Granma (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Granma

Våpen

Kart over Granma

LandCubas flagg Cuba
StatusProvins (provincia)
Oppkalt etterGranma
Adm. senterBayamo
Areal8 362 km²
Befolkning822 452
Bef.tetthet98,36 innb./km²
Nettsidewww.granma.inf.cu/
Kart
Granma
20°23′00″N 76°39′09″V

Granma (ofte uttalt Gramma av cubanerne) er en av Cubas 14 provinser eller fylkeskommuner. Provinsen oppstod i 1976 i forbindelse med en ny regioninndeling og ble i den sammenhengen oppkalt etter båten Granma som fraktet Fidel Castro, Che Guevara, Camilio Cienfuegos og 79 andre opprørere til Cuba i desember 1956.

Granma grenser i nord mot provinsene Holguín og Las Tunas, i øst og sørøst mot Holguín og Santiago of Cuba, i sør mot Det karibiske hav og i vest mot Guacanayabo-gulfen. Se kart [1].

Provinsen dekker et areal på 8 362 km². Landskapet preges av noen sumpområder i nord, sletteland i de sentrale deler og Sierra Maestra-fjellene i sør der flere fjelltopper er blant de høyeste på Cuba. Høyeste topp innenfor provinsgrensene, er Bayamesa som er på 1 730 meter over havet. De største og viktigste elvene i provinsen kommer også fra Sierra Maestra-fjellene.

Gramma består av 13 kommuner med byen Bayamo som provinshovedstad.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i år 2000 hadde Granma 835 218 innbyggere og 99,9 innbyggere pr. km². Av samlet antall innbyggere bodde 57,7 % i byer i regionen og 42,3 % på landsbygda. Granma er i så måte en av de minst urbaniserte regionene på Cuba.

Kjønnsfordelingen var på 49% kvinner og 51% menn. Granma hadde for øvrig 1,69 barn pr. kvinne i fertil alder, og forbigås på dette området bare av provinsene Guantánamo, Pinar del Río og Isla de la Juventud. Som i alle andre provinser har antall barn pr. kvinne sunket radikalt etter revolusjonen i 1959. Dette skyldes at kvinnene i dag tar lengre utdannelse, er mer integrert i det ordinære arbeidslivet og dermed utenfor den tradisjonelle husmorrollen som kjennetegnet cubanske kvinners liv til inn på midten av 1960-tallet.

Spedbarnsdødeligheten er blant de laveste på Cuba, med 5,0 døde pr. 1 000 levendefødte.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Landbruket synes domineres av især kaffe, men også fruktdyrkning og kjøttproduksjon. I tillegg finnes en del mindre gruveaktivitet i Sierra Maestra. Turismen synes ennå beskjeden bortsett fra turbusser fra Satiago på utflukt til de mange historiske stedene i Granma. Provinsen er rik på historiske minnesmerker, fra minnesmerker over slaveopprør i den spanske kolonitiden til minnesmerker fra den cubanske uavhengighetskrigen og fra revolusjonsårene 1956 – 1959.