Metaanalyse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
I mange metaanalyser brukes Forest plot, en grafisk fremstilling av tallmaterialet fra de undersøkelser som inngår i metanalysen, hvor firkanten i midten av streken angir det estimerte resultat, og linjen indikerer konfidensintervallet, som ofte svarer til to standarddeviasjoner.

Metaanalyse (avledet fra meta og analyse) er en samlet analyse av resultater fra tidligere empiriske undersøkelser av et fenomen. En metaanalyse kan for eksempel undersøke hvor godt en bestemt medisinsk behandling virker ved statistisk analyse av resultater fra flere randomiserte kliniske forsøk, som er presentert i publiserte vitenskapelige artikler. De mest kjente publiseringsstedene for metaanalyser er i medisinske tidsskrifter og i Cochrane Library. Ofte brukes betegnelsen "systematic review", systematiske oversikter, om slike rapporter. Et systematisk oversikt rangeres som det ypperste av medisinsk forskning.[1] I Norden ivaretas mange metaanalyser gjennom Det Nordiske Cochrane Center, som er plassert i København.

Metastudie brukes ofte på norsk om metaanalyse. Nasjonalt Informasjonssenter for Alternativ Behandling NIFAB bruker metastudier fra The Cochrane Library som kilde til informasjon om kunnskapsstatus på effekten av alternative behandlingsmetoder [2]. Meta-forskning brukes også om metaanalyse i Norge [3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hva er en metaanalyse?». Pasienthåndboka.no. Besøkt 1. oktober 2007. 
  2. ^ Nasjonalt Informasjonssenter for Alternativ Behandling, NIFAB [[1]]
  3. ^ www.helsedirektoratet.no [[2]]

Se også[rediger | rediger kilde]


medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.