Runavík

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Runavík
Land Danmark Danmark
Autonomt område Færøyene Færøyene
Region Eysturoy
Kommune Runavík
Tidssone WET (UTC+0)
Befolkning 496 (2009)

Runavík
Havnen i Runavík
Fartøyer ved Runavík

Runavík (IPA: [ˈɹuːnavʊik], dansk: Runevig) er er et tettsted på Færøyene. Runavík ligger ved Skálafjørður, sør på øya Eysturoy, og er en del av en rundt 10 km langt bosetningsområde som strekker seg langs fjordens østlige bredde. Runavík er administrasjonssenter i Runavíkar kommuna, som i dag omfatter store deler av dette bosetningsområdet. Stedet er i dag et av Færøyenes største tettsteder, og har en viktig havn og fiskeindustri. 1. januar 2009 hadde Runavík 496 innbyggere, mot 406 i 1985.[1]

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Runavík har en viktig fiskerihavn med tilhørende fiskemottak for lakseeksport. Det finnes også små fabrikker og bedrifter og byggefirmaer. Stedet har også et turistkontor, to hoteller, fire restauranter og en campingplass som er åpen hele året. Foruten fiskeri er mange ansatte i servicenæringen, og mange dagpendler til Runavík og nabostedene for å jobbe.

Broene over Sundini gjør dette mulig også for folk fra Streymoy, og det er også undervannstunnel fra Eysturoy til Borðoy. Det bygges en ny tunnel direkte fra Streymoy til Skálafjørður, Skálafjarðartunnilin. Ved ferdigstillingen av denne vil Runavík bli desto mer sentralt som kommunikasjonssentrum. I tillegg kommer det faktum at Runavík er utsett til å være hele Færøyenes senter for den antatte, kommende færøyske oljeutvinningen.

I Runavík finner man Eysturoy pleie- og eldrehjem (Eysturoyar røktar- og ellisheim), som drives i samarbeid mellom alle kommunene på Eysturoy. Skolen, Runavíkar skúli, ble bygd for 190 elever i 1976, og har åtte vanlige klasserom samt noen andre rom til spesielle formål, men ikke bibliotek.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Innbyggerne i Runavík er hvert fjerde år med på å velge medlemmer av kommunestyret i Runavíkar kommuna, som består av ti direktevalgte personer. I dag har to av kommunestyremedlemmene bostedsadresse i Runavík, og disse er henholdsvis formann i Nærings- og havneutvalget og formann i Sosialutvalget.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Runavík er den yngste bebyggelsen ved Skálafjørður, og ble grunnlagt av nybyggeren Hans Tausen i 1916, men fikk ikke navnet Runavík før i 1938. I 1967 ble Runavíkar kommuna utskilt fra Nes kommuna. I 2005 ble Elduvíkar kommuna, Oyndarfjarðar kommuna og Skála kommuna innlemmet i kommunen, og senere også Funnings kommuna i 2009.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Grunnet sin korte historie har ikke Runavík like mange lokale tradisjoner som det man kan finne i mange bygder. Allikevel ligger den historiske sluppen «Høganæs» i havnen for utstilling. På «Høganæs» er det tidvis kveldsarrangementer med folkemusikk. Eystanstevna arrangeres årlig, og annenhver gang av Runavík og Strendur, i midten av juni.

Stedets fotballag er NSÍ Runavík, som med sine mer enn 600 medlemmer er et av de største idrettslagene på Færøyene. NSÍ Runavík ble stiftet som et fleridrettslag med vekt på håndball i 1957, men siden har enkelte grener blitt skilt ut i egne lag, slik at NSÍ Runavík i dag står tilbake som et fotballag. Klubben deltok for første gang i europacup i 2003, og i 2007 ble NSÍ Runavík færøyske mestere for første gang.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Runavík – bilder, video eller lyd