Storm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skip i storm i den nordlige del av Atlanterhavet

Storm (fra norrønt stormr) er et uttrykk for styrken til vind sterkere enn kuling, men «svakere» enn orkan – med fart fra 20,8 m/s (41 knop) til 32,5 m/s (63 knop). Dette gjelder middelvind i en periode på ti minutter. Vindkastene er som regel betydelig sterkere. Under brannen i Flatanger 2014 var f.eks. vinden tidvis så sterk at mannskapene måtte ligge på bakken mens de slokket for ikke å blåse overende[1].

Gradering av storm[rediger | rediger kilde]

Det er tre graderinger av storm: Liten storm, full storm og sterk storm.

  • Liten storm er vind fra 20,8 m/s til 24,4 m/s (41–47 knop), og nivå 9 på Beauforts skala.
  • Full storm er vind fra 24,5 m/s til 28,4 m/s (48–55 knop), og nivå 10 på Beauforts skala.
  • Sterk storm er vind fra 28,5 m/s til 32,5 m/s (56–63 knop), og nivå 11 på Beauforts skala.

Så sterk vind som storm kan føre til ødeleggelser, spesielt om den oppstår i områder som sjelden har så kraftig vind. På havet blir det dannet store bølger. Med full og sterk storm i en lengre periode over en fri havstrekning (eller på de aller største innsjøene, som Øvresjøen i USA) kan en få signifikant bølgehøyde opp mot 15 m. Bølgehøyder over dette er svært sjelden. Bølgene blir ikke nødvendigvis høyere i vind av orkanstyrke. Årsaken til dette er at vindkraften blir så stor at bølgene blir presset sammen, og dermed blir det mindre bølgehøyde.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet storm var i bruk allerede i norrønt i form av stormr (urgermansk *sturmaz). Det finnes i mange germanske språk og som lånord i fransk og italiensk. Opprinnelsen skal finnes i urindoeuropeisk *stur-mo-, omrøring, ødeleggelse[2] (jf. styr i lignende betydning).

Storm i Norge[rediger | rediger kilde]

Vind av storm styrke er langt fra uvanlig i Norge, men det skjer hovedsakelig langs kysten eller i fjellet. Storm oppstår oftest om vinteren og høsten da lavtrykkene er på sitt kraftigste.[trenger referanse] Mest utsatt er områdene nær Stad i vind fra sør og sørvest, og til dels Jæren i vind fra vest og nordvest. Årsaken til dette er Bernoulli-prinsippet, også kalt «hjørneeffekten». Når vinden blåser rundt et hjørne, blir luften presset sammen, og siden mer luft skal igjennom et smalere område enn i omgivelsene, øker vinden. Stad og Jæren er på sett og vis to av «hjørnene» i Sør-Norge. VærstasjonenKråkenes fyr i nærheten av Stad er den stasjonen som oftest måler vind av storm styrke.

Som regel får en bare storm ved vindretninger mellom sør, vest og nord, mens vindretninger mellom sørøst og nordøst sjeldnere gir så kraftig vind. Øst-Finnmark er derimot et unntak fra denne tommelfingerregelen. Under ekstremværet Narve i januar 2006 blåste det storm fra sørøst og øst i Nord- og Midt-Norge, noe som er svært sjelden og uvanlig. Dette førte til at steder som vanligvis ligger vernet fra stormene som normalt kan herje kysten fikk den kraftigste vinden, for eksempel Saltdal i Nordland og Verdal i Nord-Trøndelag. Under Brannen i Lærdal 2014 var det imidlertid liten sørøstlig storm i høyfjellet – og slik vind kan slå ned i dalen, ofte med uforminsket styrke, men mer turbulent[3].

På engelsk[rediger | rediger kilde]

Det engelske ordet storm blir ikke bare brukt om vindstyrke. På amerikansk-engelsk blir storm ofte brukt om det som på norsk kan kalles uvær. Eksempler på dette er thunderstorm (tordenvær), hailstorm (haglbyge), eller rainstorm i tilfeller med kraftig nedbør.[trenger referanse] En ice storm kan endatil være vindfri og relativt nedbørsfattig, men er heller særtegnet med uvanlig sterk isdanning. Denne fortolkningsforskjellen gjør at dem som ønsker å lese tilsvarende artikkel «På andre språk» her i venstremargen,[hvor?] ofte vil finne artikler med noe annet innhold enn den norske.[klargjør] På engelsk brukes ofte windstorm om det som på norsk kalles storm. Styrke 10 på Beaufort-skalaen omtales også som whole gale på engelsk.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ DSB-rapporten, s. 30
  2. ^ http://www.etymonline.com/index.php?term=storm
  3. ^ DSB-rapport, s. 25

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]