Liste over bosetninger på Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Listen over bosetninger på Færøyene omfatter alle bebodde steder i øyriket per 1. januar 2012, og er rangert etter innbyggertallet for den enkelte bygd for samme dato.[1] Til sammen er det omkring 120 bosetninger, hvorav Tórshavn og Klaksvík er de eneste som omtales som byer (býir) av færøyingene selv. De øvrige stedene omtales helst som bygder (bygdir). Større steder som Tvøroyri har varierende betegnelser da færøysk ikke har noe ord tilsvarende tettsted - i betydningen bygdeby. En folkelig regel tilsier at skillet mellom bygd og by går ved 1 500 innbyggere.

Dessuten er det steder som tradisjonelt har vært regnet som egne bygder, men som nå er i ferd med å vokse sammen med andre. For eksempel er Hoyvík og Argir nå blitt bydeler i Tórshavn, og danner sammen et sammenhengende tettsted. Statistisk regnes de imidlertid fortsatt som egne tettsteder. Videre er det en ca. 10 kilometer lang, sammenhengende bebyggelse langs Skálafjørður som omfatter bygdene Gøtueiði, Skipanes, Søldarfjørður, Lambareiði, Glyvrar, Saltangará, Runavík, Saltnes, Toftir og Nes. Hver for seg er disse bygdene relativt små, men totalt har de ca. 3 500 innbyggere, noe som er mye i færøysk sammenheng. De danner således øyenes tredje største tettsted. Også bygdene Nes i Vágur og Kambsdalur i Fuglafjørður er statistisk deler av et større tettsted.

Tettstedene[rediger | rediger kilde]

Tórshavn
Bøur
Eiði
Elduvík
Fámjin
Fuglafjørður
Funningur
Gjógv
Húsar
Húsavík
Norðdepil og Hvannasund
Kirkjubøur
Klaksvík
Kvívík
Runavík
Sandur
Navn Innbyggere Kommune Region Dativsform[2] Genitivsform[3] Dansk navn[4]
Tórshavn 3&504&12263&12 263 Tórshavn Suðurstreymoy í Tórshavn Tórshavnar Thorshavn
Klaksvík 3&503&4575&4 575 Klaksvík Norðoyar í Klaksvík Klaksvíkar Klaksvig
Hoyvík 3&503&3651&3 651 Tórshavn Suðurstreymoy í Hoyvík Hoyvíkar Højvig
Argir 3&503&2033&2 033 Tórshavn Suðurstreymoy á Argjum Argja Arge
Fuglafjørður 3&503&1499&1 499 Fuglafjørður Eysturoy í Fuglafirði Fuglafjarðar Fuglefjord
Vágur 3&503&1382&1 382 Vágur Suðuroy í Vági Vágs Våg
Vestmanna 3&503&1221&1 221 Vestmanna Norðurstreymoy í Vestmanna Vestmanna Vestmanhavn
Miðvágur 3&503&1057&1 057 Vágar Vágar í Miðvági Miðvágs Midvåg
Sørvágur 3&503&1002&1 002 Sørvágur Vágar í Sørvági Sørvágs Sørvåg
Saltangará 3&502&957&957 Runavík Eysturoy á Saltangará Saltangará Saltangerå
Leirvík 3&502&872&872 Eystur Eysturoy í Leirvík Leirvíkar Lervig
Sandavágur 3&502&857&857 Vágar Vágar í Sandavági Sandavágs Sandevåg
Tvøroyri 3&502&806&806 Tvøroyri Suðuroy á Tvøroyri Tvøroyrar Tværå
Toftir 3&502&786&786 Nes Eysturoy á Toftum Tofta Tofte
Strendur 3&502&788&788 Sjógv Eysturoy á Strondum Stranda Strænder
Kollafjørður 3&502&794&794 Tórshavn Norðurstreymoy í Kollafirði Kollafjarðar Kollefjord
Skáli 3&502&663&663 Runavík Eysturoy í Skála Skála Skåle
Hvalba 3&502&613&613 Hvalba Suðuroy í Hvalba Hvalbiar Kvalbø
Norðragøta 3&502&605&605 Eystur Eysturoy í Norðragøtu Norðragøtu Nordregøte
Eiði 3&502&604&604 Eiði Eysturoy á Eiði Eiðis Ejde
Sandur 3&502&528&528 Sandur Sandoy á Sandi Sands Sand
Trongisvágur 3&502&520&520 Tvøroyri Suðuroy í Trongisvági Trongisvágs Trangisvåg
Runavík 3&502&511&511 Runavík Eysturoy í Runavík Runavíkar Runevig
Skopun 3&502&465&465 Skopun Sandoy í Skopun Skopunar Skopen
Syðrugøta 3&502&423&423 Eystur Eysturoy í Syðrugøtu Syðrugøtu Sydregøte
Glyvrar 3&502&373&373 Runavík Eysturoy á Gryvrum Glyvra Glibre
Kvívík 3&502&365&365 Kvívík Norðurstreymoy í Kvívik Kvívíkar Kvivig
Viðareiði 3&502&346&346 Viðareiði Norðoyar á Viðareiði Viðareiðis Viderejde
Hósvík 3&502&344&344 Sundini Norðurstreymoy í Hósvík Hósvíkar Thorsvig
Søldarfjørður 3&502&323&323 Runavík Eysturoy í Søldarfirði Søldarfjarðar Solmundefjord
Porkeri 3&502&314&314 Porkeri Suðuroy í Porkeri Porkeris Porkere
Nes 3&502&306&306 Nes Eysturoy á Nesi Nes Næs
Norðskáli 3&502&290&290 Sundini Eysturoy í Norðskála Norðskála Nordskåle
Froðba 3&502&267&267 Tvøroyri Suðuroy í Froðba Froðbiar Frodebø
Rituvík 3&502&255&255 Runavík Eysturoy í Rituvík Rituvíkar Ridevig
Hvannasund 3&502&250&250 Hvannasund Norðoyar í Hvannasundi Hvannasunds Kvannesund
Sumba 3&502&239&239 Sumba Suðuroy í Sumba Sumbiar Sumbø
Streymnes 3&502&236&236 Sundini Norðurstreymoy á Streymnesi Streymnesar Strømnæs
Nólsoy 3&502&235&235 Tórshavn Suðurstreymoy á Nólsoy[5] Nólsoyar Nolsø
Hvalvík 3&502&232&232 Sundini Norðurstreymoy í Hvalvík Hvalvíkar Kvalvig
Kaldbak 3&502&230&230 Tórshavn Suðurstreymoy á Kaldbak Kaldbaks Kalbak
Velbastaður 3&502&219&219 Tórshavn Suðurstreymoy á Velbastað Velbastaðar Velbestad
Norðdepil 3&502&164&164 Hvannasund Norðoyar í Norðdepli Norðdepils Norddeble
Skálavík 3&502&161&161 Skálavík Sandoy í Skálavík Skálavíkar Skålevig
Oyndarfjørður 3&502&147&147 Runavík Eysturoy í Oyndarfirði Oyndarfjarðar Andefjord
Oyri 3&502&145&145 Sundini Eysturoy á Oyri Oyrar Øre
Signabøur 3&502&142&142 Tórshavn Norðurstreymoy á Signabø Signabøar Signebø
Lambi 3&502&137&137 Runavík Eysturoy á Lamba Lambar Lamhauge
Saltnes 3&502&133&133 Nes Eysturoy á Saltnesi Saltnesar Saltnæs
Oyrarbakki 3&502&131&131 Sundini Eysturoy á Oyrarbakka Oyrarbakka Ørebakke
Haldarsvík 3&502&128&128 Sundini Norðurstreymoy í Haldarsvík Haldarsvíkar Haldersvig
Hov 3&502&118&118 Hov Suðuroy á Hovi Hovs Hov
Æðuvík 3&502&113&113 Runavík Eysturoy í Æðuvík Æðuvíkar Avevig
Leynar 3&502&112&112 Kvívík Norðurstreymoy á Leynum Leynar Lejnum
Fámjin 3&502&108&108 Fámjin Suðuroy í Fámjin Fámjins Famien
Skálabotnur 3&502&107&107 Runavík Eysturoy í Skálabotni Skálabotnar Skålefjord
Norðoyri 3&502&102&102 Klaksvík Norðoyar á Norðoyri Norðoyrar Nordøre
Sandvík 3&501&95&95 Hvalba Suðuroy í Sandvík Sandvíkar Sandvig
Hvítanes 3&501&89&89 Tórshavn Suðurstreymoy á Hvítanesi Hvítanesar Hvidenæs
Lopra 3&501&88&88 Sumba Suðuroy í Lopra Lopra Lobra
Húsavík 3&501&79&79 Húsavík Sandoy í Húsavík Húsavíkar Husevig
Bøur 3&501&75&75 Sørvágur Vágar í Bø Bíggjar
Kirkjubøur 3&501&74&74 Tórshavn Suðurstreymoy í Kirkjubø Kirkjubøar Kirkebø
Kunoy 3&501&69&69 Kunoy Norðoyar á Kunoy[5] Kunoyar Kunø
Innan Glyvur 3&501&69&69 Sjógv Eysturoy Innan Glyvur Innan Glyvar Inden Glibre?
Øravíkarlíð 3&501&69&69 Tvøroyri Suðuroy í Øravíkarlíð Øravíkarlíðar Ørdevigslid
Tjørnuvík 3&501&67&67 Sundini Norðurstreymoy í Tjørnuvík Tjørnuvíkar Tjørnevig
Haraldssund 3&501&60&60 Kunoy Norðoyar í Haraldssundi Haraldssunds Haraldssund
Skipanes 3&501&60&60 Runavík Eysturoy á Skipanesi Skipanesar Skibenæs
Funningur 3&501&58&58 Runavík Eysturoy í Funningi Funnings Funding
Funningsfjørður 3&501&55&55 Runavík Eysturoy í Funningsfirði Funningsfjarðar Fundingsfjord
Vatnsoyrar 3&501&55&55 Vágar Vágar á Vatnsoyrum Vatnsoyra Vandsøre?
Árnafjørður 3&501&54&54 Klaksvík Norðoyar í Árnafirði Árnafjarðar Arnefjord
Stykkið 3&501&45&45 Kvívík Norðurstreymoy á Skykkinum Stykkis Stykket
Gøtugjógv 3&501&44&44 Eystur Eysturoy við Gøtugjógv Gøtugjáar Gøtegjov
Húsar 3&501&44&44 Húsar Norðoyar á Húsum Húsa Husum
Válur 3&501&44&44 Kvívík Norðurstreymoy á Válinum Vála
Langasandur 3&501&43&43 Sundini Norðurstreymoy á Langasandi Langasands Langesand
Oyrareingir 3&501&40&40 Tórshavn Norðurstreymoy á Oyrareingum Oyrareingja Øreenge
Ánir 3&501&39&39 Klaksvík Norðoyar á Ánunum Ána Åerne
Dalur 3&501&39&39 Húsavík Sandoy í Dali Dals Dal
Selatrað 3&501&38&38 Sjógv Eysturoy á Selatrað Selatraðar Selletræ
Skúvoy 3&501&36&36 Skúvoy Sandoy á Skúvoy[5] Skúvoyar Skuø
Øravík 3&501&35&35 Tvøroyri Suðuroy í Øravík Øravíkar Ørdevig
Gjógv 3&501&34&34 Sundini Eysturoy við Gjógv Gjáar Gjov
Svínáir 3&501&33&33 Eiði Eysturoy við Svínánum Svínáa Svinå
Svínoy 3&501&32&32 Klaksvík Norðoyar í Svínoy[5] Svínoyar Svinø
Gøtueiði 3&501&31&31 Runavík Eysturoy undir Gøtueiði Gøtueiðis Gøteejde
Kolbanargjógv 3&501&31&31 Sjógv Eysturoy við Kolbanargjógv Kolbanargjáar Kolbensgjov
Morskranes 3&501&29&29 Sjógv Eysturoy á Morskranesi Morskranesar Morskranæs
Elduvík 3&501&27&27 Runavík Eysturoy í Elduvík Elduvíkar Eldevig
Akrar 3&501&26&26 Sumba Suðuroy á Økrum Akra Øgrum
Ljósá 3&501&26&26 Eiði Eysturoy við Ljósánum Ljósáar Lyså
Hestur 3&501&25&25 Tórshavn Suðurstreymoy í Hesti Hests Hestø
Mikladalur 3&501&25&25 Klaksvík Norðoyar í Mikladali Mikladals Mygledal
Kirkja 3&501&23&23 Fugloy Norðoyar á Kirkju Kirkju Kirke
Norðradalur 3&501&21&21 Tórshavn Suðurstreymoy í Norðradali Norðradals Nordredal
Saksun 3&501&21&21 Sundini Norðurstreymoy í Saksun Saksunar Saksen
Trøllanes 3&501&19&19 Klaksvík Norðoyar á Trøllanesi Trøllanesar Troldenæs
Gásadalur 3&501&18&18 Sørvágur Vágar í Gásadali Gásadals Gåsedal
Skælingur 3&501&17&17 Kvívík Norðurstreymoy á Skælingi Skælings Skælling
Hellur 3&501&16&16 Fuglafjørður Eysturoy á Hellunum Hellanna Heller
Hattarvík 3&501&15&15 Fugloy Norðoyar í Hattarvík Hattarvíkar Hattervig
Mykines 3&501&14&14 Sørvágur Vágar á Mykinesi Mykinesar Myggenæs
Skarvanes 3&501&11&11 Húsavík Sandoy á Skarvanesi Skarvanesar Skarvenæs
Syðradalur 3&500&9&9 Tórshavn Suðurstreymoy í Syðradali Syðradals Sydredal
Stóra Dímun 3&500&8&8 Skúvoy Sandoy á Stóra Dímun Stóra Dímunar Store Dimon
Lambareiði 3&500&7&7 Runavík Eysturoy á Lambareiði Lambareiðis Lambaejde
Kaldbaksbotnur 3&500&6&6 Tórshavn Suðurstreymoy í Kaldbaksbotni Kaldbaksbotnar Kalbaksbund?
Syðradalur 3&500&6&6 Húsar Norðoyar í Syðradali Syðradals Sydredal
Norðtoftir 3&500&4&4 Hvannasund Norðoyar á Norðtoftum Norðtoftir Nordtofte
Nesvík 3&500&2&2 Sundini Norðurstreymoy í Nesvík Nesvíkar Næsvig
Sund 3&500&2&2 Tórshavn Suðurstreymoy á Sundi Sunds Sund
Koltur 3&500&1&1 Tórshavn Suðurstreymoy í Koltri Kolturs Kolter
Múli 3&500&1&1 Hvannasund Norðoyar í Múla Múlis Mule
Depil 3&500&1&1 Hvannasund Norðoyar í Depli Depils Deble
Víkarbyrgi 2&0&0 Sumba Suðuroy í Víkarbyrgi Víkarbyrgjar Vigerbirge
Totalt 3&504&48351&48 351

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagstova Føroya, 1. januar 2012.
  2. ^ Dativsform av stedsnavnet slik det forekommer i færøysk. Foran er den korrekte preposisjonen, enten «í» (i), «á» (på) eller «við» (ved). For preposisjoner i betydningen «fra» svarer disse henholdsvis til «úr», «av» og «frá». Dativsformene er også førende for hvilken preposisjon man benytter på norsk.
  3. ^ Genitivsform av stedsnavnet slik at det forekommer i færøysk.
  4. ^ Ifølge faroeislands.dk. Sjelden brukt i dag.
  5. ^ a b c d Navn som slutter på «oy» (øy) kan også skrives «oynni» i dativsform.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Places in the Faroe Islands – bilder, video eller lyd