert på boken med det samme navnet av Max Brooks.

Annet arbeid[rediger | rediger kilde]

Som mange A-listestjerner, opptrer Pitt normalt ikke i amerikanske fjernsynsreklamer, i stedet for å være med i reklamer som bare blir sett i Asia, han er mest merkbar for Edwin Jeans, Toyota Altis og japansk kaffe, ROOTS. Et merkbart unntak for han er en Heineken reklame som var på lufta under 2005 Super Bowl. Den var regissert av David Fincher, som regissert Pitt i filmene Se7en og Fight Club. Sammen med Aniston og Paramount Pictures regissert Brad Grey, Pitt er medfinansiereren av produksjonsfirmet Plan B. Aniston er ikke lenger en partner i firmaet, selv om hun fortsett er knyttet til mange prosjekter som var satt opp før hennes skilsmisse med Pitt. Firmaet produserte kjempesuksessen Charlie and the Chocolate Factory med Johnny Depp i hovedrollen. Han har og hatt en linen opptreden i sesong 8 i Friends og på en episode i MTVs Jackass, hvor han tok del i en arrangert abdusering av seg selv. I en senere episode, han og noen besetningsmedlemmer sprang vilt rundt i gatene i Los Angeles i gorilladrakter.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Forhold med Angelina Jolie

Etter skilsmissen med Jennifer Aniston begynte Pitt å date Angelina Jolie. Pitt reiste sammen med skuespillerinnen Jolie til Etiopia i juli 2005, for å hente hennes adoptivdatter, Zahara, fra et barnehjem som lå der. I slutten av 2005, var Pitt med Jolie to ganger i løpet av et besøk til Pakistan i hennes tjeneste som ambassadør for UNHCR, for å støtte jordskjelvofre i det landet. Det var 2. desember 2005 at Pitt søkte for å lovlig adoptere Jolies to barn, sønnen Maddox og datteren Zahara, og å få barnas etternavn lovlig endret til Jolie-Pitt. I Januar 19, 2006, godkjente en dommer i Santa Monica i California navnbyttet. Jolie fødte parets første biologiske barn, en datter kalt Shiloh Nouvel Jolie-Pitt, i Cottage Medi-Clinic Hospital i Swakopmund, Namibia. Shiloh vart født med keisersnitt, direkte til setefødsel. Pitt var der for å kutte barnets navlestreng og bekreftet at deres nyfødte datter skulle ha Namibisk pass. Jolie bestemte seg for å tilby det første bildet av Shiloh igjennom distributøren Getty Images heller enn å tillate paparazziar å ta ekstremt verdifulle øyeblikksfotografier. People betaler mer enn 4,1 millioner dollar for Nord-Amerikarettene, mens det britiske magasinet Hello! fikk de internasjonale rettene for omkring 3,5 millioner dollar; de totale rettene tok inn opptil 10 millioner dollar verdsomspennende – det er det dyreste kjendisbildet i verden. All profitt var etter ryktet donert til en uoppgitt veldedighet av Jolie og Pitt.

Shilohs navnet betyr «en fredelig» på hebraisk. Hennes mellomnavn, Nouvel, kommer fra Jean Nouvel, en av Pitts franske favorittarkitekter.

Ryktene sier at Jolie og Pitt planlegger å gifte seg, og Pitt bekrefter «Angelina and I will consider getting married once all people in America are legally able to». («Angelina og jeg vil vurdere å gifte oss så snart alle i Amerika er juridisk tillat å gjøre det samme». Jolie påsto at de ikke planlegger noe bryllup eller i det hele tatt tenker på det. Hun stadfester «We are legally bound to our children, not to each other». («Vi er juridisk bunnet til våre barn, ikke hverandre.»)

Nå bor Pitt i New Orleans i Louisiana sammen med Jolie og deres seks barn, de adopterte Maddox, Pax og Zahara og de biologiske Shiloh, Knox, Vivienne Jolie-Pitt.

Andre interesser

Pitt har også vært en aktiv supporter av forsking på sykdommer som for eksempel Aids.

I populær kultur[rediger | rediger kilde]

I 1995, ble Pitt kåret av som en av de 25 mest sexy stjernene i filmhistorien av bladet Empire. Pitt har også to ganger værte navngitt den mest sexy mannen i live, av bladet People. Pitt er på framtredende plass med trekk i Desember 2006 kunstutgivelsen av Vanity Fair, hvor han dukket opp på framsiden i bare underbuksene. Omslaget fremmet en artikkel om Robert Wilson videoportrett, en produksjon av LAB HD som inkluderer tallrike kjendiser og noterte personlige bemerkinger. Omslaget har dratt kritikk fra Pitt selv om han hadde signert en offentliggjøring av bildet, fordi han ikke hadde akseptert at det slutta før ett år senere. Videoportrettet som representerte Pitts første prestasjon i avantgarde kino, ble utstilt i 2006 på TriBeCa Film Festivalen.

Pitt er nevnt i en god del sanger, inkludert rap og R&B sanger av Jay-Z/Punjabi MCs «Beware of the Boys» og The Black Eyed Peas f/Talib et.al i sangen «Like That». Han var og nevnt av Shania Twain i sangen «That Don't Impress Me Much», hvor hun lager en henvisning til Brad Pitt som en modell av mannlig perfeksjonisme.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]


Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Vunnede priser:

 • 1993: ShoWest Convention: Male Star of Tomorrow
 • 1995: MTV Movie Awards: Best Male Performance for Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
 • 1995: MTV Movie Awards: Most Desirable Male for Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
 • 1996: MTV Movie Awards: Most Desirable Male for Se7en
 • 1996: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films: Best Supporting Actor for Twelve Monkeys
 • 1996: Golden Globes: Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture for Twelve Monkeys
 • 1996: Sci-Fi Universe Magazine: Best Supporting Actor in a Genre Motion Picture for Twelve Monkeys
 • 1997: Blockbuster Entertainment Awards: Favorite Supporting Actor, Science Fiction for Twelve Monkeys
 • 1998: Rembrandt Awards: Best Actor for Seven Years in Tibet
 • 2004: Teen Choice Awards: Choice Movie Actor, Drama/Action Adventure for Troy
 • 2005: People's Choice Awards: Favorite Leading Man
 • 2006: MTV Movie Awards: Best Fight Scene for Mr. & Mrs. Smith

Prisnominasjoner:

 • 1995: Golden Globes: Best Performance by an Actor in a Motion Picture, Drama for Legends of the Fall
 • 1995: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films: Best Actor for Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
 • 1995: MTV Movie Awards: Best On-Screen Duo for Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles
 • 1996: MTV Movie Awards: Best Male Performance for Twelve Monkeys
 • 1996: MTV Movie Awards: Best On-Screen Duo for Se7en
 • 2000: Blockbuster Entertainment Awards: Favorite Action Team for Fight Club
 • 2001: Golden Satellite Awards: Best Performance by an Actor in a Supporting Role, Comedy or Musical for Snatch
 • 2001: Teen Choice Awards: Choice Chemistry for The Mexican
 • 2002: Emmy Awards: Outstanding Guest Actor in a Comedy Series for Friends («The One with the Rumor»)
 • 2002: MTV Movie Awards: Best On-Screen Team for Ocean's Eleven
 • 2004: Kids' Choice Awards: Favorite Voice from an Animated Movie for Sinbad: Legend of the Seven Seas
 • 2005: Broadcast Film Critics Association Awards: Best Acting Ensemble for Ocean's Twelve
 • 2006: MTV Movie Awards: Best On-Screen Kiss for Mr. and Mrs. Smith
 • 2007: Golden Globes: Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture for Babel

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Brad Pitt – bilder, video eller lyd