Catalpa bungei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Catalpa bungei
Blomster
Nomenklatur
Catalpa bungei
C.A. Mey.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Familietrompettrefamilien
Slekttrompettre
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Kina

Catalpa bungei er et løvfellende tre i trompettrefamilien. Navnet er en ihukommelse av botanikeren Alexander von Bunge.

Det blir 3–32 m høyt, og stammediameteren er 35–77 cm. Barken er glatt på unge stammer, men på eldre trær har den vertikale furer. Unge greiner har elliptiske korkporer, og er glatte eller har stjernehår. Bladene sitter tre sammen i kranser der bladene har tydelig ulik størrelse. Bladstilken er 2–12 cm lang. Bladene er enkle, eggformede, 9–20 cm lange, 6–13 cm brede, langt tilspissede og med tverr eller grunt hjerteformet grunn.

Blomsterstanden er en omvendt konisk klase eller halvskjerm med 6–15 blomster, 8–13 cm lang og 7–12 cm bred. Blomstene er trompetformede og hvite med mange røde flekker. Frukten er en linjeformet kapsel som er 25–80 cm lang og 0,3–0,6 cm bred. Frøene har to vinger som er hårete i endene.

Catalpa bungei ble tidligere regnet som tre arter: Catalpa bungei med enkle hår, C. fargesii med stjernehår og den glatte C. duclouxii. Morfologiske studier har vist at variasjonen i behåring er klinal, altså at den varierer kontinuerlig uten klare sprang. I en taksonomisk revisjon fra 2017 slås derfor artene sammen.

Arten hører hjemme i Kina og er blitt kultivert i flere tusen år. Den opprinnelige utbredelsen er usikker, men den vokser nå i provinsene Anhui, Beijing, Chongqing, Gansu, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hebei, Henan, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Shaanxi, Shandong, Shanghai, Shanxi, Sichuan, Tianjin, Yunnan og Zhejiang.

I Kina dyrkes Catalpa bungei både som prydtre og for trevirket som brukes til fyringsved, møbler og båter. Til tross for den praktfulle blomstringen er arten lite plantet andre steder. Planter som selges som C. bungei i europeiske og nordamerikanske planteskoler, viser seg ved nærmere undersøkelser å tilhøre en annen art, C. ovata.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomstrende tre