Prakttrompettre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prakttrompettre
Nomenklatur
Catalpa speciosa
Warder ex Engelm.
Populærnavn
prakttrompettre
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familietrompettrefamilien
Slekttrompettre
Økologi
Habitat: elvebredder, skog
Utbredelse:

Prakttrompettre (Catalpa speciosa) er et løvfellende tre i trompettrefamilien.

Det blir 6–24 m høyt, og stammediameteren er 8–60 cm, unntaksvis 110 cm. Barken er mørkegrå, glatt på unge stammer, men på eldre trær har den vertikale furer. Unge greiner er glatte med mange eller få korkporer. Bladene sitter tre sammen i kranser der bladene har ulike størrelse. Bladstilken er 10–16 cm lang. Bladene er enkle, eller mer sjeldent to- eller treflikede, 15–40 cm lange, 12–25 cm brede, helrandede, langt tilspissede og med brune hår på undersiden. Bladgrunnen er vanligvis dypt hjerteformet, men kan være tverr eller avrundet.

Blomsterstanden er konisk med 28–40, mer sjeldent opptil 75, blomster, 11–22 cm lang og 14–23 cm bred. Blomstene er trompetformede med rynket kant, 6 cm brede og hvite med gule og purpur flekker. På dagtid pollineres blomstene av store bier, som humler (Bombus) og Xylocopa, mens ulike arter av møll pollinerer blomstene om natta. Mengde og sukkerinnhold i nektaren varierer mellom natt og dag og er tilpasset de ulike pollinatorene. Frukten er en linjeformet kapsel som er 20–55 cm lang og 1–1,7 cm bred. Frøene har to vinger som er hårete i endene.

Prakttrompettre vokser vilt i sentrale USA i midtre del av Mississippi-dalen og nedre del av Ohio-dalen. Det forekommer i delstatene Missouri, Arkansas, Illinois, Indiana, Kentucky, Tennessee og nordøstlige Texas.

Arten blir plantet i hager, parker og langs gater i alle tempererte strøk og er spesielt vanlig i østlige Nord-Amerika. Det er lite brukt i Norge selv om prakttrompettre er den mest hardføre trompettrearten. Det finnes også en hybrid, Catalpa × galleana, som er en krysning mellom prakttrompettre og kinatrompettre (Catalpa ovata).

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]