Liste over Frankrikes presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nicolas Sarkozy og François Hollande fotografert i Elyséepalasset 15. mai 2012, da Hollande ble innsatt som president

Liste over Frankrikes presidenter er en liste over Frankrikes presidenter og andre statsledere siden 1791.

Den franske revolusjon[rediger | rediger kilde]

Navn Regjeringstid Parti
President av den Nasjonale konstituerende forsamling
Alexandre-Francois-Marie, vicomte de Beauharnais 25. juni 17912. juli 1791 Feu
Charles-Malo-François, comte de Lameth 2. juli 179119. juli 1791 Feu
Joseph-Jacques Defermon,
dit Defermon des Chapelières
19. juli 179130. juli 1791 Feu
Alexandre-Francois-Marie, vicomte de Beauharnais 30. juli 179113. august 1791 Feu
Charles-Louis-Victor, prince de Broglie 13. august 179127. august 1791 Feu
Théodore Vernier 27. august 179110. september 1791
Jacques-Guillaume Thouret 10. september 179114. september 1791 Feu
President av Nasjonalforsamlingen
Jean François Honoré Merlet 10. august 179219. august 1792
Jean-François Delacroix, dit Lacroix 19. august 17922. september 1792 Gir
Marie-Jean Hérault de Séchelles 2. september 179216. september 1792 Gir
Pierre Joseph Cambon 16. september 179221. september 1792 Gir

Første republikk[rediger | rediger kilde]

Navn Regjeringstid Parti
President av det Nasjonale konvent
Jérôme Pétion, dit Pétion de Villeneuve 21. september 17924. oktober 1792 Gir
Jean-François Delacroix, dit dit Lacroix 4. oktober 179218. oktober 1792 Mont
Marguerite Élie Guadet 18. oktober 17921. november 1792 Gir
Marie-Jean Hérault de Séchelles 1. november 179215. november 1792 Mont
Henri Baptiste Grégoire 15. november 179229. november 1792 Mar
Bertrand Barère de Vieuzac 29. november 179213. desember 1792 Mont
Joseph Jacques Defermon, dit Defermon des Chapelières 13. desember 179227. desember 1792 Gir
Jean-Baptiste Treilhard 27. desember 179210. januar 1793 Mar
Pierre Victurnien Vergniaud 10. januar 179324. januar 1793 Gir
Jean-Paul Rabaut,
dit Rabaut Saint-Etienne
24. januar 17937. februar 1793 Mar
Jean-Jacques Bréard,
dit Bréard-Duplessis
7. februar 179321. februar 1793 Mar
Edmond Louis Alexis Dubois de Crancé,
dit Dubois-Crancé
21. februar 17937. mars 1793 Mont
Arnaud Gensonné 7. mars 179321. mars 1793 Gir
Jean Antoine Joseph Debry 21. mars 17934. april 1793 Gir
Jean François Bertrand Delmas 4. april 179318. april 1793 Mar
Jacques-Alexis Thuriot de la Rosière
(fungerende)
9. april 179318. april 1793 Mont-D
Marc David Alba, dit Alba-Lasource 18. april 17932. mai 1793 Gir
Jean-Baptiste Boyer-Fonfrède 2. mai 179316. mai 1793 Gir
Honoré Maximin Isnard 16. mai 179330. mai 1793 Gir
François René Auguste Mallarmé 30. mai 179313. juni 1793 Mont
Jean-Marie Collot, dit Collot d'Herbois 13. juni 179327. juni 1793 Mont
Jacques-Alexis Thuriot de la Rosière 27. juni 179311. juli 1793 Mont-D
André Jeanbon, dit Jeanbon Saint-André 11. juli 179325. juli 1793 Mont-R
Georges Jacques Danton 25. juli 17938. august 1793 Mont-D
Marie-Jean Hérault de Séchelles 8. august 179322. august 1793 Mont-D
Maximilien Robespierre 22. august 17935. september 1793 Mont-R
Jacques Nicolas Billaud,
dit Billaud-Varenne
5. september 179319. september 1793 Mont
Pierre Joseph Cambon 19. september 17933. oktober 1793 Mont
Charles Louis Joseph Charlier 3. oktober 179322. oktober 1793 Mont-M
Moïse Antoine Pierre Jean Bayle 22. oktober 17936. november 1793 Mont
Pierre Antoine Laloy 6. november 179321. november 1793
Charles Gilbert Romme 21. november 17936. desember 1793 Mont
Jean-Henri Voulland 6. desember 179321. desember 1793 Mont
Georges Auguste Couthon 21. desember 17935. januar 1794 Mont-R
Jacques Louis David 5. januar 179420. januar 1794 Mont-M
Marc Guillaume Alexis Vadier 20. januar 17944. februar 1794 Mont
Joseph Nicolas Barbeau Du Barran,
dit Dubarran
4. februar 179419. februar 1794 Mont
Louis de Saint-Just 19. februar 17946. mars 1794 Mont-R
Philippe Jacques Rühl 6. mars 179421. mars 1794 Mont-D
Jean-Lambert Tallien 21. mars 17945. april 1794 Mont
Jean Baptiste André Amar 5. april 179420. april 1794 Mont
Jean Baptiste Robert Lindet 20. april 17945. mai 1794 Mont
Lazare Nicolas Marguerite Carnot 5. mai 179420. mai 1794 Mont
Claude Antoine Prieur-Duvernois,
dit Prieur de la Côte d'Or
20. mai 17944. juni 1794 Mont
Maximilien Robespierre 4. juni 179419. juni 1794 Mont-R
Élie Lacoste 19. juni 17945. juli 1794 Mont
Jean-Antoine Louis,
dit Louis du Bas-Rhin
5. juli 179419. juli 1794 Mont
Jean-Marie Collot,
dit Collot d'Herbois
19. juli 17943. august 1794 Mont
Philippe Antoine Merlin,
dit Merlin de Douai
3. august 179418. august 1794 Mar
Antoine Christophe Merlin,
dir Merlin de Thionville
18. august 17943. september 1794 Thr
André Antoine Bernard des Jeuzines,
dit Bernard de Saintes
3. september 179422. september 1794 Mont
André Dumont 22. september 17947. oktober 1794 Thr
Jean Jacques Régis Cambacérès 7. oktober 179422. oktober 1794 Mar
Pierre Louis Prieur, dit Prieur de la Marne 22. oktober 17946. november 1794 Mont
Louis Legendre 6. november 179424. november 1794 Thr
Jean-Baptiste Clauzel 24. november 17946. desember 1794 Thr
Jean-François Reubell 6. desember 179421. desember 1794 Mar
Pierre Louis Bentabole 21. desember 17946. januar 1795 Thr
Étienne François Louis Honoré Letourneur 6. januar 179520. januar 1795
Joseph Stanislas François Xavier Alexis Rovère 20. januar 17954. februar 1795 Thr
Jean Nicolas Paul François Barras 4. februar 179519. februar 1795 Thr
François Louis Bourdon, dit Bourdon de l'Oise 19. februar 17956. mars 1795 Thr
Antoine Claire Thibaudeau 6. mars 179524. mars 1795 Mar
Jean Pelet, dit Pelet de la Lozère 24. mars 17955. april 1795
François Antoine Boissy d'Anglas 5. april 179520. april 1795 Mar
Emmanuel Joseph Sieyès 20. april 17955. mai 1795 Mar
Théodore Vernier 5. mai 179526. mai 1795
Jean Baptiste Charles Mathieu
dit Mathieu-Mirampal
26. mai 17954. juni 1795 Mar
Jean-Denis Lanjuinais 4. juni 179519. juni 1795 Mar
Jean-Baptiste Louvet de Couvray 19. juni 17954. juli 1795 Mar
Louis Gustave Le Doulcet de Pontécoulant 4. juli 179519. august 1795 Mar
Louis Marie La Revellière,
dit La Revellière-Lépeaux
3. august 179519. august 1795 Mar
Marie Joseph Blaise Chénier 19. august 17952. september 1795 Mar
Théophile Berlier 2. september 179523. september 1795 Mar
Pierre Charles Louis Baudin,
dit Baudin des Ardennes
23. september 17958. oktober 1795 Thr
Charles François Jean Joseph Victor Génissieu 8. oktober 179526. oktober 1795 Mar
Komitéen av Nasjonal Sikkerhet
Marie Joseph Blaise Chénier 26. oktober 17952. november 1795 Mar
Joseph Eschassériaux
Charles Claude Christophe Gourdan Mar
Antoine Claire Thibaudeau Mar
President av det utøvende organ
Jean-François Reubell 2. november 179531. januar 1796 Reaksjonær
Étienne François Louis Honoré Letourneur 31. januar 179630. april 1796 Moderat
Lazare Nicolas Marguerite Carnot 30. april 179629. juli 1796 Moderat
Louis Marie de La Revellière
dit La Revellière-Lépeaux
29. juli 17961. november 1796 Moderat
Jean Nicolas Paul François Barras 1. november 179630. januar 1797 Reaksjonær
Jean-François Reubell 30. januar 179730. april 1797 Reaksjonær
Étienne François Louis Honoré Letourneur 30. april 179726. mai 1797 Moderat
Lazare Nicolas Marguerite Carnot 26. mai 179724. august 1797 Moderat
Louis Marie de La Revellière
dit La Revellière-Lépeaux
24. august 179727. november 1797 Moderat
Jean Nicolas Paul François Barras 27. november 179725. februar 1798 Reaksjonær
Philippe Antoine Merlin, Merlin de Douai 25. februar 179826. mai 1798 Reaksjonær
Jean-François Reubell 26. mai 179824. august 1798 Reaksjonær
Jean-Baptiste Treilhard 24. august 179827. november 1798
Louis Marie de La Revellière
dit La Revellière-Lépeaux
27. november 179825. februar 1799 Moderat
Jean Nicolas Paul François Barras 25. februar 179926. mai 1799 Reaksjonær
Philippe Antoine Merlin, Merlin de Douai 26. mai 179918. juni 1799 Reaksjonær
Emmanuel Joseph Sieyès 18. juni 179923. september 1799 Moderat
Louis-Jérôme Gohier 23. september 179910. november 1799
Den utøvende kommisjon av konsuler
Napoléon Bonaparte 11. november 179925. desember 1799
Pierre Roger Ducos, dit Roger-Ducos
Emmanuel Joseph Sieyès
Første-konsul
Napoléon Bonaparte 25. desember 179918. mai 1804

Gjeninnføringen av monarkiet[rediger | rediger kilde]

Den 8. mai 1804 opprettet Napoleon Bonaparte det første keiserdømme. Den 3. april ble det opprettet et embede med tittelen president av den provisoriske regjering. Den 14. april skiftet dette navn til general-løytnant av kongedømmet.

Navn Levetid Innsatt Avgikk
Charles-Maurice de Talleyrand Talleyrand-perigord.jpg 1754–1838 3. april 1814 14. april 1814
Charles-Philippe, greve av Artois Charles X of France.png 1757–1836 14. april 1814 2. mai 1814

Da Napoleon II av Frankrike i 1815 oppholdt seg i Østerrike, regjerte regjeringens kommisjon, også kalt den utøvende komité, i hans sted. Den 23. juni 1815 ble Joseph Fouché utnevnt til president.

Navn Levetid Innsatt Avgått
Joseph Fouché 4 Fouché Joseph Duke of Otranto.jpg 1759–1820 22. juni 1815 7. juli 1824
Lazare Nicolas Marguerite Carnot Lazare carnot.jpg 1753–1823
Paul Grenier 1768–1827
Armand Augustin Louis de Caulaincourt Armand-caulaincourt.jpg 1773–1827
Nicolas-Marie Quinette 1762–1821

Interimpresidenter[rediger | rediger kilde]

Interimpresidenter mellom Julimonarkiet og den andre franske republikk.

Navn Levetid Innsatt Avgått Parti
Jacques Charles Dupont de l'Eure Jacques-Charles Dupont de L'Eure.jpg 1767–1855 24. februar 1848 9. mai 1848
Philippe Joseph Benjamin Buchez Philippe Buchez by Charles Bour.jpg 1796–1865 9. mai 1848 10. mai 1848
Dominique François Jean Arago Arago Francois portrait.jpg 1786–1883 10. mai 1848 24. juni 1848 Republikaner
Antonie Marie Jules Sénard 1800–1885 24. juni 1848 28. juni 1848
Louis Eugène Cavaignac Cavaignac.jpg 1802–1857 28. juni 1848 20. desember 1848 Republikaner

Andre republikk[rediger | rediger kilde]

Napoléon Bonaparte ledet den andre franske republikk frem til 2. desember 1852, da han utropte seg selv til keiser og etablerte det andre keiserdømme.

Navn Levetid Innsatt Avgikk Parti
Louis-Napoléon Bonaparte Kaiser Napoleon III..JPG 1808–1873 20. desember 1848 2. desember 1852 PO

Interimpresidenter[rediger | rediger kilde]

Interimpresidenter mellom det andre keiserdømme og den tredje franske republikk.

Navn Levetid Innsatt Avgikk Parti
Louis Jules Trochu Louis J. Trochu.jpg 1815–1896 4. september 1870 13. februar 1871 Militær
Denis Emmanuel
(fungerende)
1796–1880 13. februar 1871 16. februar 1871 Konservativ
Jules Grévy Jules grevy.jpg 1807–1891 16. februar 1871 17. februar 1871 RO

Tredje republikk[rediger | rediger kilde]

Embedstittelen før grunnloven av 1875 var president, men med en annen konstitusjonell posisjon enn senere presidenter.

# Navn Levetid Innsatt Avgikk Parti
1–2 Adolphe Thiers Louis adolphe thiers.jpg 1797–1877 17. februar 1871 31. august 1871 Monarkist
31. august 1871 24. mai 1873
3 Patrice MacMahon, duc de Magenta Patrice de Mac Mahon.jpg 1808–1893 24. mai 1873 30. januar 1879 Militær
Jules Armand Stanislas Dufaure
(fungerende)
Dufaure.jpg 1798–1881 30. januar 1879 30. januar 1879 Monarkist
4 Jules Grévy Jules grevy.jpg 1807–1891 30. januar 1879 2. desember 1887 RO
Pierre Maurice Rouvier
(fungerende)
Rouvier.jpg 1842–1911 3. desember 1887 3. desember 1887 RO
5 Marie François Sadi Carnot Marie Francois Sadi Carnot.jpg 1837–1894 3. desember 1887 25. juni 1894 GR
Charles Alexandre Dupuy
(fungerende)
Dupuy.jpg 1851–1923 25. juni 1894 27. juni 1894 GR
6 Jean Casimir-Périer Jean Casimir-Perier.jpg 1847–1907 27. juni 1894 16. januar 1895 GR
Charles Alexandre Dupuy
(fungerende)
Dupuy.jpg 1851–1923 16. januar 1895 17. januar 1895 GR
7 Félix Faure Felix Faure.jpg 1841–1899 17. januar 1895 16. februar 1899 RO
Charles Alexandre Dupuy
(fungerende)
Dupuy.jpg 1851–1923 16. februar 1899 18. februar 1899 GR
8 Émile Loubet Emile Loubet.jpg 1838–1929 18. februar 1899 18. februar 1906 GR
9 Armand Fallières Armand Fallieres.jpg 1841–1931 18. februar 1906 18. februar 1913 Radikal
10 Raymond Poincaré Raymond Poincaré 1914.jpg 1860–1934 18. februar 1913 18. februar 1920 PRP
11 Paul Deschanel Paul Deschanel 02.jpg 1855–1922 18. februar 1920 21. september 1920 PRP
12 Alexandre Millerand Alexandre Millerand, 12e président de la République française.jpg 1859–1943 21. september 1920 11. juni 1924 PSR
Frederic Francois-Marsal
(fungerende)
Frédéric François-Marsal.jpg 1874–1958 11. juni 1924 13. juni 1924 Uavhengig
13 Gaston Doumergue Gaston Doumergue.jpg 1853–1937 13. juni 1924 13. juni 1931 Radikal
14 Paul Doumer Paul Doumer.jpg 1857–1952 13. juni 1931 7. mai 1932 Radikal
Andre Tardieu
(fungerende)
André Tardieu.jpg 1876–1945 7. mai 1932 10. mai 1932 GR
15 Albert Lebrun Albert Lebrun 1937.jpg 1871–1950 10. mai 1932 11. juli 1940 ARD

Partiforkortelser:

  • GO = Gauche Républicaine, Liberal pro-republikansk
  • ARD = Alliance Républicaine Démocratique, sentrum-høyre allianse, senere Parti Républicain Démocratique

Vichy-Frankrike[rediger | rediger kilde]

Navn Levetid Innsatt Avsatt
Tittel: «Statssjef»
Henri Philippe Pétain 1856–1951 11. juli 1940 20. august 1944 1

1 I eksil i Belfort frem til 7. september 1944. Deretter i eksil i Sigmaringen, Tyskland, fra 7. september 1944 til 24. april 1945

Frie Frankrike[rediger | rediger kilde]

Navn Levetid Innsatt Avgikk
Tittel: «Leder av de frie franskmenn» (i eksil i London)
Charles de Gaulle De Gaulle-OWI.jpg 1890–1970 24. september 1941 3. juni 1944
Henri Honoré Giraud 1 Henri Giraud 1943Jan19.gif 1879–1949 3. juni 1941 9. november 1943

1 Regjerte sammen med Charles de Gaulle

Den provisoriske republikanske regjering[rediger | rediger kilde]

Navn Levetid Innsatt Avgikk Parti
Tittel: «Formann i den provisoriske regjering»
Charles de Gaulle De Gaulle-OWI.jpg 1890–1970 3. juni 1944 26. januar 1946
Félix Gouin 1884–1977 26. januar 1946 24. juni 1946 SFIO
Georges Bidault 1899–1983 24. juni 1946 28. november 1946 MRP
Vincent Auriol
(interimpresident)
VincentAuriol.png 1884–1966 28. november 1946 16. desember 1946 SFIO
Léon Blum Léon Blum reading.jpg 1872–1950 16. desember 1946 16. januar 1947 SFIO

Fjerde republikk[rediger | rediger kilde]

Navn Levetid Innsatt Avgikk Parti
Vincent Auriol VincentAuriol.png 1884–1966 16. januar 1947 16. januar 1954 SFIO
René Coty René Coty en 1948.JPG 1882–1962 16. januar 1954 8. januar 1959 Uavhengig

Femte republikk[rediger | rediger kilde]

Navn Levetid Innsatt Avgikk Parti
Charles de Gaulle De Gaulle-OWI.jpg 1890–1970 8. januar 1959 28. april 1969 UNR/UDR
Alain Émile Louis Marie Poher
(fungerende)
Alain Poher en 1968.JPG 1909–1996 28. april 1969 20. juni 1969 Uavhengig
Georges Pompidou Georges Pompidou - Bundesarchiv B 145 Bild-F020538-0006.jpg 1911–1974 20. juni 1969 27. mai 1974 UDR
Alain Émile Louis Marie Poher
(fungerende)
Alain Poher en 1968.JPG 1909–1996 3. april 1974 27. mai 1974 Uavhengig
Valéry Giscard d'Estaing Valéry Giscard d’Estaing 1978.jpg 1926– 27. mai 1974 21. mai 1981 UDF
François Mitterrand Reagan Mitterrand 1984 (cropped).jpg 1916–1996 21. mai 1981 17. mai 1995 Sosialistene
Jacques Chirac Chirac ABr62200 cropped.jpeg 1932– 17. mai 1995 16. mai 2007 RPR/UMP
Nicolas Sarkozy Nicolas Sarkozy - Meeting in Toulouse for the 2007 French presidential election 0389 2007-04-12 cropped.JPG 1955– 16. mai 2007 15. mai 2012 UMP
François Hollande François Hollande (Journées de Nantes 2012).jpg 1954– 15. mai 2012 sittende PS