T-test

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En t-test (også kalt Students t-test) er en statistisk hypotesetest basert på Students t-fordeling. Den brukes gjerne for å teste om gjennomsnittsverdien i et normalfordelt datasett er signifikant forskjellig fra en nullhypotese, om det er signifikant forskjell mellom gjennomsnittsverdiene i to datasett, eller om stigningstallet til en regresjonslinje er signifikant forskjellig fra null.

Testen er en av de mest kjente og brukte testene blant annet innen psykologisk arbeid og forskningsmetoder.

To utvalg[rediger | rediger kilde]

Det finnes to varianter av t-tester for to utvalg, paret t-test og uavhengig/uparet t-test.

Paret t-test[rediger | rediger kilde]

Benyttes når de to datasettene kommer fra det samme utvalget, eller når korrelasjonskoeffisienten mellom de to settene er høy.[1]

Dersom man i et eksperiment gjør en måling i den samme gruppa deltagere to ganger, for eksempel en måling av oppmerksomhet om morgenen og en på ettermiddagen, for å se etter en effekt forårsaket av tid på døgnet, vil man vanligvis bruke en paret t-test.

Uavhengig t-test[rediger | rediger kilde]

Benyttes når de to datasettene kommer fra to forskjellige utvalg. Også kalt uavhengige utvalgs/gruppers t-test.[2] I en måling av oppmerksomhet kunne man ha gjort en uavhengig t-test ved å sammenligne personer som drikker kaffe til frokost sammenlignet med personer som ikke drikker kaffe til frokost.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Paired t-Test». JMP. 
  2. ^ «Independent Samples T-test». National University.