Trompettrefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trompettrefamilien
Nomenklatur
Bignoniaceae
Juss.
Populærnavn
trompettrefamilien
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenleppeblomstordenen
Økologi
Antall arter: ca. 790
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle tropiske områder, noen arter vokser lenger sør eller nord
Inndelt i

Trompettrefamilien (Bignoniaceae) er en plantefamilie i leppeblomstordenen.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Artene er trær, busker eller lianer, men det er også noen få urter. Bladene sitter motsatt, spredt eller kransstilt; de er enkle eller finnete, mer sjeldent koblete. Akselblad mangler. Hos klatrende arter er ofte endesmåbladet omdannet til en slyngtråd.

Blomsterstanden er en kvast, topp eller klase som sitter endestilt eller i bladhjørnene. Blomstene er tvekjønnede, samkronede, zygomorfe og som regel store. Kronrøret har fem fliker, og fruktknuten er oversittende. Mange arter har ekstraflorale nektarier, som sitter utenom blomsten på blad og stilk. Frukten er som regel en kapsel som sprekker opp på langs, men noen har kjøttfulle frukter. Det er mange frø; de er som regel flate med vinger.

Utbredelse og økologi[rediger | rediger kilde]

Familien omfatter ca. 790 arter fordelt på 8 stammer og 110 slekter. Den er utbredt i nesten alle tropiske områder, og det er spesielt mange arter i Sør-Amerika. Det er også noen arter i de nordlige og sørlige tempererte sonene, men ingen vokser naturlig i Europa.

Trompettrefamilien er med omtrent 400 arter kanskje den viktigste gruppen av lianer i Neotropis. I tropisk løvfellende skog i dette området er trompettrefamilien den nest mest artsrike familien.

Pollineringen utføres av insekter, fugler og flaggermus. Hos de fleste artene spres frøene med vinden, men andre har frukter som etes av ulike pattedyr, fra aper til elefanter. Dolichandrone vokser ofte i mangroveskog og har frø som flyter på vannet.

Nytte[rediger | rediger kilde]

På grunn av de praktfulle blomstene dyrkes mange arter som prydtrær eller klatreplanter i tropiske og subtropiske strøk, for eksempel jacaranda (Jacaranda mimosifolia), afrikansk tulipantre (Spathodea campanulata), Kigelia africana, Millingtonia hortensis, Tecoma stans, Tecoma capensis, Podranea ricasoliana, Pyrostegia venusta og Amphilophium buccinatorium. Fruktene til kalebasstre (Crescentia cujete) brukes til å lage kopper, beholdere og musikkinstrumenter. Noen har verdifullt trevirke, blant annet Handroanthus, Jacaranda, Roseodendron og Tabebuia.

Trompettre (Catalpa) er vanlige prydtrær nordover til Danmark og Sør-Sverige, men er lite brukt i Norge fordi de ofte blir ofte frostskadet. I Norge dyrkes rosebasunblomst (Incarvillea delavayi) som staude og fakkelranke (Eccremocarpus scaber) som ettårig sommerblomst. Trompetvin (Campsis radicans) er en klatrende busk som er vanlig dyrket i tempererte og subtropiske strøk. I Norge kan den plantes på milde steder.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]