Thom Yorke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thom Edward Yorke
Yorkelatitude.JPG
Thom Yorke under en solokonsert på Latitude Festivalen i 2009
Født7. oktober 1968 (50 år)
Wellingborough, Northamptonshire, England
England
Partner(e) Rachel Owen
Utdannet ved University of Exeter
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av Radiohead, The Venus in furs
Musikalsk karriere
SjangerAlternativ rock
InstrumentVokal, gitar og piano
Stemmetypetenor
Aktive år1985–
PlateselskapXL
Nettstedhttp://www.radiohead.com/
Ensemble(r)
Radiohead

Thomas Edward Yorke (født 7. oktober 1968) er en engelsk vokalist, låtskriver og filantrop. Han er ledende vokalist, låtskriver, gitarist og pianist i det engelske bandet Radiohead. Han spiller hovedsakelig gitar og piano, men har også spilt trommer og bassgitar (mest tydelig under innspillingen av KID A og Amnesiac). I juli 2006 utga han debut-soloalbumet sitt, The Eraser, som fikk en verdig mottagelse. Thom Yorke er også vokalist i bandet Atoms for Peace. Yorke har preget musikkindustrien i stor grad; i 2006 ble han rangert som den 6. mektigste personen innen musikk av Q Magazine, og Radiohead ble rangert som nummer 73 i Rolling Stone Magazines «100 største artister gjennom tidene» i 2005. Han ble også plassert som nummer 66 i magasinets liste over tidenes hundre beste vokalister.[1] En avstemning organisert av Blender og MTV2 kåret Yorke til 18. beste vokalist gjennom tidene.[2]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Thom Yorke ble født i Wellingborough, Northamptonshire. Han ble født med amblyopi, kjent som «lazy eye» på engelsk, noe som førte til at han var gjennom seks operasjoner før han var seks år, og måtte gå med lapp over det ene øyet i seksårsalderen. Dette har ført til at det venstre øyelokket hans henger litt mer ned enn det andre. Han har uttalt i senere tid at han ble mobbet på skolen på grunn av øyesykdommen. Familien hans flyttet fra by til by, noe som gjorde at Yorke gikk på forskjellige skoler. Familien slo seg endelig ned i Oxfordshire i 1978.

Yorke fikk sin første gitar som syv-åring, inspirert av Brian May, gitarist i det engelske bandet Queen. Han skrev sin første sang da han var elleve. På ungdomsskolen møtte han sine fremtidige bandmedlemmer, og de stiftet bandet On A Friday. Navnet kom til av at de kun spilte sammen på fredager. I bandet spilte han for det meste gitar, men han begynte senere å synge fordi «Ingen andre ville gjøre det».

Radiohead[rediger | rediger kilde]

Da bandmedlemmene fullførte universitetsgradene sine i Oxford 1991, skiftet de navn til Radiohead. Thom har uttalt at han slet med alkoholmisbruk under denne perioden, og var ofte full under konsertene sine. Bandet fikk sitt gjennombrudd med hit-singelen "Creep" i 1992.

Etter Radioheads' debutalbum Pablo Honey i 1993, kom albumet The Bends, som gjorde at Yorke og bandet fikk større internasjonal oppmerksomhet. Under Radioheads turné ble Yorke svært god venn med Michael Stipe, tidligere vokalist i det amerikanske bandet R.E.M.. Yorke fikk mange tips fra Stipe om hvordan å takle det å være i et rockeband. Da bandet produserte deres tredje og best mottatte album OK Computer i 1997, hadde alle bandmedlemmene hver sin mening om hvilken rolle bandet hadde og ytret ofte sine tanker til media. En dokumentarfilm med navnet Meeting People Is Easy skildrer bandet i denne perioden. Yorke har uttalt seg at han sterkt misliker media sine måter å behandle kjendiser på, noe som har ført til at han svært sjeldent gjør offentlige intervjuer, og lar seg alltid bli intervjuet på sin egen karakteristiske måte. Han har også ytret sin negativitet til mainstream-musikk.

Radiohead har helt siden århundreskiftet blitt sett på som et enormt viktig band i nymoderne musikkindustri. Yorke, som vokalist og hovedlåtskriver, har vært den største årsaken til bandets skiftende musikksjanger i sine nyere album. Både Kid A og Amnesiac har fått oppmerksomhet for å ha skilt seg ut fra eldre album, men har uansett gått generelt ut med gode anmeldelser. Dette til tross for at det også har splittet mange av bandets fans og anmeldere. Hail to the Thief, som kom ut i 2003, var et album Yorke uttalte som en «reaksjon ovenfor fremtidens barn». Selv om albumet har blitt sett på som et sterkt politisk album, har Yorke selv hevdet at albumet ikke er særlig politisk.[3] Radiohead ga videre ut et godt mottatt album In Rainbows i 2007, og The King of Limbs i 2011.

Soloalbum og Atoms for Peace[rediger | rediger kilde]

Yorke ga ut et eget soloalbum, The Eraser, i 2006. Mange fans var redde dette betydde slutten på Radiohead, men Yorke uttalte «I want no crap about me being a traitor, or whatever, splitting up, blah blah... this was all done with their blessing». Yorke uttalte at albumet inneholder mer elektronikk enn Radioheads mer instrumentale sjanger. Yorke opptrer sjeldent med sine sanger som soloartist, men har til tider spilt disse sangene sammen med resten av bandet i Radiohead.

I 2009 grunnla Yorke supergruppa Atoms for Peace sammen med blant annet Flea fra Red Hot Chili Peppers. Bandet har så langt kun spilt live, og da kun sanger fra The Eraser og noen få fra Radiohead.

Spillestil[rediger | rediger kilde]

Som vokalist er Yorke gjenkjennelig med sin karakteristiske tenorstemme, med mye bruk av vibrato og falsett. Yorke har evnen til å nå og opprettholde noter som er over et stort vokalt spekter. Under innspillingene til The Bends, så Yorke Jeff Buckley under en konsert. Han har i senere tid uttalt at konserten inspirerte han såpass, at det gjorde en sterk og direkte påvirkning på utviklingen av vokalprestasjonene hans. Yorke har også utforsket andre stiler å synge på, blant annet en mer aggressiv framtoning i vokalprestasjonen. Dette kan blant annet høres på sangen «Paranoid Android» fra Ok Computer. Yorke har uttalt: «Det irriterer meg hvor vakker stemmen min er ... hvor høflig det kan høres ut, når det jeg synger om kan være dypt seriøst.»

Til tross for å ha skrevet flere av Radioheads sanger, har Yorke uttalt seg at han verken kan eller vil lese musikk. Han synes det er en meningsløs måte å uttrykke musikalske rytmer på, og er derfor svært lite effektivt. Dette er en stort kontrast fra de andre bandmedlemmene. Neil Young har hatt stor innflytelse på Yorke. Han har også uttalt at The Pixies og R.E.M. forandret livet hans, da han var student.

Familie[rediger | rediger kilde]

Yorke bor i Oxford sammen med samboeren Rachel Owen, som han møtte da de studerte sammen. De har to barn, Noah, født i 2001 og Agnes, født i 2004. Han har en bror, Andy, som er eks-vokalist i bandet Unbelievable Truth. Den 15 august 2015 kunngjorde Thom at han og Rachel hadde gått fra hverandre etter 23 år.[trenger referanse]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 Greatest Singers Of All Time». Rolling Stone. Besøkt 28. oktober 2011. 
  2. ^ «Blender Magazine's 22 Greatest Voices». Amiannoying.com. Besøkt 17. oktober 2011. 
  3. ^ «Don't worry, be happy».