Storm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Skip i storm i den nordlige del av Atlanterhavet

Storm (norrønt stormr) er et uttrykk for styrken til vind med fart fra 20,8 m/s (41 knop) til 32,5 m/s (63 knop).

Gradering av storm[rediger | rediger kilde]

Vi har tre graderinger av storm: Liten storm, full storm og sterk storm.

  • Liten storm er vind fra 20,8 m/s til 24,4 m/s (41-47 knop), og nivå 9 på Beaufortskalaen.
  • Full storm er vind fra 24,5 m/s til 28,4 m/s (48-55 knop), og nivå 10 på Beaufortskalaen.
  • Sterk storm er vind fra 28,5 m/s til 32,5 m/s (56-63 knop), og nivå 11 på Beaufortskalaen.

Så sterk vind som storm kan føre til ødeleggelser, spesielt om den oppstår i områder som sjelden har så kraftig vind. På havet blir det dannet store bølger. Med full og sterk storm over en lengre periode kan en få signifikant bølgehøyde opp mot 15 m. Bølgehøyder over dette er svært sjelden. Bølgene blir ikke nødvendigvis høyere i vind av orkan styrke, som er vindstyrken over storm. Årsaken til dette er at vindkraften blir så stor at bølgene blir presset sammen, og dermed får vi mindre bølgehøyde.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «storm» var i bruk allerede i norrønt i form av «stormr», og det finnes også i mange andre germanske språk. Vi kan finne opprinnelsen i en gammel rot som hadde med «å forstyrre, ødelegge», og «å røre om» å gjøre om.

Storm i Norge[rediger | rediger kilde]

Vind av storm styrke er langt fra uvanlig i Norge, men det skjer hovedsakelig langs kysten eller i fjellet. Storm oppstår oftest om vinteren og høsten da lavtrykkene er på sitt kraftigste.[trenger referanse] Mest utsatt er områdene nær Stad i vind fra sør og sørvest, og til dels Jæren i vind fra vest og nordvest. Årsaken til dette er Bernoulli-prinsippet, også kalt «hjørneeffekten». Når vinden blåser rundt et hjørne blir luften presset sammen, og sidan mer luft skal igjennom et smalere område enn i omgivelsene øker vinden. Stad og Jæren er på sett og vis to av «hjørnene» i Sør-Norge. VærstasjonenKråkenes fyr i nærheten av Stad er den stasjonen som oftest måler vind av storm styrke.

Som regel får en bare storm ved vindretninger mellom sør, vest og nord, mens vindretninger mellom sørøst og nordøst sjeldnere gir så kraftig vind. Øst-Finnmark er derimot et unntak fra denne tommelfingerregelen. Under ekstremværet Narve i januar 2006 blåste det storm fra sørøst og øst i Nord- og Midt-Norge, noe som er svært sjelden og uvanlig. Dette førte til at steder som vanligvis ligger vernet fra stormene som normalt kan herje kysten fikk den kraftigste vinden, for eksempel Saltdal i Nordland og Verdal i Nord-Trøndelag.

På engelsk[rediger | rediger kilde]

Det engelske ordet «storm» blir ikke bare brukt om vindstyrke. På amerikansk-engelsk blir «storm» ofte brukt om det vi på norsk kan kalle «uvær». Eksempel på dette er «thunderstorm» (tordenvær), «hailstorm» (haglbyge), eller «rainstorm» i tilfeller med kraftig nedbør. En «ice storm» kan endatil være vindfri og relativt nedbørsfattig, men er heller særtegnet med uvanlig sterk isdanning. Denne fortolkningsforskjellen gjør at dem som ønsker å lese tilsvarende artikkel «På andre språk» her til venstre, ofte vil finne artikler med noe annet innhold enn den norske. På engelsk brukes ofte windstorm om det vi kaller storm. Styrke 10 på Beaufort-skalaen omtales også som «whole gale» på engelsk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]