Vágar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vágar
Geografi
Plassering Tredje største av Færøyene i Atlanterhavet.
Øygruppe Færøyene Færøyene
Areal 176 km² km²
Høyeste punkt Árnafjall (722 moh.)
Administrasjon
Færøyene
Færøyene
Kommuner Sørvágur og Vágar
Demografi
Befolkning 3 067 (per 2009)
Plassering
Tindhólmur.
Vágar fra Streymoy.
Sørvágur.

Vágar (IPA: [ˈvɔːar], dansk: Vågø), eller Vágoy, er den tredje største av øyene som utgjør Færøyene. I likhet med de øvrige øyene er Vágar av vulkansk opphav, og preget av dramatiske landskapsformer. Øya er totalt 177 kvadratkilometer stor, og er hjem til 3 067 personer per 1. januar 2009.[1] Innbyggerne er fordelt på seks tettsteder og bygder i to kommuner. På Vágar finner man også den internasjonale og eneste flyplassen til den lille øynasjonen, Vágar lufthavn.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Vágar ligger vest i øygruppen, mellom Mykines i vest og Streymoy i øst. I sør og nordvest ligger det åpne Atlanterhavet. Vágar er skilt fra Streymoy med Vestmannasund, som har sitt navn fra Vestmanna på Streymoy. Mykines i vest hører til regionen Vágar, og har siden 2005 vært en del av Sørvágs kommuna. Sørvágs kommuna har sitt senter i Sørvágur, og omfatter dessuten Bøur og Gásadalur. På den østre delen av Vágar ligger Miðvágur og Sandavágur, hvor førstnevnte er senter i Vága kommuna. Vága kommuna ble dannet ved en sammenslåing av Miðvágs kommuna og Sandavágs kommuna i 2009, og omfatter også Vatnsoyrar. Vatnsoyrar er Færøyenes eneste innlandsbygd, men ligger til gjengjeld ved nordenden av øyas og Færøyenes største innsjø, Sørvágsvatn (eller Leitisvatn).

Landskap[rediger | rediger kilde]

På øya ligger nemlig øygruppens to største innsjøer, Sørvágsvatn (3,56 km²) og Fjallavatn (1,02 km²). Grensen mellom øyas to kommuner er trukket rett gjennom disse to innsjøene. Vannkilder i fjellene eller fra Fjallavatn sørger for store deler av Færøyenes vanntilførsel. Sørvágsvatn renner ut i havet gjennom den 45 meter høye Bøsdalafossur. De nordøstre delene av Vágar er temmelig lavtliggende, tatt Færøyenes landskapsformer i betraktning, mens de nordvestre delene er kuperte og bratte. Øyas høyeste punkt er Árnafjall (722 moh.) ved Gásadalur, etterfulgt av Eysturtindur (715 moh.). Vágar har til sammen 39 fjell.

Det sies ofte at øyas form minner om et hundehode, hvor Sørvágsfjørður er munnen, og Fjallavatn er øyet.[2]

Holmer og klipper[rediger | rediger kilde]

Rundt Vágar ligger tallrike holmer og skjær, for det meste i vest ved Sørvágsfjørður. Den største holmen er Tindhólmur, som for det meste består av en stor, syvdelt klippe, der den høyeste rager 262 meter i været. Det sies at det en gang bodde en familie bestående av en mann, kvinne og deres ene barn, og at de flyttet derfra etter at barnet ble tatt og drept av en ørn.[3] Den nest største holmen er Gáshólmur, som på sitt høyeste er 65 meter. Andre holmer er Skerhólmur, Trøllkonufingur, Dunnusdrangar, Filpusardrangur, foruten Drangarnir. Drangarnir er to holmer, Stóra Drangur og Lítli Drangur.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Miðvágur og Sørvágur er i dag noen av de folkerikeste tettstedene på Færøyene. Steder som Gásadalur og Bøur har blitt fraflyttet i økende grad, og to av bygdene, Slættanes og Víkar, er fullstendig forlatte. Likevel er Vágar en av de mest folkerike øyene, og innbyggertallet vokser årlig.

Tettsted Innbyggere Kommune
Miðvágur 3&503&1047&1 047 Vágar
Sørvágur 3&502&993&993 Sørvágur
Sandavágur 3&502&805&805 Vágar
Bøur 3&501&68&68 Sørvágur
Vatnsoyrar 3&501&56&56 Vágar
Gásadalur 3&501&18&18 Sørvágur
Slættanes 2&0&0 Vágar
Víkar 2&0&0 Sørvágur

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Vágar – bilder, video eller lyd