Walt Disney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Walter Elias Disney
Walter Elias Disney
Født 5. desember 1901
Chicago, Illinois
Død 15. desember 1966 (65 år)
Los Angeles, California
Ektefelle Lillian Bounds
Yrke Tegneserieskaper

Newman Laugh-O-Gram (1921)
Walt Disney (til venstre) sammen med rakettforskeren Wernher von Braun på besøk hos NASA i 1954.

Walter «Walt» Elias Disney (født 5. desember 1901, død 15. desember 1966) var en amerikansk filmprodusent, animatør og forretningsmann. Han regnes ofte som en av de mest betydningsfulle personer i moderne underholdningsbransje. Walt Disney var den første tegneren av Donald Duck.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Walt Disney lager reklame for verdens første helaftens tegnefilm, Snehvit og de syv dvergene, i 1937.

Disney reiste fra Kansas til Hollywood i 1923, og sammen med sin bror Roy grunnla han et filmstudio i en onkels garasje, og lagde en tegnefilmserie om «Alice i eventyrland», hvor Alice spilles av virkelige skuespillere, men mot en tegnet bakgrunn og figurer. I 1924 sendte Walt bud etter sin gamle venn, tegneren Ub Iwerks. Iwerks første oppgave ble å skape en ny figur som avløser for Alice-ideen, som ikke lenger kunne gjenbrukes mer. Resultatet ble «Kaninen Oswald» (engelsk: Oswald the Lucky Rabbit) som ganske fort ble en populær figur, om ikke annet enn for nyhetens interesse.

Walt Disney ble gift med Lillian Bounds i 1925.

Mikke Mus[rediger | rediger kilde]

I 1928 viste det seg at kontrakten med distributøren Margaret J. Winkler Mintz var utformet på en slik måte at Mintz faktisk eide rettigheterne til kaninen Oswald. Bitter over dette tilbakeslaget satte Walt og Ub seg ned ved tegnebordet igjen, og skapte en liten figur som på engelsk fikk navnet «Mickey Mouse», på norsk kjent som Mikke Mus. Mikke ble også en hit, takket være Disneys sans for å utnytte filmmediet. Steamboat Willie , den tredje filmen med Mikke Mus, var dessuten en av de tidlige lydfilmene.

The Walt Disney Company[rediger | rediger kilde]

Virksomheten som Walt Disney grunnla og som bærer hans navn, The Walt Disney Company produserer film, TV og andre underholdningsprodukter. Han grunnla fornøyelsesparkene Disneyland (1954) og Disneyworld, temaparker som har fått utløpere i Japan og Frankrike. I Norge er hans definitivt mest kjente figur Donald Duck. Hans selskap har stått bak blant verdens mest populære tegnefilmer; Askepott, Bambi, Dumbo og ikke minst Snehvit og de syv dvergene. Walt Disney var en tegnefilmprodusent som gjerne forbindes med familievennlig underholdning med syngende dyr. Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame og hans figurer Donald Duck og Mikke Mus har fått hver sin stjerne. I 1964 ble han tildelt Presidentens frihetsmedalje av president Lyndon B. Johnson.

Død[rediger | rediger kilde]

Walt Disney døde 15. desember 1966 av akutte sirkulasjonsproblemer etter en operasjon på grunn av lungekreft. Den siste animerte langfilmen som Disney selv var med på, var Jungelboken, som hadde premiere året etter hans død. Det sies også[hvem?] at Walt Disney ble fryst ned, så han kunne tine opp noen år senere.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]