Effisiens (statistikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I statistikk er effisiens et mål på kvaliteten på en estimator, et eksperimentelt design[1] eller av en hypotesetest-prosedyre.[2] I hovedsak trenger en mer effisient estimator færre inngangsdata eller observasjoner enn en mindre effisient for å tilfredsstille Cramér–Rao-skranken (den nedre skranken for varians av en estimator).

En effisient estimator kjennetegnes ved å ha minst mulig varians (mest mulig forventningsrett), hvilket indikerer at det er lite avvik mellom den estimerte verdien og den "sanne" verdien i betydningen av L2-norm".[1] Av flere forventningsrette estimatorer for en parameter sier vi at den med minst varians er mest effisient".[3]

Den relative effisiensen av to prosedyrer er forholdet mellom deres effisiens, selv om dette konseptet ofte brukes der sammenligningen gjøres mellom en gitt prosedyre og en tenkt "best mulig" prosedyre. Effisiensene og den relative effisiensen til to prosedyrer avhenger teoretisk av prøvestørrelsen som er tilgjengelig for den gitte prosedyren, men det er ofte mulig å bruke asymptotisk relativ effisiens (definert som grensen for den relative effisiensen når prøvestørrelsen vokser) som den viktigste sammenligningsmålingen.

Estimatorer[rediger | rediger kilde]

Effisiensen til en objektiv eller upartisk (unbiased) estimator, T, av en parameter θ er definert som: [4]

hvor er Fisher-informasjonen av prøven. Dermed er e(T) den minste mulige variansen for en upartisk estimator delt på dens faktiske varians. Cramér–Rao-skranken kan brukes til å bevise at e(T) ≤ 1.

Relativ effektivitet[rediger | rediger kilde]

Den relative effektiviteten til to objektive estimatorer er definert som[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Everitt 2002.
  2. ^ Mal:SpringerEOM
  3. ^ «Mest effisient estimator». tma4245.math.ntnu.no. Besøkt 20. mars 2023. 
  4. ^ . JSTOR 91208. 
  5. ^ Wackerly, Dennis D.; Mendenhall, William; Scheaffer, Richard L. (2008). Mathematical statistics with applications (Seventh utg.). Belmont, CA: Thomson Brooks/Cole. s. 445. ISBN 9780495110811. OCLC 183886598.