Portal:Færøyene/artikkel/arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over eldre utvalgte artikler på Færøyeneportalen


2009[rediger kilde]

Mai[rediger kilde]

Fugloy (IPA: [ˈfʊglɪ], dansk: Fuglø) er en av de 18 øyene som utgjør Færøyene, og er den minste av de seks Nordøyene. Fugloy ligger lengst nordøst i øyriket. Sammen med naboøya Svínoy, som ligger på den andre siden av Fugloyarfjørður, har øya daglige anløp av en fergeforbindelse fra HvannasundViðoy. I tillegg blir Fugløy tre ganger i uka betjent av den færøyske helikopterruten. Øyas innbyggere er fordelt på de to bygdene Hattarvík (17 innbyggere) og Kirkja (27 innbyggere). Øya utgjør Fugloyar kommuna, som regnet i folketall er den minste kommunen på Færøyene. Fugloy har vært befolket siden vikingtiden. Lagtinget har forsøkt å utarbeide planer for øyas fremtid, slik som at øya fikk elektrisk strøm på 1960-tallet. På 1980-tallet ble det anlagt en vei mellom Hattarvík og Kirkja, og det ble helikopterforbindelse til resten av øyriket. På begynnelsen av 1900-tallet var folketallet på topp, og det bodde 250–300 personer på øya.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juni[rediger kilde]

Anfinn Kallsberg (født 19. november 1947 i Viðareiði) er en færøysk politiker for Fólkaflokkurin. Han er utdannet innfor handel og regnskap, og drev eget regnskapskontor fra 1974 til 1996. Han har sittet i Lagtinget siden 1980, og var Færøyenes statsminister mellom 1998 og 2004. Han ble valgt inn i det danske Folketinget i 2005, og representerer der i dag Færøyene sammen med Høgni Hoydal. Kallsberg kunngjorde den 21. mars 2007 at det ikke var sikkert at han ville stille til valg i 2008, og at han ville slippe yngre krefter til. Ved Fólkaflokkurins landsmøte i november samme år stilte ikke Kallsberg til gjenvalg som partileder, og ble avløst av Jørgen Niclasen. Da det ble lagtingsvalg den 19. januar 2008 ble Kallsberg på nytt innvalgt i Lagtinget med tredje mest stemmer av Fólkaflokkurins kandidater. Kallsberg ble utnevnt til storridder av Den islandske Falkeorden i 2001, og til ridder av Dannebrogordenen den 20. juni 2005.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juli[rediger kilde]

Sigert Patursson (født 15. oktober 1869 i Kirkjubøur, død 17. september 1931) var en færøysk eventyrer. Han var sønn av kongsbonden Poul Peder Pedersen (kalt Páll Patursson) og Ellen Cathrine (født Djonesen). Søskenene Helena, Jóannes og Sverri ble alle fremtredne skikkelser i det færøyske samfunnet. Søskenene fikk som små hjemmeundervisning av Joen Hans Jakob Petersen, bror av Fríðrikur Petersen. I 1889, tjue år gammel, dro Sigert Patursson til vestlige Sibir og Karahavet. Reisen varte i seks år, og da han vendte tilbake til Færøyene skrev han «Sibirien i vore dage». Verket kom ut i 12 hefter i perioden 19001901, og ble samlet i en bok med samme navn i 1901.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

August[rediger kilde]

Færøyenes kommuner
Færøyenes kommuner
Færøyenes kommuner er det laveste lovpålagte administrative og folkevalgte nivået på Færøyene, og deler øygruppen inn i 30 administrative områder, kommuner (kommunur). Kommunene dekker til sammen ca. 120 byer og bygder. Inntil 2005 var det 48 kommuner. I de kommende årene venter man at antallet kommuner skal falle ned til mellom 7 og 15, ettersom det i dag er en økende trend med sentralisering av sosiale tjenester, samt kommunesammenslåinger. Dette følger også demografien, da folk, i økende grad, flytter til mer sentrale steder på øyene, særlig Tórshavn-området.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

September[rediger kilde]

Teitur Lassen
Teitur Lassen
Teitur Lassen (født 4. januar 1977), kjent under artistnavnet Teitur, er en færøysk sanger og låtskriver. I 2007 og 2009 ble Teitur kåret til beste mannlige artist av Danish Music Awards, og i 2008 var han oppvarmer for RadioheadRoskilde-festivalen. Teitur gjorde sitt gjennombrudd som soloartist i 2003 da han utgav studioalbumet «Poetry & Aeroplanes». På 1990-tallet var han med i den Tórshavn-baserte pop- og rockgruppen Mark No Limits sammen med blant andre Malena Eyðunsdóttir. Teitur har også delt scene med Rufus Wainwright, Suzanne Vega, KT Tunstall, John Mayer og Aimee Mann.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

Oktober[rediger kilde]

Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) er Færøyenes hovedstad, og ligger på østkysten av hovedøya Streymoy, i le av øya Nólsoy. Byen ble grunnlagt av norske landnåmsmenn i 825, og vokste opp omkring tingstedet på halvøya Tinganes. Tinganes er fremdeles sete for Lagtinget (Løgtingið). I motsetning til mange andre nordiske byer med trehusbebyggelse, har Tórshavn aldri vært rammet av en omfattende bybrann. Derfor finnes det i gamlebyen mange hus fra det 16. og 17. århundre.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

November[rediger kilde]

NSÍ Runavík (Nes Sóknar Ítrottarfelag, ofte forkortet NSÍ) er en fotballklubb fra tettstedet Runavík på øyen EysturoyFærøyene. Klubben ble stiftet i 1957 og spiller sine hjemmekamper Runavík Stadion.

Med sine mer enn 600 medlemmer er NSÍ Runavík idag et av de største idrettslagene på Færøyene. NSÍ Runavík har en egen supporterklubb som heter Guliganz.

Klubben deltok for første gang i europacup i 2003, og i 2007 ble NSÍ Runavík færøyske mestere for første gang.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Desember[rediger kilde]

Julemøtet i 1888 som ble avholdt i tinghuset i Tórshavn andre juledag regnes som starten på den færøyske nasjonal- og selvstendighetsbevegelsen.

Møtet endte med å vedta en resolusjon på 6 punkter:

  1. Færøysk språk skal være tillatt som undervisnings­språk i skolen, så snart tilstrekkelig mange færøyske skolebøker er laget.
  2. I histo­rieundervisningen skal vekten legges på Færøyenes historie.
  3. Dansk utenatlæring i kristendomskunnskap skal avskaffes, i stedet skal det leste gjengis på færøysk.
  4. Det skal være tillatt for prestene å bruke færøysk språk i og utenfor kirken.
  5. Fær­øysk språk skal innføres i alle offentlige forhold.
  6. Det siste punkt går ut på å arbeide for å etablere en færøysk folkehøgskole.

rediger · flytt · historikk · diskusjon

2010[rediger kilde]

Januar[rediger kilde]

Magnuskatedralen Foto: Erik Christensen
Magnuskatedralen

Færøysk kirkehistorie begynner omkring år 625 da munker fra Irland flyttet til øyene, hvor de levde eremittliv og tilbragte tiden med å drive fåreavl og plantedyrkning (blant annet dyrket de havre). Sannsynligvis flyttet munkene videre til Island omkring år 800, i tiden rundt vikingenes ankomst.

I år 999 sendte den norske kongen Olav Tryggvason Sigmundur Brestisson til Færøyene for å misjonere sammen med en gruppe prester. Øyene ble et selvstendig, katolsk bispedømme i 1111, Kirkjubøur bispedømme, men bispedømmet ble nedlagt etter reformasjonen, rundt 1537. Da den siste katolske biskopen døde i 1538, gikk det flere hundre år før den katolske kirken ble gjenopplivet i 1931 som del av København katolske bispedømme.

Les mer om færøysk kirkehistorie


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Februar[rediger kilde]

Britisk kanon på den gamle festningen Skansin (Skansen) i Tórshavn
Britisk kanon på den gamle festningen Skansin (Skansen) i Tórshavn

Andre verdenskrig nådde Færøyene den 12. april 1940, da to britiske destroyere anløp Tórshavn og krevde at færøyingene omgående forberedte seg på å motta britiske soldater. Den britiske okkupasjonen er kjent under kodenavnet Operation Valentine (Operasjon Valentin). Storbritannia overtok de områdene hvor Danmark før hadde ytet støtte, og øyene ble dermed helt avhengige av Storbritannia, som forsynte øyene med de viktigste varene i bytte mot fisk. Britene befestet stillinger på strategisk viktige steder. Sund og fjorder ble minelagt, og på Vágar bygde britiske ingeniørsoldater en militær flybase. Opp mot 8 000 britiske soldater var stasjonert på Færøyene, som den gangen hadde 30 000 innbyggere.

Færøyene ble flere ganger angrepet av tyske fly, men med minimale skader. Til gjengjeld led den færøyske skipsflåten store tap. 25 skip gikk tapt, og 132 sjøfolk omkom, tilsvarende ca. 0,5 % av den færøyske befolkningen på den tiden.

Les mer om Færøyene under andre verdenskrig


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mars[rediger kilde]

Magnuskatedralen Foto: Erik Christensen
Magnuskatedralen

Markatal er et sær-færøysk begrep som betegner antallet merkur (entall: mørk) i færøysk landbruk.

En mørk som jordmål er ikke et flatemål, men et utbyttemål. Det regnes slik:

Færøyenes samlede markatal utgjør 2367-06-16, som leses: 2 367 merkur (mk.), 6 gyllin (gl.) og 16 skinn (sk.), hvilket altså er et uttrykk for størrelsen av utbyttet for landbruksjorden.

Det minste arealet for én mørk er 0,14 km² i Koltur, mens det største er 1,98 km² i Norðtoftir. Enhver markatalsbygd har et fast mål for hvor stor en mørk er. Derfor er all landbruksjord i Koltur oppdelt i merkur à 0,14 km², osv. Gjennomsnittlig for alle øyene svarer 1 mk. til 0,64 km².

Markatal omfatter også slikt landbruksareal som beiteland.


rediger · flytt · historikk · diskusjon

April[rediger kilde]

Føroyska málnevndin (Færøysk målnemnd) ble stiftet i april 1985, og har som mål å styrke og videreutvikle det færøyske språket, språket på Færøyene. Målnemnden har blant annet som oppgave å fastsette skrivemåten for nye ord som kommer inn i språket, og å se til at det offentlige bruker språket i tilfredsstillende grad. Målnemnden er underlagt det færøyske kulturdepartementet.

Les mer om Føroyska málnevndin


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Mai[rediger kilde]

Juni[rediger kilde]

Ólavskirkjan
Ólavskirkjan

Kirkjubøur bispedømme var et katolsk bispedømme som omfattet Færøyene. Det ble opprettet ut fra Bjørgvin bispedømme sent på 1000-tallet eller tidlig på 1100-tallet, og lå først under Hamburg-Bremen erkebispedømme. Senere ble det underlagt Lund (fra 1104) og Nidaros erkebispedømme (fra 1152). Bispedømmet hadde fast sete i Kirkjubøur fra biskop Orms tiltredelse i 1138. Katedralen var fra 1200-tallet Ólavskirkjan, selv om biskop Erlendur startet byggingen av Magnuskatedralen (som aldri ble ferdig). Bispedømmet ble i praksis nedlagt ved reformasjonen, og den siste biskopen, Ámundur Ólavsson, måtte overlate styringen til lutherske Jens Gregoriussen Riber, som var superintendent fra 1540 til 1556.

Den lutherske kirken er samlet i den færøyske statskirken, Fólkakirkjan. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Juli[rediger kilde]

Norðdepil og Hvannasund
Norðdepil og Hvannasund

Listen over tettsteder på Færøyene omfatter alle bebodde steder i øyriket per 1. januar 2009, og er rangert etter innbyggertallet for den enkelte bygd for samme dato. Til sammen er det omkring 120 byer og tettsteder, hvorav Tórshavn og Klaksvík er stort sett de eneste som omtales som byer (býir) av færøyingene selv. De øvrige tettstedene omtales helst som bygder (bygdir), mens større tettsteder som Tvøroyri har varierende betegnelser da færøysk ikke har noe tilsvarende ord for tettsted. En folkelig regel tilsier at skillet mellom bygd og by går ved 1 500 innbyggere. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon

August[rediger kilde]

Klaksvík
Klaksvík

Klaksvíkstriden (færøysk: Klaksvíksstríðið [ˈklakːsvʊiksːstɹʊiɛ], dansk: Klaksvigsstriden) var et folkeopprør i 1955 i KlaksvíkFærøyene mot den danske overmyndigheten. Den utløsende faktoren var at overlegen på byens sykehus, den tidligere aktive nazisten Olaf Halvorsen, ble avskjediget mot innbyggernes vilje. For å dempe uroen ble 100–200 danske politifolk sendt til byen, med det resultat at innbyggerne minela innseilingen til havnen. Før det kom til konfrontasjon, ble det inngått et politisk forlik. Legesaken var den utløsende faktor for opprøret, men den underliggende årsaken var spørsmålet om Færøyene uavhengighet. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon

September[rediger kilde]

Skerpikjøt (IPA: [ˈʃɛʃpɪtʃøːt], dansk: skærpekød), eller skarpræstur, er en færøysk spekeskinke av sauekjøtt som er tørket på en særegen måte. Kjøttet lagres 5–9 måneder i en hjallur (uthus med vindtrekk), og oppbevaringen i uthuset deles inn i tre faser som alle får innvirkning på det ferdige kjøttets smak, konsistens og lukt. Ferdigtørket skerpikjøt skjæres i tynne skiver og brukes ofte som pålegg på grovbrød, på samme måte som andre typer spekeskinke. Skerpikjøt skal ikke varmebehandles på noen måte. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Oktober[rediger kilde]

Færøyenes økonomi domineres av fiskerinæringen inkludert fiskeoppdrett, som samlet står for rundt 95 % av Færøyenes eksportinntekter og halvparten av brutto nasjonalproduktet (BNP). Finanskrisen på Færøyene 1989–1995 gjorde at arbeidsløsheten steg til rundt 10 %, og at en tredjedel av befolkningen utvandret, hovedsakelig til Danmark. Senere har arbeidsløsheten gått tilbake, og lå per 2007 på 1,4 %, som da var den 7. laveste i verden. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon

November[rediger kilde]

Foto: Erik Christensen

Færøyenes geografi bærer preg av at det er en øygruppe langt mot nord. Øyene ligger nord for Hebridene, nordvest for Shetland, vest for Norge og sørøst for Island.

Øygruppen er med sine 18 øyer og 11 holmer, fra Kapp EnnibergViðoy i nord til Sumbiarsteinur sør for Suðuroy, 118 km lang. Kystlinjen er på 1 117 km. Særlig vestkysten er markant med sine høye, loddrette fuglefjell. Den gjennomsnittlige fjellhøyden er 300 m over havet. Slættaratindur er det høyeste fjellet med sine 882 meter over havet. Kapp EnnibergViðoy (754 m) er en av Europas høyeste klipper. Lengste avstand til kysten er 5 km. De fleste bebyggelser ligger beskyttet på østkysten ved en bukt eller fjord, unntatt Fámjin og Sumba, som er beskyttet av vestlige skjær. Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon

Desember[rediger kilde]

Foto: Erik Christensen

Fiskeoppdrett er en om lag 30 år gammel næring på Færøyene, og gjorde sitt inntog i slutten av 1970-årene. Dette var hovedsakelig grunnet en nedadgående vekst i de internasjonale fiskeprisene og Færøyenes økonomi forøvrig, samt stadig minkende fiskekvoter. Dermed begynte man for alvor å investere store summer i oppdrettsanlegg, primært for laks og ørret, slik at færøyingene slapp å seile ut for å fange fisk. Næringen har siden starten vært regulert av Færøyenes regjering, med påkrevde tillatelser for å drifte anlegg. Oppdrettsnæringen er i dag Færøyenes nest største eksportnæring, etter havfiskeriet.

Les mer…


rediger · flytt · historikk · diskusjon