Hopp til innhold

Trompettre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trompettre
Vanlig trompettre (Catalpa bignonioides)
Nomenklatur
Catalpa
Scop.
Populærnavn
trompettre
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familietrompettrefamilien
Økologi
Antall arter: 8
Utbredelse: Nord-Amerika, Øst-Asia
Inndelt i

se egen seksjon

Trompettre (Catalpa) er ei slekt med trær i trompettrefamilien. De vokser vilt i Nord-Amerika og Øst-Asia og plantes som prydtrær overalt i tempererte strøk.

Catalpa bungei
Catalpa × erubescens 'Pulverulenta'
Catalpa longissima
Catalpa marcocarpa
Prakttrompettre (Catalpa speciosa)

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Artene er opptil 32 m høye trær. Mange deler av planten har kjertelhår. Bladene sitter tre sammen i en krans eller motsatt; de er enkle eller to- eller treflikete. Blomsterstanden er endestilt og kan være en enkeltklase eller en topp sammensatt av flere klaser. Hos Catalpa bungei sitter blomstene i en halvskjerm. Kronrøret er trompetformet med fem fliker og er hvitt med purpur eller gule flekker. De tre nederste kronflikene er større enn de to øvre. Det er to fertile pollenbærere og tre sterile (staminodier). Arret har to fliker. Frukten er en lang, smal kapsel som sprekker opp på langs. Det er mange flate frø med vinger.

Slekta deles i to seksjoner. Seksjon Catalpa er løvfellende og vokser i temperert klima med to arter i Kina og to i østlige USA. De fire artene i seksjon Macrocatalpa er eviggrønne og vokser i tropisk klimaDe store antiller fra Jamaica over Cuba og Hispaniola til Bahamas. Det vitenskapelige navnet Catalpa kommer fra creek-indianernes navn på treet, katálpa eller kutuhlpa.

Trompettre regnes ofte som de vakreste av alle blomstrende trær som kan dyrkes i temperert klima. Den første arten som ble kjent for europeere var vanlig trompettre (Catalpa bignonioides) fra Nord-Amerika. Den ble dyrket i Europa allerede tidlig på 1700-tallet og ble også plantet i Nord-Amerika utenom sitt egentlige utbredelsesområde. I siste halvdel av 1800-tallet ble man klar over at det også fantes en annen nordamerikansk art, prakttrompettre (Catalpa speciosa), og dyrking av den ble raskt vanlig.

Kinatrompettre (Catalpa ovata) er blitt dyrket nesten to tusen år, blant annet for trevirket som brukes til musikkinstrumenter, plater for tresnitt og likkister. Buddhistmunker brakte treslaget til Korea og Japan. I japanske hager representerer arten Den hvite tigeren fra vest. Fra siste halvdel av 1800-tallet er kinatrompettre også blitt vanlig dyrket i Europa og Nord-Amerika. Vanlig dyrket er også hybriden Catalpa × erubescens, som er en krysning mellom kinatrompettre og vanlig trompettre.

Den andre kinesiske arten, Catalpa bungei, er også blitt dyrket i nesten to tusen år, men er aldri blitt vanlig utenom Kina. De tropiske artene dyrkes omtrent aldri, men Catalpa longissima har en viss betydning som tømmertre i Karibia.

Trompettre er vanlig dyrket nordover til Danmark og Sør-Sverige. De skades lett av frost og er lite brukt i Norge, men de er for eksempel plantet langs Dronning Eufemias gate i Oslo. I Norge kan de dyrkes til herdighetssone 3.

Systematikk

[rediger | rediger kilde]

Olsen og Kirkbride publiserte i 2017 en revisjon der antall arter reduseres i forhold til eldre oversikter. Catalpa duclouxii og C. fargesii betraktes som synonymer for C. bungei. C. tibetica er et synonym for C. bignonioides. Det gir totalt åtte arter med følgende utbredelse:

I tillegg anerkjennes to hybrider, begge i seksjon Catalpa. De er bare kjent fra hager.

Fylogenetiske studier viser at den nordamerikanske Chilopsis linearis er søsterarten til Catalpa. Til sammen utgjør de to slektene stammen Catalpeae, som utmerker seg ved å hovedsakelig å være utbredt i tempererte strøk. Trompettrefamilien er ellers overveiende tropisk. Kladogrammet nedenfor viser slektsforholdene innen stammen. Catalpa brevipes og C. purpurea er ikke vist.


   Catalpeae   
   slekt Catalpa   
   seksjon Catalpa   




vanlig trompettre (Catalpa bignonioides)



prakttrompettre (Catalpa speciosa)




kinatrompettre (Catalpa ovata)




Catalpa bungei




   seksjon Macrocatalpa   

Catalpa longissima



Catalpa macrocarpa





Chilopsis linearis




Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]