William Hurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
William Hurt

William Hurt (født 20. mars 1950 i Washington, DC i USA) er en amerikansk skuespiller.

Han fikk sin skuespillerutdannelse ved den kjente teaterskolen The Juilliard School og begynte å opptre på teaterscenen i 1970. Hurt filmdebuterte som en plaget forsker i science fiction-filmen Altered States i 1980, en rolle som han fikk en Golden Globe-nominasjon for.

I 1985, fikk Hurt gode kritikker og flere skuespillerpriser, inkludert en Oscar og en BAFTA Award for beste skuespiller, for å portrettere en feminin homofil mann i filmen Kiss of the Spider Woman. Han fikk ytterligere to Oscar-nominasjoner for sine roller i Children of a Lesser God (1986) og Broadcast News (1987). Hurt var aktiv også som teaterskuespiller på 1980-tallet. Han ble for første gang nominert til en Tony Award i 1985 for Broadway-produksjon av oppsetningen Hurlyburly.

Etter et mangfold av roller iløpet av det neste tiåret, ble Hurt for fjerde gang nominert til en Oscar for sin rolle i David Cronenbergs thriller A History of Violence (2005). Andre kjente filmer de siste årene er A.I. Artificial Intelligence (2001), Syriana (2005), The Good Shepherd (2006), Mr. Brooks (2007), Into the Wild (2007) og The Incredible Hulk (2008).

Han spilte i Sean Penns film Into the Wild, som er den sanne historien om Christopher McCandless. Hurts neste rolle var som General Thaddeus "Thunderbolt" Ross i The Incredible Hulk der han spilte mot Edward Norton, Liv Tyler og Tim Roth. Han opptrådte også som president Henry Ashton i action-thrilleren Vantage Point fra 2008. Hurt har også spilt Mr- Brooks «alter-ego» i filmen Mr. Brooks der han også spilte med Kevin Costner. I 2010 spilte han i Robin Hood.

På 1980-tallet var Hurt involvert i en rettssak mot Sandra Jennings, som hevdet at de to hadde et lovlig ekteskap. Mens han fremdeles var gift, skal Hurt og Jennings ha innledet et forhold i Saratoga i New York, iløpet av sommeren 1981. Jennings ble gravid om våren 1982. Derfor søkte Hurt om skilsmisse med sin kone Mary Beth Hurt, hvoretter Hurt og Jennings flyttet sammen til South Carolina.

Hurt og Jennings var aldri egentlig offisielt gift, og de ble senere separert, og Jennings saksøkte Hurt i New York. Jennings søkte om en rettskjennelse som anerkjente deres påståtte ekteskap i følge loven i South Carolina. Retten i New York, anerkjente ikke sedvaneretslige ekteskap og var derfor i mot å gjenkjenne deres ekteskap fra South Carolina. Kjennelsen gikk derfor i Hurts favør og fastslo at ekteskapet egentlig ikke eksisterte.

Hurt var sammen med Marlee Matlin i to år, og de levde som samboere i en periode i 1986. I sin selvbiografiske bok fra 2009 hevded Matlin at deres forhold involverte betydelig mengde rusmisbruk og fysiske overgrep begått av Hurt. Som svar på anklagene som ble sendt på CNN den 13. april 2009, hevdet Hurt at det hun påstod aldri hadde skjedd.

Hurt har fire barn: Jeanne med skuespilleren Sandrine Bonnaire, Alex med Sandra Jennings og to sønner, Sam og William Hurt, fra sitt ekteskap med Heidi Henderson mellom 1989 og 1992. Under filmingen av Kiss of the Spider Woman, ble Hurt og en venn av ham kidnappet med pistol og truet med døden. Hans foreløpig siste film var Robin Hood fra 2010, der han hadde rollen som soldat og statsmann William Marshal, 1. jarl av Pembroke.


Forrige mottaker:
 F. Murray Abraham 
Oscar for beste mannlige hovedrolle
Neste mottaker:
 Paul Newman