Giardia lamblia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Giardia lamblia
Giardia lamblia
Vitenskapelig(e)
navn
:
Giardia lamblia
Norsk(e) navn: giardia
Hører til: Giardia,
Tetramastigota,
eukaryoter
Habitat: vann, mage-tarmkanalen
Utbredelse: hele verden

Giardia lamblia er en flagellert protozoo som hos mennesker kan infisere mage-tarm kanalen. Infeksjon fører til giardiase, en type gastroenteritt med symptomer som diaré, oppkast, rap med smak av råtne egg og magekramper. Giardia smitter fra avføring til munn, og kan overleve lenge i vann i sin cysteform.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Giardiase er relativt sjelden i Norge, men i 2004 førte giardia-infeksjon av en stor drikkevannskilde til en epidemi i Bergen.

I oktober 2007 ble parasittene giardia og cryptosporidium funnet i vann som stammer fra renseanlegget Oset vannrenseanlegg i Oslo, og myndighetene ba derfor Oslobefolkningen om å koke vannet i tre til fire minutter før eventuell bruk.[1]

Smitte og forekomst[rediger | rediger kilde]

Årlig rapporteres det om 300-500 smittetilfeller i Norge, vel halvparten synes å være av utenlandsk opprinnelse. Smittestedet for de aller fleste er i utlandet. På verdensbasis smittes årlig ca. 0,5 million mennesker.[2] Giardiase er en hyppig årsak til vannbårne diaré-epidemier i industrialiserte land.

Rensing[rediger | rediger kilde]

Vann kan renses for giardia ved hjelp av koking eller ved bruk av vannfilter med filterstørrelse mindre enn én mikrometer[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gunnhild Baade (17. oktober 2007). «Ber Oslo-folk om å koke drikkevannet». NTB/VG Nett. Besøkt 17. oktober 2007. 
  2. ^ «Giardiasis». Pasienthåndboka.no. Besøkt 17. oktober 2007. 
  3. ^ «LifeStraw». medGadget. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Giardia lamblia – bilder, video eller lyd
biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.