Den europeiske menneskerettsdomstol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Inngangspartiet til domstolen
En rettssal i den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg

Koordinater: 48°35′50″N 7°46′29″Ø Den europeiske menneskerettsdomstol (forkortet EMD) er en internasjonal domstol som behandler klager fra enkeltmennesker i Europarådets medlemsland over brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Domstolen ble opprettet i 1959 og ligger i Strasbourg. Domstolen består av én dommer fra hvert av Europarådets medlemsland, men dommerne er ikke oppnevnt som representant for egen stat. Domstolens president er Dean Spielmann fra Luxembourg. Registrar er svenske Erik Fribergh.

Domstolen har som uttalt mål at konvensjonen skal tolkes dynamisk og endres i tråd med samfunnsendringene. Dette har medført at konvensjonen i mange tilfeller har fått et videre anvendelsesområde enn konvensjonens ordlyd isolert sett skulle tilsi.

Den europeiske menneskerettsdomstol er høyeste ankeinstans for innbyggerne i de land domstolen dekker og i en rekke tilfeller har den overprøvd nasjonale domstoler, som Høyesterett i Norge.

Den Europeiske menneskerettsdomstol har siden den ble opprettet i 1959 hatt én norsk president. Det var tidligere høyesterettsjustitiarius Rolv Ryssdal, som var president fra 1985 til 1998. Norsk dommer er siden 1. september 2011 Erik Møse.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Den europeiske menneskerettsdomstol – bilder, video eller lyd