Utvalg (statistikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Et utvalg er et begrep innenfor statistikkfaget for å beskrive en andel av en større populasjon.

Utvalgstyper[rediger | rediger kilde]

Det finnes flere typer utvalg som kan deles inn i to hovedkategorier; sannsynlighetsutvalg og ikke-sannsynlighetsutvalg. Sannsynlighetsutvalg er utvalg hvor observasjoner har en gitt og positiv sannsynlighet for å bli trukket ut fra utvalget. Ikke-sannsynlighetsutvalg er utvalg hvor vi ikke kjenner sannsynligheten for enhver observasjon.

Sannsynlighetsutvalg[rediger | rediger kilde]

For at utvalget skal kunne generaliseres må utvalget være trukket slik at alle observasjonsenheter har like stor sjanse for å bli med i utvalget[1]. Selv om utvalget er trukket på en korrekt måte vil det bare representerer en andel av en populasjon og det vil det være usikkerhet rundt resultatet og hvor nær det vil være populasjonens egentlige resultat. Er utvalget lite vil det være større usikkerhet rundt resultatet. Feilmarginene kan regnes ut ved å beregne konfidensintervallet.

Ikke-sannsynlighetsutvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skog, Ole-Jørgen : Å forklare sosiale fenomener - en regresjonsbasert tilnærming, Gylendal Akademiske 2004, s. 121-122
matematikkstubbDenne matematikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)