Jules Grévy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jules Grévy

Jules Grévy (født 15. august 1807 på Mont-sous-Vaudrey i Jura-fjellene, død 9. september 1891) var en fransk politiker, statsmann og president av den tredje franske republikken. Han var også en av lederne for den opportunistiske fraksjonen som utelukkende bestod av republikanske politikere.

Hans tre forgjengere til president-embetet under den tredje republikken var enten monarkister eller militære personer som uten hell hadde forsøkt å gjenopprette det franske monarkiet. Derfor ble Grévy sett på som et friskt pust og den første virkelige republikanske presidenten for Frankrike. Grévy studerte juss og begynte som advokat i 1837, og han opprettholdt stadig flere av de republikanske prinsipper under det franske monarkiet. Han ble valgt til den konstituerende forsamlingen i 1848. Han fikk i 1868 en fremtredende plass innen det republikanske partiet.

Etter at det franske keiserdømmet falt ble han valgt til president for forsamlingen den 16. februar 1871 og han okkuperte denne stillingen i to år, frem til april 1873, da han gikk av på grunn av mye politisk motstand. Han ble en del av formannskapet i den franske republikken og han ble i 1879 valgt til president uten noen form for motstand fra det republikanske partiet.

Han aksepterte sin andre periode som president, den 18. desember 1885, men han gikk av allerede to år senere, den 2. desember 1887. Hans tid som politiker ble generelt ansett som fornuftig og patriotisk, men også til tider trangsynt og han hadde enkelte ganer, noen egoistisk borgerlige ideer. I hans private liv, var Grévy mest kjent som en ivrig spiller av biljard og han ble mange ganger omtalt i et portrett som aktør for magasinet Vanity Fair, i 1879. Han døde på Mont-sous-Vaudrey 9. september 1891, i en alder av 84 år.