Stoffskifte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Stoffskifte eller metabolisme er et komplett sett av livsnødvendige kjemiske reaksjoner som skjer i levende celler. Disse prosessene er basis for alt liv, og absolutt nødvendige for at celler skal kunne vokse og reprodusere seg, opprettholde strukturer, og respondere riktig i deres miljø.

I all hovedsak dreier metabolisme seg om nyttegjøring av næringsstoffer – hovedsakelig karbohydrater, proteiner og fett – til vevsbygging og energi, og å kvitte seg med avfallsstoffer. Metabolisme kan derfor inndeles i anabolisme (oppbygging) og katabolisme (nedbryting).

Se også[rediger | rediger kilde]

Norsk Thyreoideaforening (NTF) ble stiftet 18. desember 1990. I dag har organisasjonen over 7400 medlemmer og 35 lokallag. Organisasjonen har kontaktpersoner/likemenn for følgende:

Lavt stoffskifte - Høyt stofskifte – Kreft- og tyreoideaopererte - Ungdom med stoffskiftesykdommer - Menn med stoffskiftesykdom - Foreldre til barn med stoffskiftesykdom.

NTF utgir medlemsbladet THYRA http://www.stoffskifte.org/1254472/ 4 ganger i året.

Se '''www.stoffskifte.org'''


biologistubbDenne biologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.