Matkonservering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tørrfiskhjell i Moskenes, Lofoten
Tørking og salting av klippfisk i KirkjusandurIsland

Matkonservering er et fellesbegrep som omhandler ulike midler, måter og metoder til å gjøre fersk mat holdbar over lengre tid enn den ellers ville holdt seg.

Siden tilgang på fersk mat kunne være vanskelig mange steder i verden, var måter og metoder til å bevare maten på en viktig erfaring å tilegne seg. De mest grunnleggende måtene var å ta i bruk naturlige forhold som naturen ga, som sol, varme, kulde, vind og vann.

I tiden før moderne maskiner og moderne konserveringsmidler (E-stoffer) gjorde sitt inntog på markedet, hadde man i realiteten kun få andre måter å konservere maten på. En metode var å tilføre råstoffene salt og syre, som på forskjellig vis hemmer vekst av uønskede mikroorganismer og derigjennom gjøre maten holdbar over lengre tid. En annen metode var å nyttegjøre seg bestemte eksisterende mikroorganismer og enzymer i konserveringen, for derigjennom å hindre vekst av uønska mikroorganismer. En tredje metode var å konservere gjennom å hindre oksidering. Man stoppet tilgangen på luft, gjennom å grave godt emballerte råstoffer ned i jorda, og på den måten gjøre dem holdbare over lengre tid.

Matkonserveringsmetoder:

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

matstubbDenne matrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.