André Antoine Bernard des Jeuzines

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
André Antoine Bernard des Jeuzines
Født21. juni 1751[1][2]Rediger på Wikidata
Corme-Royal
Død19. okt. 1818[1][2]Rediger på Wikidata (67 år)
Funchal
BeskjeftigelseJournalist, jurist, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Député de la Charente-Maritime (1791–1795)
  • president av nasjonalkonventet (1794–1794)
  • Mayor of Saintes (1796–1797) Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike

André Antoine Bernard des Jeuzines (født 21. juni 1751 i Corme-Royal, Saintonge, Frankrike – døde 19. oktober 1818 i Funchal, Madeira) var en fransk advokat og revolusjonær som var medlem av Jakobinerklubben som var ansvarlig for Den store terror under den franske revolusjonen.

Bernard var en mann med mange navn. Opprinnelig het han André Antoine Bernard, før den franske revolusjonen la han til navnet på en liten eiendom som familien eide og ble dermed hetende André Antoine Bernard de Jeuzines. Senere ble han kalt Bernard de Saintes, siden han representerte Saintes i den lovgivende forsamlingen, men han mislikte dette navnet og endret det navnet sitt igjen til Bernard de Xantes. Senere kalte han seg for Pioche-fer Bernard.

Bernard utdannet seg som jurist og advokat ved byen Saintes. Han representerte denne byen i den lovgivende forsamlingen som satt ved makten fra oktober 1791 til september 1792, og på denne tiden var han også medlem fra Charente-Maritime av National Convention (20. september 1792 – 26. oktober 1795).

Han ble beryktet etter Haute-Saône og Côte-d'Or for å arrestere mistenkte «fiender av folket» og sendte dem til den revolusjonære domstolen og senere ble de dømte henrettet i den beryktede giljotinen. Konvensjonen hadde et rullerende presidentskap, så han var innehaver av tittelen president i National Convention i en periode på tre uker i september 1794. Da den revolusjonære regjeringen ble styrtet, ble han fengslet sammen med mange andre, men han var ikke blant de henrettede.

Under det franske riket, slo Bernard seg ned i Saintonge, hvor han arbeidet som en advokat. I 1816 var han blant dem som ble forvist fra Frankrike og han bosatte seg først i Belgia, hvor han blant annet etablerte tidsskriftet Le Surveillant. Snart ble han utvist derfra av de nederlandske myndighetene og han seilte med et skip som var på vei til USA, men på denne turen forliste han i nærheten av Madeira.

Han døde i Funchal, Madeira, i 1818. Den lokale kirken på stedet nektet ham en kristen begravelse, derfor hans levninger ble i stedet gravlagt på havet. Bernard ble portrettert av Jacques-Louis David. Dette portrettet ble gjort da de satt i fengsel sammen på Collèdes Quatre i Paris, i juli 1795, og ble senere utstilt i Getty Museum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 124620345, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Sycomore, oppført som André, Antoine Bernard De Saintes, Sycomore-ID 12810, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]